Εκλογές 2023: Oι ανατροπές στην Αττική, οι πρωτιές και οι «παλιοί» που αγωνιούν

Εκλογές 2023: Oι ανατροπές στην Αττική, οι πρωτιές και οι «παλιοί» που αγωνιούν

Καρδιοχτύπια για πολλά πρόσωπα και για πολλούς λόγους επιφύλαξε η κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά και επιφυλάσσει εκείνη της ενισχυμένης στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής – πέραν εκείνων που αφορούν αποκλειστικά την πρωτεύουσα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρδιοχτύπια για πολλά πρόσωπα και για πολλούς λόγους επιφύλαξε η κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά και επιφυλάσσει εκείνη της ενισχυμένης στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής – πέραν εκείνων που αφορούν αποκλειστικά την πρωτεύουσα.

Σε Ανατολική και Δυτική Αττική, όπως και σε Α΄ και Β΄ Πειραιώς, όλα τα κόμματα είδαν αλλαγές στην κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση το βράδυ της 25ης Μαΐου και πολλά θα δουν νέες τη νύχτα της ερχόμενης Κυριακής.

Μαζί τους, παλαιά, νεότερα αλλά και καινούργια πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κοινοβουλευτική πείρα, θα αγωνιούν για να δουν πώς θα καταλήξει για εκείνους η «καραμπόλα» των εδρών, μετά την επικείμενη επιλογή των ψηφοφόρων.

Ως γνωστόν, από τα αποτελέσματα των εκλογών στις 25.5, σε συνδυασμό με το βασισμένο στον μέσο όρο των γκάλοπ («Κ», 11.6, Στ. Παπαντωνίου) σενάριο μιας πιθανής επτακομματικής Βουλής, προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάποιοι/ες που στενοχωρήθηκαν την προηγούμενη φορά, από τη Δευτέρα πιθανότατα θα χαίρονται, καθώς θα δουν τα ονόματά τους στη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας. Μπορεί, βέβαια, και το αντίστροφο.

Από όλα αυτά τα πρόσωπα ξεχωρίζει εκείνο του Γιάννη Τραγάκη στη Β΄ Πειραιώς: η απλή αναλογική τον άφησε εκτός Βουλής, όμως το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα πάρει την έδρα και έτσι –ως εκείνος που πρωτοεξελέγη το 1974– θα είναι ο παλαιότερος όλων στο Κοινοβούλιο.

Στην ίδια περιφέρεια, όπου έλαβε και το υψηλότερο (4,28%) ποσοστό της –μεταξύ των συγκεκριμένων στις οποίες εστιάζουμε σήμερα– φαίνεται να κερδίζει έδρα η Πλεύση Ελευθερίας.

Μεταξύ των νέων κομμάτων που εκτιμήθηκε εξαρχής ότι είναι πιθανόν να αποκτήσουν κοινοβουλευτική παρουσία, η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται στην Αττική νικήτρια: μαζί με τις περιπτώσεις της Α΄ Πειραιώς και Ανατολικής Αττικής, δείχνει να παίρνει συνολικά τρεις έδρες, έναντι μιας που προβλέπεται βάσει σεναρίου να πηγαίνει στη Νίκη, επίσης στην Αν. Αττική.

Ξεχωρίζει η περίπτωση του Γ. Τραγάκη, που εκλέγεται από το 1974 στη Β΄ Πειραιώς και η απλή αναλογική τον άφησε εκτός Βουλής, όμως το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τώρα θα πάρει την έδρα.

Η μεγαλύτερη μείωση

Σε συμβολικό επίπεδο, διακριτή –με αρνητικό πρόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ– είναι η περίπτωση της Δυτικής Αττικής, αφού εκεί σημείωσε τη μεγαλύτερη (μεταξύ των τεσσάρων περιφερειών) μείωση του ποσοστού κατά 18,04 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει πιθανότατα εκτός εδράνων τον Γ. Τσίπρα, ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είδε να μειώνονται οι σταυροί του κατά σχεδόν 50% συγκριτικά με το 2019.

Κατά τα λοιπά:

Στην Ανατολική Αττική η Ν.Δ. φαίνεται να χάνει δύο έδρες σε σχέση με τον Μάιο και έτσι να μένουν εκτός οι Βάσω Κόλλια και Κατερίνα Κατσανδρή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται η πρωτιά του καινούργιου Γ. Καραμέρου, όπως επίσης και το γεγονός ότι παλαιά γνωστά ονόματα μένουν εκτός την προσεχή περίοδο: Ν. Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκος, Ευ. Αντώναρος. Εδώ ήταν και ένα από τα «στοιχήματα» για την Ελλ. Λύση, δεδομένου ότι στην περιφέρεια εκλεγόταν ο Αντ. Μυλωνάκης, το όνομα του οποίου υπενθυμίζεται ότι συνδέθηκε με μεγάλη εσωκομματική κρίση λίγο πριν από τις κάλπες, με την υπόθεση «αποστατών». Το κόμμα του κ. Βελόπουλου δεν έχασε ποσοστά και διατήρησε την έδρα, αυτή τη φορά με τον Στ. Φωτόπουλο. Βάσει της ιστοσελίδας του κόμματος Νίκη, την έδρα που αναμένεται να κερδίσει θα πάρει ο Τ. Οικονομόπουλος.

Στη Δυτική Αττική, από δύο που είχε με την απλή αναλογική, η Ν.Δ. εκτιμάται πως θα πάει στις τρεις, εκλέγοντας και τον Βαγγ. Λιάκο.

Στην Α΄ Πειραιώς, αντιθέτως, η Ν.Δ. φαίνεται να χάνει τη μία εκ των δύο εδρών, με τον Ν. Βλαχάκο να μένει εκτός.

Στη Β΄ Πειραιώς, από τις δύο στη μία έδρα εκτιμάται πως θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο αφήνει εκτός νέας Βουλής τον έως πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Ραγκούση. Στην ίδια περιφέρεια φαίνεται να χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ και ο Δημ. Διαμαντίδης, ενώ καταγράφεται επανεκλογή για την Ελλ. Λύση της Σοφίας-Χάιδως Ασημακοπούλου, με αξιοσημείωτη μάλιστα αύξηση σταυρών σε σχέση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT