Εκλογικά: Η Κομπιένη της Κεντροαριστεράς

Εκλογικά: Η Κομπιένη της Κεντροαριστεράς

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Με τον απαιτούμενο βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο και τον θεσμό που εκπροσωπεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναπαράγω το τελευταίο δελτίο Τύπου του κόμματος. Με τίτλο «Η ζωή είναι ένα δώρο!». Η «ζωή» με πεζό «ζ» και όχι η Ζωή (Κωνσταντοπούλου). Οπως «εξηγείται» στο δελτίο Τύπου, που είναι γραμμένο για τον «γνωστό μουσικοσυνθέτη Νικόλα Αδέσποτο» και την επιλογή του να γράψει το τραγούδι του κόμματος. Και συνεχίζει: «Η ζωή είναι ένα δώρο! Το τραγούδι του Νικόλα Αδέσποτου για τη ζωή, εμπνευσμένο από τη Ζωή!». Μετά πληροφορούμαστε από το ίδιο δελτίο Τύπου ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ευχαριστεί τον «Νικόλα» και υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο με «καρδούλες». Κουράγιο, Νικόλα. Υπάρχουν και χειρότερα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Κυρίως εσωτερικής και λιγότερο πολιτικής φύσης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για την επιστροφή ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες απαντήθηκε. Εκανε μια ανάρτηση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook, προκειμένου να τον στηρίξει ενόψει της επερχόμενης κάλπης. «Νιώθω την ανάγκη να πω ότι θα ψηφίσω και θα στηρίξω ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής», έγραψε χαρακτηριστικά. Και έσπευσε παράλληλα να διαψεύσει τα σενάρια που τον φέρουν να είναι ένας από τους «δελφίνους» στην εσωκομματική αναταραχή που πολλοί αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα. «Δεν επιζητώ κανέναν ρόλο, όπως συνειδητά δεν το έχω κάνει εδώ και χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει και μάλιστα η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών. «Αυτή τη μάχη πρέπει και θα τη δώσουμε όλοι μαζί!», ήταν η δημόσια (πάλι μέσω Facebook) αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για «ανάγκη για ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Πριν από 83 χρόνια οι Γάλλοι συνθηκολογούσαν, αποδεχόμενοι την κατοχή των τριών πέμπτων της χώρας τους από τους Γερμανούς, έπειτα από μια συντριπτική ήττα, ούτε 45 ημέρες μετά την έναρξη του Blitzkrieg. Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Κομπιένη (στο ίδιο βαγόνι που είχαν συνθηκολογήσει το 1918 οι Γερμανοί) τέθηκε σε ισχύ δύο 24ωρα αργότερα, στις 25 Ιουνίου, αφήνοντας την «ελεύθερη Γαλλία» υπό τον Φιλίπ Πετέν σε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ολοι όσοι συντάχθηκαν με το καθεστώς του Βισί είχαν μεταπολεμικά τη γνωστή τύχη. Ετσι και η 25η Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κομβική, καθώς θα ακολουθήσει μια σοβαρή συζήτηση για το ποιος τελικά κρατάει υπό ομηρία ή εξωτερική επιτροπεία τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Η μάχη αναπόφευκτα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι όσοι αναχώρησαν για τη Ν.Δ. επέφεραν αρκετά μόνιμες τομές στον χώρο. Γεγονός το οποίο προκύπτει και από το ότι η Ν.Δ. ξεπέρασε το 40%, ενώ στα δεξιά της φύονται πια δυνάμεις που κινούνται μεταξύ 8% και 10%. Η συνθηκολόγηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν είναι οριστική και οι δυνάμεις δεν μοιράζονται με τρόπο ισομερή. Το μόνο κακό και για τους μεν και για τους δε είναι ότι δεν υπάρχει η γρουσουζιά που δήθεν αντιπροσώπευε το βαγόνι της Κομπιένης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αχαΐα, ο τόπος που οι Παπανδρέου πάντα θα επιστρέφουν. Ή τουλάχιστον αυτός ο Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ανδρέα, ο πρώην ΠΘ, ο ΓΑΠ. Επέστρεψε με ένα τυπικά ΓΑΠικό προωθητικό βίντεο για την Αχαΐα και τις δυνατότητες του Ελληνισμού. Και, περιμένουμε, βεβαίως, να δούμε πόσο καλά θα τα πάει το ΠΑΣΟΚ στα πατρογονικά εδάφη των Παπανδρέου. Στις εκλογές του Μαΐου η Ν.Δ. πήρε σαφές προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (33,95% έναντι 27,01%), εικόνα σαφώς θετικότερη για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σε σύγκριση με την τήξη στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ επίσης πήγε ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τα εθνικά ποσοστά του, εξασφαλίζοντας ποσοστό 12,42%. Θα φανεί την Κυριακή αν το ΠΑΣΟΚ θα κάνει κάτι καλύτερο ή αν η επικράτηση της Ν.Δ. στην Αχαΐα είναι πιο βαθιά με τις όποιες προεκτάσεις.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η κοστολόγηση, δηλαδή αν λες ότι θα αυξήσεις 10% τις συντάξεις αυτό είναι 1,3 δισ., λέω ένα παράδειγμα, δεν είναι μεγάλο θέμα, ξέρουμε πόσο είναι οι συντάξεις, ξέρουμε πόσο είναι το 1,3, το θέμα είναι όταν τα αθροίζεις όλα αυτά και δεν βγάζει νόημα. Οταν τα αθροίζεις όλα αυτά και δεν βγάζει νόημα, όταν δηλαδή τα αθροίζεις αυτά και κάνει 40-50-80 δισ. και έχεις 10-15 δισ. διαθέσιμα». Αυτή ήταν η ακριβής φράση του Θεόδωρου Σκυλακάκη στην πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του (ρ/σ «Παραπολιτικά»), η οποία αποδόθηκε από τη στήλη χθες κάπως πιο επιγραμματικά, ως «η κοστολόγηση δεν είναι κανένα μεγάλο θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT