Τα σενάρια για τη «χωροταξία» της νέας Βουλής

Τα σενάρια για τη «χωροταξία» της νέας Βουλής

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν επιβεβαιωθούν οι βάσει των δημοσκοπήσεων εκτιμήσεις πως θα είναι επτακομματική η Βουλή που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής τότε αυτό θα συμβεί για πέμπτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Συνεπώς, υπάρχει η εμπειρία που θα διευκολύνει το έργο του νέου Προεδρείου, το οποίο θα αναδείξει η εθνική αντιπροσωπεία με την νέα της σύνθεση, όσον αφορά το έργο της διανομής γραφείων τόσο στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου, όσο και στα περιφερειακά.

Το έργο αυτό αποδείχθηκε πως δεν είναι εύκολο, καθώς οι χώροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι κάποια στιγμή, για την διεκπεραίωσή του, κατέστη αναγκαίο να αποχωρήσουν από τα γραφεία που τους είχαν διατεθεί στο ιστορικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος, μεταξύ άλλων πρώην Πρόεδροι της Βουλής ή και πρώην πρωθυπουργοί. Ενίοτε, γίνεται δυσκολότερο, ειδικά όταν η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς θα διανεμηθούν, κυρίως στα μικρότερα κόμματα ή και σ’ εκείνα που κατά καιρούς μπαίνουν για πρώτη φορά στη Βουλή, τα έδρανα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ως προς αυτό το τελευταίο, παραδοσιακά «αμετακίνητα» στις θέσεις που έχουν είναι η ΝΔ -μπροστά και δεξιά του Προεδρείου-, το ΚΚΕ -μπροστά και στο αριστερό άκρο, και το κόμμα που αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα – μπροστά και κεντροαριστερά του Προεδρείου.

Προβλήματα σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, είχαν ανακύψει κυρίως όταν είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η «Χρυσή Αυγή», καθώς τότε οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεν ήθελαν να τοποθετηθούν ακριβώς δίπλα στα έδρανα του κόμματος Μιχαλολιάκου-Κασιδιάρη, μια αμφότερες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, «πολιτικά» τοποθετούνταν στα ορεινά και δεξιά, σε σχέση με το Προεδρείο. Η λύση είχε δοθεί, επί του συγκεκριμένου, με το να μεσολαβήσουν έδρανα με μικρό αριθμό νεοδημοκρατών βουλευτών.

Η τελευταία φορά που οι κάλπες ανέδειξαν επτακομματική Βουλή ήταν τον Ιανουάριο του 2015: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ. Είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις των εκλογών του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), και το μακρινό 1977: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ (Γ.Μαύριος), «Εθνική Παράταξις» – εκ των προγόνων της Χ.Α., «Συμμαχία προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων (Ηλ.Ηλιού) και «Κόμμα Φιλελευθέρων» (Κων.Μητσοτάκης).

Υπήρξε, για μια φορά και οκτακομματική Βουλή. Είχε προκύψει από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου 2015: ΣΥΡΙΑ, ΝΔ, Χ.Α., Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ΚΚΕ, «Ποτάμι», ΑΝΕΛ και «Ενωση Κεντρώων».

Η πλέον ανέφελη από χωροταξική άποψη, πάντως, ήταν η Βουλή που προέκυψε από τις ιστορικές εκλογές του 1981: Μόνο τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ), τότε, μοιράστηκαν τα έδρανα της Ολομέλειας. Περισσότερες ήταν οι φορές που η εθνική αντιπροσωπεία είχε τετρακομματική σύνθεση: Το 2004 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συναπισμός), το 2000 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός), το 1993 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, «Πολιτική Άνοιξη», ΚΚΕ), τον Νοέμβριο 1989 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, «Οικολόγοι Εναλλακτικοί»), το 1985 (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού), και -στις επίσης ιστορικές εκλογές, τις πρώτες μετά την πτώση της χούντας- το 1974 (ΝΔ, Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, «Ενωμένη Αριστερά» – ΕΔΑ, ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού).

Εκείνο το οποίο θα συμβεί για πρώτη φορά, άρα και θα αυξήσει το βαθμό δυσκολίας κατ’ αρχήν ως προς τη χωροταξία εντός του Ναού της Δημοκρατίας, είναι στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πλέον τολμηρές εκτιμήσεις περί εννιακομματικής Βουλής. Αυτό το ακραίο σενάριο σημαίνει πως εκτός από τα γνωστά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, «Ελλ.Λύση», «Πλεύση Ελευθερίας», «Νίκη»), θα αποκτήσουν -βάσει δημοσκοπικών τάσεων- κοινοβουλευτική ομάδα τόσο το «ΜέΡΑ25», όσο και οι υποστηριζόμενοι από τον Ηλ.Κασιδιάρη «Σπαρτιάτες».

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο βαθμός δυσκολίας για το νέο Προεδρείο θα ανέβει στο κόκκινο, δεδομένου ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι ηγεσίες των όποιων νεοεισερχομένων σχημάτων έχουν προϊδεάσει για τακτικές που θα δοκιμάσουν τα όρια αντοχών ενός γνωστού για την «ελαστικότητά» του, Κανονισμό της Βουλής. Τα ακραία σενάρια μιας τέτοιας εξέλιξης δίνουν την αίσθηση πως η διανομή γραφείων και εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα είναι «παιχνίδι» μπροστά σε όσα επακολουθήσουν στις συνεδριάσεις. Υπό αυτή την έννοια, τα κομματικά επιτελεία και ιδιαίτερα η ΝΔ, θα αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης, πριν προχωρήσουν ή και οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους για τα πρόσωπα που θα προτείνουν ως μέλη του επόμενου Προεδρείου: Πρόεδρο και Αντιπροέδρους, δηλαδή, «ειδικών αποστολών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT