Εκλογές 2023: Ηχηρές «αποστρατείες» και αέρας ανανέωσης στην πρωτεύουσα

Εκλογές 2023: Ηχηρές «αποστρατείες» και αέρας ανανέωσης στην πρωτεύουσα

Οι περισσότερες αλλαγές σε επίπεδο βουλευτών αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επηρεάζονται και τα υπόλοιπα κόμματα, με ονόματα πρώτης γραμμής να μένουν εκτός Βουλής

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές αλλαγές σε μεγάλο τμήμα του χάρτη του πολιτικού προσωπικού στην πρωτεύουσα επήλθαν με τις επιλογές 1.278.493 ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες της 21ης Μαΐου, στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας. Μερικές ακόμη, πάντως, αναμένονται μετά και τη μεθαυριανή αναμέτρηση που θα γίνει, πλέον, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε ποσοτικό επίπεδο, οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και υπέστη σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του. Ποιοτικά, ωστόσο, δεν αφήνουν ανεπηρέαστα και τα υπόλοιπα κόμματα, αφού και πρόσωπα που είχαμε συνηθίσει για αρκετά ή και πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή, ορισμένα εκ των οποίων πρώτης γραμμής, μένουν εκτός Βουλής.

Ηδη πολλά εξ αυτών γνωρίζουν την τύχη που τους επιφύλαξε η προ μηνός κάλπη της απλής αναλογικής. Ορισμένα, όμως, θα πληροφορηθούν τι τελικώς θα συμβεί το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου, διότι και από το αποτέλεσμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης εξαρτάται το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή και κατ’ επέκταση το πόσες «καραμπόλες» θα προκληθούν στις έδρες μεταξύ των κομμάτων.

Ως γνωστόν, το πιθανότερο σενάριο βάσει του μέσου όρου των γκάλοπ είναι να προκύψει επτακομματική Βουλή («Κ», 11/6, Σταύρος Παπαντωνίου). Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας της 21ης Μαΐου «δείχνουν» τις πιθανολογούμενες «καραμπόλες».

Ετσι, στην Α΄ Αθηνών, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν αυξήσει τα ποσοστά της φαίνεται να χάνει μία έδρα και η Φωτεινή Πιπιλή τη θέση που είχε στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Στον Β1 Βόρειο Τομέα αλλά και στον Β3 Νότιο Τομέα η Ν.Δ. επίσης μπορεί να χάσει έως δύο έδρες, με αποτέλεσμα οι Αρια Αγάτσα και Γ. Κουμουτσάκος αντιστοίχως να χάσουν την επόμενη Βουλή και οι Τ. Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη την ευκαιρία να βρεθούν στα έδρανα της Ολομέλειας. Στον Νότιο Τομέα, την έδρα έχει χάσει και ο Μπ. Παπαδημητρίου. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία ανανεώνεται στον Β2 Δυτικό Τομέα με τις νέες εισόδους της Μαρίας Συρεγγέλα και του Δ. Καλογερόπουλου.

Οπως προαναφέρθηκε, στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας οι μεγάλες αποχωρήσεις πλήττουν την Κουμουνδούρου. Ενώ πιθανολογείται πως στις «καραμπόλες» θα πέσουν θύματα οι Κ. Ζαχαριάδης και Γ. Δραγασάκης, ήδη σειρά στελεχών, ακόμη και πρώην υπουργοί, έμειναν εκτός. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ν. Φίλης, Χρ. Βερναρδάκης, Π. Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Γ. Μπαλάφας, Ελένη Αυλωνίτου, Δημ. Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Π. Κουρουμπλής, Θ. Παπαχριστόπουλος, Θ. Θεοχαρόπουλος, Βασιλική Κατριβάνου, Στ. Τζουμάκας. Από την άλλη, νέα πρόσωπα στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ν. Ηλιόπουλος, Αθηνά Λινού, και Ρένα Δούρου.

Νέα –και ηλικιακά– πρόσωπα στην «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι οι Π. Χρηστίδης και Π. Γερουλάνος, ενώ μένουν πιθανότατα εκτός πρόσωπα όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Ανδρ. Λοβέρδος και Αντωνία Αντωνίου.

Αέρας ανανέωσης πνέει και στους «κόκκινους», καθώς εισέρχονται στη Βουλή και εντάσσονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μέσω του Βόρειου Τομέα οι Αφροδίτη Κτενά και Ελευθερία Ρίτσου, του Δυτικού Τομέα οι Παρασκευή Δάγκα και Γ. Πέρρος και του Νότιου Τομέα η Σεμίνα Διγενή.

Με δύο νέα πρόσωπα βρίσκεται στις περιφέρειες της Αθήνας και η Ελληνική Λύση. Πρόκειται για τον Β. Γραμμένο στην Α΄ Αθηνών και τη Νίκη Αγιοστρατίδου στον Νότιο Τομέα.

Βάσει του σεναρίου σύμφωνα με το οποίο θα επιτύχουν –υπερβαίνοντας το όριο του 3%– την είσοδό τους στη Βουλή επτά κόμματα, από μία έδρα στις αντίστοιχες περιφέρειες της Αθήνας προβλέπεται να πάρει η Πλεύση Ελευθερίας και συνολικά τρεις από την πλευρά της η Νίκη. Το σχήμα του Δημήτρη Νατσιού δεν κερδίζει έδρα στην Α΄ Αθηνών, όπου είχε και το χαμηλότερο, μεταξύ των συγκεκριμένων τεσσάρων εκλογικών περιφερειών, ποσοστό του (1,96%). Το υψηλότερο (2,24%) πέτυχε στον Β2 Τομέα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Νίκης, στον Β1 Τομέα εκλέγεται η Ασπασία Κουρουπάκη, στον Β2 ο Α. Βορύλλας και στον Β3 ο Ν. Βρεττός. Η Πλεύση Ελευθερίας είχε το χαμηλότερο ποσοστό της (3,18%) στον Β1 Τομέα και το υψηλότερο (4,01%) στον Β2 Τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT