Εκλογές 2023: Επιχείρημα χαμένης ψήφου από Αλ. Τσίπρα

Εκλογές 2023: Επιχείρημα χαμένης ψήφου από Αλ. Τσίπρα

Δηλώσεις από στελέχη για το ενδεχόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακύψει ζήτημα ηγεσίας μετά τις επερχόμενες εκλογές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό επιχείρημα πως ο κατακερματισμός της ψήφου ενισχύει τον σχεδιασμό της Nέας Δημοκρατίας να δρα χωρίς έλεγχο για μια τετραετία, ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε δεν άφησε σε «χλωρό κλαρί» τα μικρότερα κόμματα.

Ηταν χαρακτηριστικά τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Πλεύση Ελευθερίας μιλώντας στο Kontra. Τόνισε ότι από το «γαλάζιο» στρατόπεδο είχαν εκτιμήσει πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι τα δημοσιεύματα για τις παρατυπίες που υπήρχαν στο ψηφοδέλτιό της δεν αξιολογήθηκαν. «Ολα τα κόμματα ήταν και είναι υποχρεωμένα να έχουν τρεις ομογενείς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλιώς είναι άκυρα. Δεν είχε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, έβαλε τώρα».

Η επιχειρηματολογία του πρώην πρωθυπουργού βασίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο. Στην ίδια συνέντευξη επιτέθηκε πρώτα στο ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς το κόμμα διαμαρτυρίας «που δεν το νοιάζει πώς θα ζουν οι εργαζόμενοι την επόμενη ημέρα». Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «δεν θα γίνει κόμμα εξουσίας όσο κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ταύτισης με τη Ν.Δ.».

Διττός στόχος

Είναι σαφές πως ο στόχος του κόμματος είναι διττός: το 20% που παρέμεινε πιστό να βρεθεί συντεταγμένο στις κάλπες και το 11,5% που διαχύθηκε σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή στα μικρότερα κόμματα να επιστρέψει στην «πολιτική του στέγη».

Το αποτέλεσμα, άλλωστε, θα είναι ο οδηγός για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου. Ακόμη και για τον αρχηγό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως δεν είναι ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση: «Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε. Οταν επισημάνθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «παρών», σημείωσε πως «αυτό έχει απαντήσει έως τώρα, δεν ξέρω αν θα το αλλάξει αυτό. Τα συλλογικά όργανα θα συζητήσουν και ο Αλέξης θα έχει τον πρώτο λόγο προφανώς».

Η Ολγα Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας δηλώνει καθημερινά πως είμαι εδώ, είμαι όρθιος, συνεχίζω και θα συνεχίσω και μετά τις εκλογές και δεν θα λιποτακτήσω». Ο Κώστας Ζαχαριάδης με ποδοσφαιρικούς όρους παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αρσέν Βενγκέρ, που παρέμεινε στον πάγκο της Αρσεναλ για 20 χρόνια, τονίζοντας πως «θα πάρουμε πρωτάθλημα, μη στενοχωριέστε».

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αναφορά του Οθωνα Ηλιόπουλου σε εκδήλωση για την υγεία, όπου μιλώντας για τη φοροδιαφυγή στον οδοντιατρικό κλάδο –και όχι μόνο– μίλησε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας: «Δεν μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι κι αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT