Εκλογικά: Ο Τσίπρας ως Αλσατός

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ευτυχώς υπάρχει η υπηρεσιακή γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και υπενθύμισε ότι πριν από 20 χρόνια, στις 21 Ιουνίου 2003, κατά τη διάρκεια –τότε– της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., προέκυψε η ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης όπου έγινε δεκτό πως «το μέλλον των Βαλκανίων είναι εντός της Ε.Ε.». Σε αυτή δηλαδή τη Διακήρυξη που ομνύουν άπαντες οι Ευρωπαίοι και τη χρησιμοποιούν ως θεμελιώδη για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα «πιστεύει ότι η πλήρης ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στην Ε.Ε. εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον της Ευρώπης», αναφέρεται ενδεικτικά. Αυτή η πίστη, πάντως, θα δοκιμαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει στην προσπάθεια αυτή να λύσει θέματα με χώρες όπως η Αλβανία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Γύρω από το πρόσωπο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου. Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», όπου ο κ. Μάντζος παρουσιάζεται ως «δικηγόρος από fund εναντίον δανειολήπτη για χρέος 55.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο», ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υπόθεση παρόμοια με εκείνη του Ανδρέα Πάτση στη Ν.Δ. Και «Είναι μέγιστη υποκρισία το ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τη Ν.Δ. στο “σύνδρομο Πάτση” και την ίδια ώρα να εμφανίζεται ως προστάτης των αδύναμων και υπερχρεωμένων», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΠΑΣΟΚ απάντησαν κατηγορώντας τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ως «αμετανόητους τυχοδιώκτες» καθώς, όπως είπαν, ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί να συμψηφίσει ένα δικηγορικό γραφείο που έχει εκπροσωπήσει εκατοντάδες δανειολήπτες στα δικαστήρια για την προστασία της περιουσίας τους, με το σκάνδαλο Πάτση». Ο ίδιος ο κ. Μάντζος ανέφερε, πάντως, ότι πρόκειται για παλαιότερη υπόθεση του γραφείου στο οποίο βρισκόταν και υπογράμμισε ότι η περίπτωση Πάτση αφορούσε «εισπρακτική εταιρεία και αγορά κόκκινων δανείων κάτω του κόστους».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αρσέν Βενγκέρ, ή αλλιώς «ο Αλσατός». Προπονητής της Αρσεναλ μεταξύ 1996 και 2018, κατάφερε να μεταμορφώσει την ποδοσφαιρική ομάδα από «boring boring Arsenal» (βαρετή Αρσεναλ), όπως ήταν γνωστή, σε ένα σύνολο που έπαιζε ωραίο επιθετικό ποδόσφαιρο. Βέβαια, στα 22 χρόνια κατόρθωσε να κερδίσει μόλις τρία πρωταθλήματα Αγγλίας. Και αυτό ίσως θα έπρεπε να εμποδίσει τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ να παρομοιάσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αρσέν Βενγκέρ. Χθες, ο κ. Ζαχαριάδης χαριτολογώντας είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε το μοντέλο της Αρσεναλ, έχουμε τον Βενγκέρ, θα πάρουμε και πρωτάθλημα». Ο Βενγκέρ πέρα από τα σχόλια των υπόλοιπων Λονδρέζων για την αθρόα εισαγωγή Γάλλων ποδοσφαιριστών στην Πρέμιερ Λιγκ (που κατά κανόνα βέβαια ήξεραν ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τους Αγγλους –ας πούμε– «ομότεχνούς» τους), εισέπραττε κριτική και για άλλες επιλογές. Είχε, ας πούμε, μια αδυναμία στους ποδοσφαιριστές με «πήλινα» πόδια (δηλαδή συχνούς τραυματισμούς και αυτοτραυματισμούς, όπως ο Ροσίτσκι, ο Χλεμπ, ο Ανελκά, ο Αρσάβιν, ή ο Τσουαμενί). Ακριβώς, δηλαδή, όπως ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να έχει αδυναμία σε κάποια στελέχη με τάσεις… πολιτικού αυτοτραυματισμού, καθώς κάθε φορά που άνοιγαν το στόμα τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε μια μονάδα. Εδώ σταματώ και υπόσχομαι ότι στη στήλη πρόσωπο δεν θα είναι κάποιος Γάλλος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν από τις εκλογές φαίνεται ότι επικρατεί μια τάση κατακερματισμού της ψήφου κάτω από τη Ν.Δ. με πολύ σημαντικά ποσοστά αναποφάσιστων. Αυτό δείχνει η τελευταία μέτρηση της Opinion Poll για το The Toc, όπου στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά: Ν.Δ. 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ 13%, ΠΑΣΟΚ 5,4%, ΚΚΕ 5,1%, Νίκη, 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Ελληνική Λύση 3,7%, και ΜέΡΑ 25 3,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 15,1%, ενώ δεν απάντησαν τίποτα το 12,7% των ερωτηθέντων. Στην ανάλυση της εταιρείας σημειώνονται ότι αυτά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ενδεικτικό μιας ρευστότητας και κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη. Είναι, βέβαια, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη η Νίκη εμφανίζεται να έχει υψηλότερες επιδόσεις από τα μικρά «όμορα» κόμματα. Η κατάσταση στα κόμματα περί το 3% προβλέπεται ρευστή.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οσο πάμε περισσότερο, 2%-3% ακόμα, δηλαδή χιλιάδες νέες ψήφους». Δεν ξέρω αν του ξέφυγε, αλλά εκεί τοποθέτησε (Open TV) ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τον στόχο αύξησης των ποσοστών του κόμματός του στις μεθαυριανές εκλογές. Και τούτο διότι με βάση τον εκλογικό νόμο, όπως ο ίδιος υπολόγισε, το ΚΚΕ αν λάβει το ίδιο ποσοστό (7,23%) θα χάσει 5-6 από τους συνολικά 26 βουλευτές που εξέλεξε με την απλή αναλογική. Η παρουσία του ΜέΡΑ25 αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας ασκούν αρκετή πίεση στο ΚΚΕ, καθώς απευθύνονται σε ένα κοινό με πολύ ρευστές απόψεις για το τι ακριβώς είναι η Αριστερά στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT