Εκλογικά: Η μελλοντική φυσιογνωμία της Ν.Δ.

Εκλογικά: Η μελλοντική φυσιογνωμία της Ν.Δ.

Ενα πολύ βασικό δίλημμα που φαίνεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πόση ισορροπία θα κρατήσει ανάμεσα στις διάφορες τάσεις της Ν.Δ.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως χθες, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συνάντησε στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας Βασίλη Σκουρή και την υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού. Οι δύο υπηρεσιακοί υπουργοί ενημέρωσαν τον κ. Σαρμά για τις προετοιμασίες ενόψει των αυριανών εκλογών, που συνεχίζονται δίχως ιδιαίτερα προβλήματα. Η σύντομη υπηρεσιακή θητεία του κ. Σαρμά δεν ήταν εντελώς ανέφελη, καθώς η κυβέρνησή του έπρεπε να διαχειριστεί –για παράδειγμα– την πολύ σημαντική και με διεθνείς προεκτάσεις κρίση που προκάλεσε το ναυάγιο στα δυτικά της Πύλου. Επίσης, έπρεπε να κάνει και τις πρώτες επίσημες επαφές με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, έργο που ανέλαβε κυρίως ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος και μετέβη γι’ αυτό στην Τουρκία.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Τις τελευταίες πολλές ώρες ο δημόσιος χώρος είναι διάσπαρτος από πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα στελεχωθεί η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα είναι περίπου αυτά τα οποία περιμένουν όλοι. Ενα πολύ βασικό δίλημμα που φαίνεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πόση ισορροπία θα κρατήσει ανάμεσα στις διάφορες τάσεις της Ν.Δ. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έδειξε ότι η Ν.Δ. έχασε αρκετά προς τα δεξιά της, επικράτησε ωστόσο συντριπτικά στον μεσαίο χώρο. Επιβεβαιώνοντας έτσι τον κανόνα ότι ο μεσαίος χώρος δίνει στην Ελλάδα κυβερνήσεις. Η προσπάθεια οχύρωσης προς τα δεξιά φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όμως η εξίσωση είναι περίπλοκη. Οποιες και αν είναι τελικά οι αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα από βδομάδα, θα πρέπει να επιτευχθεί μια εξαιρετικά λεπτή και δύσκολη ισορροπία. Ιστορικά η Ν.Δ. πάντα αντιμετώπιζε κάποιες απειλές από τα δεξιά και, με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία, τις οριοθετούσε. Θα είναι και αυτή μια πρόκληση από τη Δευτέρα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον θύμισαν κυρίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση 27 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πολιτικού προσώπου που κατόρθωσε να συναρθρώσει γύρω από τον εαυτό του ένα κόμμα που για δεκαετίες αποτέλεσε την ελκτική δύναμη της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς. Ο Ανδρέας, πέρα βέβαια από ιδρυτής, ηγέτης, ισχυρός πρωθυπουργός, είναι για το ΠΑΣΟΚ ένα τοτέμ, ένα σύμβολο από το οποίο δεν μπορεί να αποδράσει. «Ο Ανδρέας σφράγισε με την παρουσία του τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου», είπε χθες –μεταξύ άλλων– ο κ. Ανδρουλάκης στη μνήμη του Ανδρέα, ενώ νωρίτερα το πρωί άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο στον τάφο του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο θάνατος του Ανδρέα το 1996 έβρισκε το ΠΑΣΟΚ σε μια φάση παντοδυναμίας υπό τον Κώστα Σημίτη, που εξασφάλισε την απρόσκοπτη άσκηση της εξουσίας για ακόμη οκτώ χρόνια, μέχρι το 2004. Οι αυριανές εκλογές βρίσκουν το ΠΑΣΟΚ σε μια φάση ανάνηψης. Εάν πάντως επιβεβαιωθούν οι –όχι πολύ διαφορετικές από τον Μάιο– εκλογικές ισορροπίες, το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από τον σαμανισμό των στελεχών του προκειμένου να μεταβληθεί σε αυτό που θέλει και ο πρόεδρός του: βασική αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι σε μια κυρίαρχη Ν.Δ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η κάλπη ανά την επικράτεια. Αύριο το βράδυ θα έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ωστόσο, από μια πολύ διαγώνια ματιά στις δημοσκοπήσεις στο παρά ένα της κάλπης, φαίνεται ότι ειδικά στις θέσεις από 1 έως 3 (δηλαδή Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές. Ενώ φαίνεται ότι το τέταρτο ΚΚΕ «τσίμπαγε» προς τα πάνω. Αντιθέτως επικρατούσε απόλυτη αβεβαιότητα στα τρία κόμματα που ακολουθούν (Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη), τα οποία εμφανίζονταν εντός Βουλής, δίχως ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μείνουν εκτός. Η μεγάλη έκπληξη των τελευταίων ημερών ήταν το κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο εμφανιζόταν εκτός Βουλής, αλλά με δυναμική που ίσως τελικά να το μετατρέψει σε κοινοβουλευτικό. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, με τόσα κόμματα στη Βουλή, ένα είναι βέβαιο: Δεν θα πλήξουμε καθόλου.

H ATAKA

«Το γέλιο και η σάτιρα, το να έχεις χιούμορ, είναι στοιχείο της πολιτικής. Η πολιτική δεν είναι κάτι στεγνό, να κάθεσαι και να απαγγέλλεις μια ατάκα, ένα ρόλο που έχεις μάθει. Η πολιτική δεν είναι ηθοποιία ή θέατρο. Η πολιτική είναι η ζωή, εκπροσωπείς αυτόν που σε εκλέγει για να υπηρετήσεις τα δικά του συμφέροντα ή προσωπικά συμφέροντα, αν θέλεις, ακόμη χειρότερα. Μέσα είναι και το γέλιο και ο χαβαλές». Τάδε έφη σε κάποιον youtuber (Roast Cast) ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, περιγράφοντας με… επιστημονική ακρίβεια τη συχνά «προχωρημένη» στάση που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της μακρόσυρτης προεκλογικής εκστρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT