Οι τρεις φυλές της «νέας» Νέας Δημοκρατίας

Οι τρεις φυλές της «νέας» Νέας Δημοκρατίας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά αμέσως μετά την εκλογική νίκη της 21ης Μαΐου το έθεσε ξεκάθαρα: η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «η κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας». Σε όλη τη διάρκεια μάλιστα της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τονίσει σε κάθε τόνο πως στη διαμόρφωση του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν θα παίξει ρόλο η κομματική προέλευση των στελεχών, αλλά μόνο το «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά». Κατά πόσον η σημερινή Ν.Δ., όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ανανέωσή της διά της κάλπης, μπορεί να εξυπηρετήσει το διακηρυγμένο σχέδιο του προέδρου της.

Η στελέχωση του Επικρατείας αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για το τι έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης και ποια είναι η φιλοσοφία που θέλει να αποτυπώσει στη «νέα Ν.Δ.». Το Επικρατείας αποτελείται από στελέχη που, με εξαίρεση τον Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Χρήστο Στυλιανίδη, δεν είναι πολιτικά πρόσωπα και δεν έχουν διατελέσει –πλην του πρώην αν. υπουργού Οικονομικών– βουλευτές. Αντίθετα πρόκειται κατά κανόνα για άγνωστα πρόσωπα στο ευρύ κοινό, τα οποία έχουν όμως τη δική τους διαδρομή στον χώρο που εκπροσωπούν και από τον οποίο προέρχονται. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Ιωάννα Λυτρίβη, ο Γιώργος Σταμάτης, η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και η Μαρία Πολύζου είναι, όπως το θέτει αρμόδια πηγή, βασικοί εκπρόσωποι του τι κόμμα φαντάζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Στελέχη που μπορούν να κάνουν τη δουλειά και εκπέμπουν συγκεκριμένα μηνύματα, χωρίς να έχουν σταδιοδρομήσει στην κομματική πυραμίδα.

Δύο είδη «ανανέωσης»

Πρόσωπα τα οποία βρέθηκαν στη Ν.Δ. με το «άνοιγμα» που ξεκίνησε το 2016 ο κ. Μητσοτάκης, στελέχη που ανέδειξε ο ίδιος και η δεξιά πτέρυγα – το τρίπτυχο της ανανέωσης.

Η ανθρωπογεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι πιο σύνθετη. Η Ν.Δ. την 21η Μαΐου εξέλεξε 146 βουλευτές, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στην επόμενη Βουλή. Από τους 146 οι 33 ήταν νεοεκλεγέντες, αριθμός που φαίνεται μικρός μεν, αλλά συνιστά μεγαλύτερο ποσοστό ανανέωσης απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι νέοι βουλευτές είναι δύο κατηγοριών. Πρώτον, στελέχη που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της «νέας Νέας Δημοκρατίας» και βρέθηκαν στη Ν.Δ. χάρη στο άνοιγμα που ξεκίνησε το 2016 ο κ. Μητσοτάκης. Πολλά από αυτά πρωταγωνίστησαν ήδη και αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή και της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Δόμνα Μηχαηλίδου και ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μπήκαν στη Ν.Δ. επί Μητσοτάκη. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι εξωκοινοβουλευτικοί πλέον, αλλά βασικοί «εγκέφαλοι» της μητσοτακικής διακυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος.

Κοντά σε αυτούς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός στελεχών που αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία ανανέωσης, τα οποία προέρχονται μεν από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αναδείχθηκαν επί Μητσοτάκη. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Τάσος Γαϊτάνης, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Χρήστος Καπετάνος, ο Σταύρος Παπασωτηρίου και ο Γρηγόρης Τάσιος. Με αυτά τα πρόσωπα δημιουργείται μια νέα μαγιά βουλευτών που μπορούν να χαρακτηριστούν «ακραιφνείς προεδρικοί».

Υπάρχει βέβαια πληθώρα παραδοσιακών στελεχών που επανεξελέγησαν. Πρόκειται για στελέχη που είτε διατηρούν το δικό τους διακριτό στίγμα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Νίκο Δένδια, είτε αποτελούν πολιτικά πρόσωπα που συντάσσονται πλήρως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά υπηρετούν διαχρονικά τη Ν.Δ. και τους προέδρους της, έχοντας μακρά κομματική διαδρομή, όπως είναι ενδεικτικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Τασούλας και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μια κατηγορία ξεχωριστή αποτελεί και η δεξιά πτέρυγα, εκφραζόμενη κυρίως από τους Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Θάνο Πλεύρη, που μπορεί να είναι ενταγμένη πάνω από μία δεκαετία στη Ν.Δ., αλλά εξακολουθεί να αποτελεί διακριτή πτέρυγα.

Και τι είναι τελικά σήμερα η Ν.Δ.; Εμπειρος δημοσκόπος λέει στην «Κ» πως η βάση της Ν.Δ. έχει αλλάξει σε σχέση με 20 χρόνια πριν, καθώς οι τεκτονικές αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και η συντονισμένη προσπάθεια ανανέωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν φέρει ανακατατάξεις. «Ετσι εξηγείται», λέει η ίδια πηγή, «πως δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώτευσαν σε δύο δύσκολες περιφέρειες». Η «νέα Νέα Δημοκρατία» είναι ένα κόμμα πιο κεντρώο, χωρίς να έχει απολέσει το παραδοσιακό κομμάτι που είναι και το πιο συμπαγές. «Η Ν.Δ. σήμερα είναι ένα κόμμα εν κινήσει που αποτελεί συνένωση της παραδοσιακής Δεξιάς με το πιο φιλελεύθερο κομμάτι και αυτό θα αποτυπωθεί στο υπουργικό συμβούλιο», λέει κομματική πηγή στην «Κ», θυμίζοντας πως η Ν.Δ. κατάφερε επί Μητσοτάκη να κερδίσει μια ατζέντα «δικαιωμάτων» που αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια προνομιακό χώρο της Αριστεράς και ταυτόχρονα να μιλάει και για τον φράχτη στον Εβρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT