Αναχώματα σε Βουλή Νότιας Κορέας

Οι φόβοι για μπάχαλο από «αντικοινοβουλευτικούς ακτιβισμούς» και οι σκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μιας Βουλής με έντονο ακτιβισμό», λέει έμπειρο στέλεχος του Κοινοβουλίου. «Με όσα ακούμε, η Βουλή θα γίνει τσίρκο», είναι η πιο άμεση προσέγγιση βουλευτή με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία και εμπειρία. «Για όλα υπάρχουν απαντήσεις, δεν πρόκειται να αφεθούν ανεξέλεγκτοι όσοι διακηρυγμένα επιδιώκουν τη διασάλευση της κοινοβουλευτικής τάξης», παρατηρεί πρώην βουλευτής, που έχει θητεύσει σε θέσεις ευθύνης στη Βουλή.

Ισως για πρώτη φορά η σύνθεση της επόμενης Βουλής προκαλεί τόσο έντονες συζητήσεις και προβληματισμό. Παρασκηνιακά ακούγεται ότι ήδη έχουν γίνει και κάποιες συνεννοήσεις, έναντι της προοπτικής να επιδιωχθεί η Βουλή να γίνει τσίρκο, και έχουν εξεταστεί τα διαθέσιμα «εργαλεία» για την αποτροπή του ενδεχομένου. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούστηκε μέχρι και το σενάριο αλλαγής στον Κανονισμό της Βουλής, που θα λειτουργούσε ως αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι σε τέτοια σχέδια.

Ολη αυτή τη συζήτηση πυροδότησαν, κατά κύριο λόγο, οι επίμονες αναφορές της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι θα αξιοποιήσει τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής για τους διατελέσαντες προέδρους του σώματος, ώστε να έχει περισσότερες φορές και για περισσότερο χρόνο τη δυνατότητα παρέμβασης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η κ. Κωνσταντοπούλου επί της ουσίας προαναγγέλλει ολική επαναφορά σε αυτό που ζήσαμε το 2015, όταν θήτευσε ως πρόεδρος της Βουλής και διέπρεψε στην εξαντλητική και εξουθενωτική αξιοποίηση κάθε δυνατότητας του Κανονισμού για να παρατείνει σε βαθμό σκληρής δοκιμασίας τις εργασίες των συνεδριάσεων. Τώρα περιγράφει έναν σχεδόν αντικοινοβουλευτικό ακτιβισμό και πάλι βασισμένο στη μέχρι τελικής πτώσεως διεκδίκηση αυξημένων προνομίων για την ίδια.

Ονειρο απατηλό…

«Δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα», είναι το σχόλιο έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους για όσα η πρώην πρόεδρος της Βουλής επικαλείται. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει το λάθος να αθροίζει προνόμια διαφορετικών ιδιοτήτων, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει στη Βουλή με βάση τον Κανονισμό. «Μόνο με μία ιδιότητα κάθε φορά μπορεί να συμμετέχει κάποιος στη Βουλή. Αυτό είναι σαφές. Να σας πω ένα παράδειγμα: όταν ένας υπουργός, που είναι ταυτόχρονα και βουλευτής, τοποθετείται για να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, μπορεί να μιλήσει για 15 λεπτά. Δεν μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει ξανά τον λόγο για να μιλήσει για άλλα 7 λεπτά ως βουλευτής», υποστηρίζει ο ίδιος και τονίζει ότι αυτά τα θέματα είναι σαφή από τον Κανονισμό της Βουλής και υπάρχουν σχετικές γνωματεύσεις της επιστημονικής υπηρεσίας. Σε ερώτηση για παλαιότερο δείγμα γραφής της κ. Κωνσταντοπούλου, όταν ως πρόεδρος της Bουλής κατέβαινε από την έδρα και ζητούσε και λάμβανε τον λόγο ως βουλευτής, για να τοποθετηθεί με αυτή την ιδιότητα πάνω σε συζητήσεις της Ολομέλειας, ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό, σε αντίθεση με άλλα που τώρα η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλείται.

Ενα άλλο παράδειγμα που παραθέτει στέλεχος του Κοινοβουλίου με μεγάλη εμπειρία είναι το εξής: «Ας πούμε ότι έχω διατελέσει πρόεδρος της Βουλής. Στη συνέχεια, προκύπτει ανάγκη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό και για ένα μήνα θητεύω και ως πρωθυπουργός. Ακολούθως, κατεβάζω δικό μου κόμμα στις εκλογές και καταφέρνω να μπω στη Βουλή. Με τη λογική που ακούμε αυτή την περίοδο, θα έπρεπε να έχω ταυτόχρονα τα προνόμια του πρώην προέδρου της Βουλής, του πρώην πρωθυπουργού, του αρχηγού κόμματος και επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας. Μόνος μου μια ολόκληρη διαδικασία κοινοβουλευτική. Δεν υπάρχει αυτό». Μάλιστα, αμφισβητώντας το πόσο καλά γνωρίζει η κ. Κωνσταντοπούλου τα της λειτουργίας της Βουλής, σημειώνει ότι περισσότερα δικαιώματα έχει ως αρχηγός κόμματος παρά ως πρώην πρόεδρος της Βουλής. Προφανώς το «κλειδί» στην όλη συζήτηση είναι το άθροισμα ιδιοτήτων και προνομίων, που η κ. Κωνσταντοπούλου υπονοεί, αλλά οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι δεν μπορεί να ισχύσει.

«Περισσότερο ανοίγει αυτή τη συζήτηση για να μαζέψει ψήφους. Να πείσει ότι θα μπει στη Βουλή και θα τα κάνει μπάχαλο. Κάτι αντίστοιχο είχε επιδιωχθεί και από τη Χ.Α.», τονίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός και προσθέτει ότι «μπορεί να μη δημοσιοποιούνται, αλλά έχουν εφαρμοστεί πειθαρχικά μέτρα εναντίον βουλευτών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδίωξαν να προκαλέσουν μπάχαλο. Οι περικοπές μισθού είναι ένα μέτρο, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Και υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Δεν είναι “γυμνή” η Βουλή από πλαίσιο προστασίας μιας ορθής λειτουργίας. Ούτε είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο. Εχουν γνώσιν οι φύλακες».

Εκφράζεται, πάντως, κάποιος προβληματισμός για μια περίοδο προσαρμογής που θα απαιτηθεί μέχρι να κατασταλάξουν όλα αυτά. Θεωρείται βέβαιο ότι, εφόσον μπουν στη Βουλή, οι βουλευτές μικρότερων κομμάτων –οι περισσότεροι “δείχνουν” την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη, αλλά υπάρχει και ο «άγνωστος Χ», οι Σπαρτιάτες, που αναπτύσσουν δυναμική εισόδου στη Βουλή στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής κούρσας, με τις ευλογίες και τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη– θα επιχειρηθούν διαφόρων μορφών παρεμβάσεις και ιδιότυπες ακτιβιστικές πράξεις.

Κανένας Αλτουσέρ…

«Κινδυνεύουμε να δούμε εικόνες που θα θυμίζουν τη Βουλή της Νότιας Κορέας», αναφέρει έμπειρη βουλευτής. Σε ερώτηση εάν όντως πιστεύει ότι θα βρεθούμε ενώπιον της προοπτικής ακόμη και συμπλοκών στα έδρανα, διευκρινίζει: «Βλέπουμε την κορυφή, τους επικεφαλής αυτών των κομμάτων και επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα για τους υπόλοιπους υποψηφίους που διεκδικούν να μπουν στη Βουλή. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι οι σύγχρονοι Αλτουσέρ, που θα επιδιώκουν γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση». Και εκφράζει ανησυχία για καταστάσεις που θα ωθήσουν σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT