Εκλογές 2023: Νέα δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ

Στόχος, πλέον, η ανατροπή των συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση του ποσοστού του της τάξεως του 50% και ανάλογη αύξηση του αριθμού των βουλευτών του, το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέρχεται από τη διπλή εκλογική διαδικασία ενισχυμένος και με τα χέρια λυμένα για τις επόμενες κινήσεις του. «Ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή, προοδευτική δύναμη, θα ασκήσει στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες. Θα είμαστε δίπλα σας σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάδειξη ενός νέου, βιώσιμου και ανθεκτικού μοντέλου παραγωγής, που θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά». Πάντως, ανέφερε ότι θα πρέπει «να μας προβληματίσει ιδιαίτερα η άνοδος της Ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων».

Η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να μιλάει ανοιχτά για διεκδίκηση εκ νέου του ρόλου της κεντρικής αντιπολιτευόμενης δύναμης απέναντι σε μια ισχυρή Ν.Δ., δίπλα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που, όπως σχολίαζε χθες συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, «δείχνει να καταρρέει και είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να συγκρατηθεί από μια διαδικασία ακόμη μεγαλύτερης αποσύνθεσης».

Δικαίωση

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη από τις επιλογές που έγιναν στην πορεία προς τις κάλπες, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο στρατηγικής. Και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, η δικαίωση αυτή δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί. Διαψεύδοντας μια σειρά από δημοσκοπήσεις πριν από τις πρώτες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να καταγράψει δυναμική αύξηση των ποσοστών του. Και χθες, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε ότι το ποσοστό της 21ης Μαΐου είναι κεκτημένο και εξασφαλισμένο, αλλά ότι όντως μπορούσε να βελτιωθεί.

Ως ισχυρή, προοδευτική δύναμη θα ασκήσουμε στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες, το μήνυμα Ανδρουλάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι βρίσκονται στην αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης με την ευρεία πολιτική βάση που το κόμμα διέθετε την εποχή της παντοδυναμίας του. Σχέση που διερράγη την εποχή των μνημονίων και έφερε το κόμμα στη δεινή θέση να απειλείται ακόμη και με ολική εξαφάνιση από το πολιτικό σκηνικό. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα. Εκτός από τη δική του δυναμική, το κόμμα μπορεί να αξιοποιήσει το ισχυρό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει σε σπιράλ εσωστρέφειας. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι μακριά. Τον Οκτώβριο είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ μπαίνει με νέα δεδομένα.

Οι παλιοί και οι νέοι

Στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσουν πάνω στη στρατηγική που έφερε τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα. Η ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα θα αποτελέσει τη «βιτρίνα» του κόμματος προς τους πολίτες. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι στη Βουλή αυτή τη φορά. Και σε μια σειρά από έμπειρα στελέχη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, θα προστεθούν νέα ονόματα, όπως οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος ή ο Στέφανος Παραστατίδης, η Νάγια Γρηγοράκου, η Κατερίνα Σπυριδάκη, η Κατερίνα Καζάνη, που με βάση τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα φέρονται να εξασφαλίζουν την εκλογή τους.

Στην πλειονότητά τους νέοι βουλευτές, τόσο ηλικιακά όσο και στη σχέση τους με την πολιτική, με θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες. Από τη δεξαμενή των υποψηφίων που δεν εξελέγησαν, σε ένα δεύτερο στάδιο, θα στελεχωθούν θέσεις τομεαρχών, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό και να συνεχίσουν να βγαίνουν μπροστά νέα πρόσωπα.

Και όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, «από αύριο το πρωί ξεκινάει ένα νέο ταξίδι για τη δημιουργία ενός ρεύματος κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, για μια ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT