Εκλογές 2023 – Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει

Εκλογές 2023 – Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει

Το κόμμα διατήρησε σχετικώς υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πραγματοποίησε χαμηλή πτήση στην Α΄ Αθηνών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ίδια επίδοση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου πέτυχε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που, πάντως, αυτή τη φορά δεν αποτελεί το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το όριο του 3% ξεπέρασαν, επίσης, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Μάλιστα, οι Σπαρτιάτες υποσκέλισαν την Ελληνική Λύση, οδηγώντας το κόμμα του κ. Βελόπουλου στην έκτη θέση. Αυτή την πραγματικότητα αντικατοπτρίζουν και οι πρώτες δηλώσεις του κ. Βελόπουλου χθες το βράδυ. «Αυτό που έχω να πω –και είναι ωμό– είναι ότι η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει. Θα συνεχίζουμε ελληνικά, εθνικά και λαϊκά τους αγώνες. Ενα χαμόγελο από εμάς σε όσους ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

Τα αρχικά ποσοστά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άφησε αιχμές και κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων για το γεγονός ότι στα πρώτα exit polls το κόμμα εμφανιζόταν να μετριέται από εκτός Βουλής με ανώτατο όριο το 4,3% (το κόμμα κατέγραψε τελικά ποσοστό 4,46%). «Λυπάμαι πραγματικά για όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με τους ανθρώπους και την ψυχολογία τους. Είναι δυνατόν μέχρι την τελευταία στιγμή να μας λένε ότι το ανώτατο όριο είναι 4,3% και να είμαστε έξω από τη Βουλή;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

Και η Ελληνική Λύση, ωστόσο, ακολούθησε την πτωτική τάση σε αριθμούς ψηφοφόρων –όπως και τα υπόλοιπα κόμματα– αφού από 262.498 ψηφοφόρους έπεσε χθες σε περίπου 222.250, λιγότερες δηλαδή κατά περίπου 36.000. Το κόμμα του κ. Βελόπουλου διατήρησε τις υψηλότερες –σε σύγκριση με την υπόλοιπη επικράτεια– επιδόσεις του συγκριτικά με τον Μάιο στη Κεντρική Μακεδονία.

Οι επιδόσεις ανά νομό

Εν ολίγοις, το επίκεντρο της εκλογικής βάσης της Ελληνικής Λύσης παρέμεινε άθικτο, με ασήμαντες αυξομειώσεις των ποσοστών. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης κατέγραψε επίδοση 7,99%, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης έφτασε στο 7,95%. Στη περιφέρεια Κιλκίς ψηφίστηκε από το 7,13% του σώματος, ενώ στη γειτονική Πέλλα σημείωσε σχεδόν μισή μονάδα αύξηση σε σχέση με τον Μάιο, φθάνοντας στο 7,63%. Στους γειτονικούς νομούς Ημαθίας και Πιερίας ψηφίστηκε από το 8,22% και το 7,04% του εκλογικού σώματος αντιστοίχως. Στον νομό Σερρών η Ελληνική Λύση ψηφίστηκε από το 7,23%.

Τις υψηλότερες πανελλαδικά επιδόσεις της η Ελληνική Λύση τις κατέγραψε στον ακριτικό νομό Εβρου, όπου πέτυχε ποσοστό 8,85%. Στην Αττική, το κόμμα του κ. Βελόπουλου τα πήγε καλύτερα στον Δυτικό Τομέα (5,95%) και στην Ανατολική Αττική (4,95%).

Οι χειρότερες επιδόσεις στο λεκανοπέδιο για την Ελληνική Λύση καταγράφηκαν στον Βόρειο Τομέα (2,64%) και στην Α΄ Αθηνών (2,94%). Η χειρότερη επίδοση πανελλαδικά καταγράφηκε στη μονοεδρική περιφέρεια της Λευκάδας, όπου η Ελληνική Λύση ψηφίστηκε από το 1,99% των ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT