Ελληνοτουρκικά: Επανεκκίνηση στο Βίλνιους

Ελληνοτουρκικά: Επανεκκίνηση στο Βίλνιους

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν, στοίχημα για τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ηνέα ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίσιμες προκλήσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, νέος υπουργός Εξωτερικών θα έχει ως άμεση προτεραιότητα τη διαφαινόμενη επανέναρξη συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε επίπεδο διπλωματικό και ουσιαστικό.

Εφόσον επιβεβαιωθούν όλα όσα φαίνεται ότι συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την προγραμματιζόμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου (σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ), θα επανεκκινήσουν σταδιακά οι ελληνοτουρκικές επαφές σε διάφορα επίπεδα, με διπλωμάτες να αναλαμβάνουν «ειδικές αποστολές».

Φυσικά, οι προσδοκίες είναι συγκρατημένες, καθώς οι συζητήσεις με την Τουρκία συνδυάζονται με ευρύτερα θέματα, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι αμερικανοτουρκικές ισορροπίες και οι σχέσεις της Aγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Το υφιστάμενο μορατόριουμ προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας που –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει και η Aγκυρα. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν να εξελιχθούν αμέσως μετά το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Τα Δυτικά Βαλκάνια

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων –που για την ελληνική πλευρά έχει και εθνικό ενδιαφέρον, καθώς πρέπει να επιλυθούν ζητήματα όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία αλλά και η προστασία των περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη συγκεκριμένη χώρα– αποτελεί μια, επίσης, διπλωματική πρόκληση.

Για την ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχιζόμενη διπλωματική πρόκληση θα αποτελεί και η διαχείριση των σχέσεων με τη Κίνα, σε ένα πλαίσιο διαρκώς εντατικότερου ανταγωνισμού με τον βασικό σύμμαχο της Ελλάδας, τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα στο συγκεκριμένα θέμα εναρμονίζεται μεν με τις γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, ωστόσο συχνά δημιουργούνται τριβές που είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Η διατήρηση των άριστων σχέσεων με το Ισραήλ και οι πιο στενές επαφές με περιφερειακούς εταίρους όπως η Αίγυπτος, είναι ψηλά στην ατζέντα.

Οι νέες κορβέτες και τα F-35 βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Εξοπλιστικά

Παράλληλα, στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, απομένει να προχωρήσουν κάποια συμβόλαια. Κάποια από αυτά, όπως οι νέες κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), είχαν ήδη προϋπολογισθεί.

Δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί εντός του φθινοπώρου, με τα συμβόλαια και τις εκταμιεύσεις να μην ξεκινούν, πάντως, πριν από το 2024.

Από πλευράς επικοινωνιακού ενδιαφέροντος, οι πλέον σοβαρές εξελίξεις αναμένονται σε σχέση με την προμήθεια F-35, Αναμένεται από τις ΗΠΑ η επιστολή αποδοχής του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς (Letter Of Acceptance).

Εκεί που αναμένονται σημαντικές αποφάσεις είναι στον τομέα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΒ, ΕΑΣ αλλά και στα ιδιωτικά πλέον Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας). Κατά τα λοιπά, πρόκειται επίσης να αναβαθμιστούν συνολικά 38 F-16 Bl. 50, να ληφθούν αποφάσεις για το νέο μεταφορικό ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα αγοράς νέων C-130.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT