Εκλογές 2023: Σειρά ηχηρών αποστρατειών στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Σειρά ηχηρών αποστρατειών στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά κορυφαία στελέχη δεν θα μετάσχουν στη νέα Βουλή – Επιστροφές για τη Ν.Δ., άνεμος ανανέωσης στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, αρχικά με την απλή αναλογική και χθες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, προκάλεσε ένα «τσουνάμι» μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό προσωπικό, που παρέσυρε ιστορικά ή και στελέχη πρώτης γραμμής τα περασμένα χρόνια, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου υπέστη καθίζηση των ποσοστών της.

Δεν είναι μόνο, ωστόσο, η απουσία αρκετών στελεχών πρώτης γραμμής, είναι και η παρουσία επίσης αρκετών νέων όχι μόνο επειδή αναδείχθηκαν μέσα από τα παραδοσιακά ψηφοδέλτια, αλλά και διότι το χθεσινό αποτέλεσμα διαμορφώνει οκτακομματική Βουλή. Εθνική αντιπροσωπεία από οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες στα χρόνια της Mεταπολίτευσης είχαμε για ακόμη μία φορά: ήταν στη Βουλή που είχε προκύψει από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου 2015: ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ΚΚΕ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων.

Στελέχη που είχαμε συνηθίσει με κεντρικούς ρόλους στο προσκήνιο, ειδικά στα μνημονιακά χρόνια, μεταξύ των οποίων και αρκετά που διετέλεσαν μέλη κυβερνητικών σχημάτων, μένουν πλέον εκτός Βουλής. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος δικαιολογημένα για ηχηρότατες «αποστρατείες». Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Ι. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Χρ. Βερναρδάκης, Π. Σκουρλέτης, Ι. Ραγκούσης, Κ. Ζαχαριάδης, Δημ. Βίτσας, Π. Κουρουμπλής, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Αθ. Θεοχαρόπουλος, Στ. Τζουμάκας. Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι, βάσει αποτελεσμάτων, έμενε εκτός και η Πόπη Τσαπανίδου. Βεβαίως υπάρχει και το –έστω περιορισμένο– στοιχείο ανανέωσης, με πρόσωπα όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αθηνά Λινού, Ράνια Θρασκιά.

Αέρας ανανέωσης έπνευσε και στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας μεν εκτός πρόσωπα όπως οι Κ. Σκανδαλίδης και Α. Λοβέρδος, αλλά και με νέες εισόδους: μεταξύ αυτών οι Π. Χρηστίδης και Π. Γερουλάνος.

Με αρκετά νέα αλλά και με περισσότερα, σε σχέση με το 2019, πρόσωπα θα είναι παρούσα η κόκκινη κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλαγές υπάρχουν και στην Ελληνική Λύση, ενώ νέα πρόσωπα θα υπάρξουν σε ποσοστό 10% του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας, καθώς εισέρχονται τρία καινούργια μικρά κόμματα.

Αλλαγές, τέλος, φαίνεται να καταγράφονται σε επίπεδο προσώπων και στο γαλάζιο στρατόπεδο: Στελέχη όπως οι Φωτεινή Πιπιλή, Γ. Κουμουτσάκος μένουν εκτός, ενώ άλλα επανεκλέγονται όπως ο υπουργοποιήσιμος, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες, Ι. Οικονόμου ή επανέρχονται όπως ο Δημ. Αβραμόπουλος. Ξεχωρίζει, ασφαλώς, η περίπτωση του Ι. Τραγάκη, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς από το 1974.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT