Εκλογές 2023: «Αγκάθι» για το ΠΑΣΟΚ το λεκανοπέδιο

Εκλογές 2023: «Αγκάθι» για το ΠΑΣΟΚ το λεκανοπέδιο

Εάν δεν αυξήσει την επιρροή του, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα καταφέρει να ανατρέψει τους συσχετισμούς στον χώρο της Κεντροαριστεράς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τη διείσδυσή του στον εκλογικό σώμα του λεκανοπεδίου της Αττικής αποδεικνύεται ισχυρό ανάχωμα στην προσπάθεια του κόμματος να ενισχύσει τα ποσοστά του. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοσή του σε όλη τη χώρα στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς, όπου συγκέντρωσε το 6,71% των ψήφων. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής οι επιδόσεις του κόμματος είναι μονοψήφιες, με την υψηλότερη να καταγράφεται στον Β2 Δυτικό Τομέα, όπου πήρε ποσοστό 8,93%. Το κόμμα είναι τέταρτο, πίσω και από το ΚΚΕ, στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου και είναι στην τρίτη θέση μόνο στην Α΄ Ανατολικής Αττικής.

Καθώς σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του εκλογικού σώματος ψηφίζουν στο λεκανοπέδιο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να αυξήσει την επιρροή του εκεί, όσο και να ανεβάσει τα ποσοστά στην περιφέρεια δεν θα αρκούν για να πετύχει τη βασική του επιδίωξη: την ανατροπή των συσχετισμών στο κεντρικό πολιτικό πεδίο και τη διεκδίκηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον κλυδωνιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυσκολίες στην αύξηση της εκλογικής επιρροής στην Αττική είναι διαπιστωμένες εδώ και καιρό και έχουν απασχολήσει ευρέως την ηγετική ομάδα και το εκλογικό επιτελείο του κόμματος. Εγινε ιδιαίτερος σχεδιασμός και μεγάλη προσπάθεια για μια πιο προσωποποιημένη επαφή με τους ψηφοφόρους, με πολλές μικρές περιοδείες σε περιοχές της Αττικής, με συζητήσεις, με θεματικές εκδηλώσεις, με συνεχείς εξορμήσεις των υποψηφίων, ώστε να τους μάθει ο κόσμος και να επικοινωνηθεί το πρόγραμμα. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε κάποιους καρπούς, που φάνηκαν στην ενίσχυση των ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής καταγράφεται αύξηση των ποσοστών, η οποία σε κάποιες περιφέρειες, όπως ο Β2 Δυτικός Τομέας, η Α΄ Ανατολικής Αττικής και η Β΄ Δυτικής Αττικής, κινήθηκε κοντά στο 3%, αύξηση αρκετά σημαντική.

Καλύτερες προοπτικές

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν τη σημασία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η τάση αύξησης των ποσοστών του κόμματος και να αποκατασταθεί η σχέση με τις μεγάλες κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες του λεκανοπεδίου, που στο παρελθόν έδωσαν πολύ μεγάλα ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι διαμορφώνονται καλύτερες προοπτικές για το επόμενο διάστημα, καθώς η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, οι δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του θα διαδραματίσουν ρόλο στη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση των θέσεων του κόμματος και στην καλύτερη πληροφόρηση του μεγάλου και απρόσωπου κοινού του λεκανοπεδίου για νομοθετικές παρεμβάσεις, για τροπολογίες που κατατίθενται, για τις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις πάνω στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξουν μέσα από οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια στη Βουλή να αναβαθμίσουν την παρουσία τους και να διεκδικήσουν τον περιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ όνομα αξιωματική αντιπολίτευση, με ενίσχυση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να αποκτήσουν καλύτερη σύνδεση με το κοινό των μεγάλων εκλογικών περιφερειών του λεκανοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT