Εκλογές 2023: Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ σε δέκα περιφέρειες

Εκλογές 2023: Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ σε δέκα περιφέρειες

Δεύτερο κόμμα σε περισσότερες από τις εκλογές του Μαΐου, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εκεί όπου έχασε ψήφους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να μην αύξησε το ποσοστό του σε αυτές τις εκλογές όσο ανέμενε, ωστόσο αύξησε τον αριθμό των περιφερειών στις οποίες είναι δεύτερο κόμμα, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δείχνει μια δυναμική για το κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες βρίσκεται στη 2η θέση αν και το ποσοστό του μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, καθώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε περισσότερο.

Στο Ρέθυμνο σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του σε όλη τη χώρα, φτάνοντας το 25,71%, αυξημένο κατά 4,24% μέσα σε ένα μήνα.

Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ είχε καταλάβει τη 2η θέση σε 6 εκλογικές περιφέρειες: Δράμας με ποσοστό 16,93%, Κιλκίς με ποσοστό 17,34%, Λακωνίας με 15,21%, Λασιθίου με 21,48%, Ρεθύμνου με 21,47% και Χίου με 19,30%. Σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση και στις Περιφέρειες Δωδεκανήσου, με ποσοστό 14,52%, Ηρακλείου με ποσοστό 23,01%, Λέσβου με ποσοστό 14,72% και Χαλκιδικής με ποσοστό 14,52%. Στη Δράμα το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 1,63%, ωστόσο διατήρησε τη 2η θέση, όπως και στο Κιλκίς που το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο, παρά το γεγονός ότι έχασε 3,02 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκλογές 2023: Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ σε δέκα περιφέρειες-1

Μεγάλη δυναμική καταγράφει το κόμμα στην Κρήτη όπου αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο. Μικρή αύξηση της τάξης του 0,30% σημείωσε και στα Χανιά. Παράγοντες της πολιτικής ζωής στο νησί εκτιμούν ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη για τους ψηφοφόρους. Στο Ρέθυμνο το ΠΑΣΟΚ σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του σε όλη τη χώρα φτάνοντας το 25,71% και αυξάνοντας κατά 4,24% τη δύναμή του σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Και στο Λασίθι τα ποσοστά του κόμματος σημείωσαν αύξηση της τάξης του 4,10% καθώς από 21,48% τον Μάιο έφτασε στο 25,58% σε αυτές τις εκλογές. Μικρή σχετικά αύξηση αλλά σε κάθε περίπτωση αύξηση, σημείωσε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και στο Ηράκλειο, όπου στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 21,81% και σε αυτές συγκέντρωσε 23,01%. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι η αύξηση της αποχής φαίνεται να ευνόησε το ΠΑΣΟΚ καθώς στο Ηράκλειο κατάφερε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό ενώ ψηφίστηκε από λιγότερους ψηφοφόρους. Τον Μάιο 38.925 πολίτες ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, ενώ σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα του Ανδρουλάκη έριξαν 35.695 άτομα.

Σημαντική είναι επίσης η αύξηση του κόμματος και στην Περιφέρεια Ευρυτανίας που κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του σχεδόν κατά πέντε μονάδες φτάνοντας στο 15,98% από το 11,24% που είχε συγκεντρώσει πριν από ένα μήνα. Αύξηση σημείωσε και στα Γρεβενά όπου από 12,97% τον Μάιο έφτασε στο 16,48% σε αυτές τις εκλογές, στην Καρδίτσα που από 13,70% στις προηγούμενες εκλογές έφτασε το 16,55% και στα Τρίκαλα όπου από 12,18% έφτασε στο 14,86%.

Μείωση του ποσοστού του κατά 3,63 ποσοστιαίες μονάδες κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη ως αποτέλεσμα προφανώς της πολιτικής αντιπαράθεσης που κυριάρχησε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Πάντως, στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ διατήρησε ή αύξησε έστω και λίγο τα ποσοστά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT