Χωρίς όπλα η αντιπολίτευση στη νέα Βουλή

Χωρίς όπλα η αντιπολίτευση στη νέα Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δεν συγκεντρώνουν τους απαραίτητους βουλευτές για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής – Τι ισχύει για τις προτάσεις μομφής

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Δύο «εκπλήξεις», η μία σε επίπεδο προσώπων και η δεύτερη σε επίπεδο θεσμοθετημένων βάσει του Κανονισμού της Βουλής δικαιωμάτων για την αντιπολίτευση, επιφύλαξε η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής.

Δίπλα στα πολλά, ιστορικά ή και πρώτης γραμμής στελέχη κομμάτων με προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία τα οποία έμειναν εκτός Βουλής, προστέθηκαν την τελευταία στιγμή δύο ακόμη, αυτή τη φορά από τον «γαλάζιο» χώρο: πρόκειται για τον Αγγ. Συρίγο, που έχασε την έδρα στην Α΄ Αθηνών, και τον Ι. Τραγάκη, που αν και αναμενόταν διαφορετικά, τελικώς έχασε την έδρα στη Β΄ Πειραιώς, κι έτσι ο πολιτικός που εκλεγόταν ανελλιπώς από το 1974 δεν θα μπορεί να είναι εκ νέου στη Βουλή. «Για 10 ψήφους φεύγει η έδρα. Τα μικρά κόμματα παίρνουν έδρα εκεί που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Είναι φυσιολογικό, στις μεγάλες πολυεδρικές τα μικρά κόμματα έχουν μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή. Εχω δουλειά να κάνω δόξα τω Θεώ», σχολίασε ο κ. Συρίγος (ΑΝΤ1).

Οσον αφορά τα θεσμικά δικαιώματα που διαθέτουν κυρίως τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα αποτελέσματα της κάλπης που προκάλεσαν κυρίως τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στερούν πρώτα από όλα το πρόσφατα κατοχυρωθέν –έπειτα από εγκριθείσα πρόταση της Ν.Δ. κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος– δικαίωμα της εκάστοτε αντιπολίτευσης να επιτυγχάνει τη συγκρότηση, έστω περιορισμένου αριθμού ανά κοινοβουλευτική περίοδο, εξεταστικών επιτροπών, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι βάσει του αναθεωρηθέντος καταστατικού χάρτη της χώρας και του νέου Κανονισμού της Βουλής, «μετά από πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών, η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο, ανά κοινοβουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, με απόφαση που λαμβάνεται από τα δύο πέμπτα (2/5) τουλάχιστον του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας». Στην προηγούμενη Βουλή, ως γνωστόν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ για «τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» όσο και το ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές είχαν πετύχει τη συγκρότηση δύο τέτοιων επιτροπών, αφού αριθμητικά το άθροισμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων υπερκάλυπτε το όριο των 2/5, δηλαδή τους 120 βουλευτές.

Στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ με 48, το ΠΑΣΟΚ με 32 και το ΚΚΕ με 20 συγκεντρώνουν μόνο 100 βουλευτές. «Χρειάζονται», δηλαδή, τη συνδρομή τουλάχιστον των κομμάτων του Κυρ. Βελόπουλου (διαθέτει 12 βουλευτές) και της Ζωής Κωνσταντοπούλου (8) για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός. Πολιτικά, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιδιώξουν μια τέτοια συμπόρευση η Κουμουνδούρου, η Χαρ. Τρικούπη και ο Περισσός.

Διαθέτουν βέβαια τον ελάχιστο αριθμό (60) που απαιτείται για την υποβολή πρότασης μόνο και μόνο για να προκαλέσουν ειδική συνεδρίαση και συζήτηση. Χρειάζεται επίσης συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ με ΚΚΕ προκειμένου ακόμη και να κατατεθούν (αναγκαίες τουλάχιστον 50 υπογραφές) προτάσεις είτε μομφής προς το προεδρείο της Βουλής είτε δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ή μέλος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT