Θεωρείο: Η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό μετά τις εκλογές, με θέμα το μεταναστευτικό…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό μετά τις εκλογές, με θέμα το μεταναστευτικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στις 20 Ιουλίου στην Ισπανία. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Από αύριο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σειρά επισκέψεων στα υπουργεία, με πρώτο σταθμό το Οικονομικών.

Τρεις υπουργοί του… Σαμαρά

Από τις πιο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σε τρία υπουργεία ακριβώς τις ίδιες επιλογές με τον… Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, το 2013 υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η Ολγα Κεφαλογιάννη και υπουργός Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ένα χρόνο μετά, πάλι επί Σαμαρά, ανέλαβε υπουργός Αμυνας ο Νίκος Δένδιας. Μία δεκαετία μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ίδια σκέψη με τον Μεσσήνιο αρχηγό.

Οικείο υπουργείο

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος ούτως ή άλλως θα έχει την υψηλή επιτήρηση των υπουργείων, αλλά στο Υγείας τα πράγματα είναι ακόμη πιο στενά, καθώς έχει συνεργαστεί τόσο με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν υπάρξει συνεργάτες του. Συνεπώς είναι υπερβολικά οικείο υπουργείο.

Ιεράρχηση

Ενας (πολύ) έμπειρος πολιτικός μού είπε να ψάξω το ΦΕΚ για να δω τη σειρά κατάταξης των υπουργείων όπως την καθόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορεί να μη δείχνει τα πάντα, αλλά δείχνει σίγουρα μια πολιτική προτεραιοποίηση», μου επισήμανε. Και μάλλον ο «παλιός» είχε δίκιο, καθώς στην πρώτη δεκάδα, εκτός από τα υπουργεία της «Εθνικής Ελλάδος», το Εξωτερικών και το Αμυνας, είναι πολύ ψηλά και το Παιδείας και το Υγείας. Αναλυτικά το ΦΕΚ δίνει ως «σειρά τάξης» την εξής: 1. Υπουργείο Οικονομικών, 2. Εξωτερικών, 3. Εθνικής Αμυνας, 4. Εσωτερικών, 5. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, 6. Υγείας, 7. Υποδομών και Μεταφορών, 8. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 9. Ανάπτυξης, 10. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 11. Προστασίας του Πολίτη, 12. Δικαιοσύνης, 13. Πολιτισμού, 14. Μετανάστευσης και Ασύλου, 15. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 16. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 17. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 18. Τουρισμού, 19. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 20. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT