Κυβέρνηση: Οι μπλε φάκελοι και οι έλεγχοι από Μαξίμου

Κυβέρνηση: Οι μπλε φάκελοι και οι έλεγχοι από Μαξίμου

Ενας μπλε φάκελος θα περιμένει τα μέλη της κυβέρνησης στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα αποτελεί τον οδηγό των δράσεων στον τομέα τους για το επόμενο διάστημα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν αρκετά ογκώδη φάκελο με τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου τους θα βρουν μπροστά στις θέσεις τους σήμερα όλοι οι νέοι υπουργοί κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Ο γνωστός «μπλε φάκελος» θα αποτελέσει τον οδηγό για το πώς θα κινηθούν και σε ποιους άξονες οι υπουργοί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», από τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το σύστημα «ελέγχου» του κυβερνητικού έργου. Αυτή τη φορά μπορεί να μην το λένε «Μαζί», όπως την περασμένη τετραετία, αλλά η ουσία του θα είναι ίδια. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα που θα αποτελεί το ψηφιακό «μάτι» του Μαξίμου σε όλα τα υπουργεία, ώστε να υπάρχει οργανωμένα και κεντρικά έλεγχος για το αν τηρούνται οι δεσμεύσεις και προχωράνε όσα περιέχονται στον «μπλε φάκελο». Στο ηλεκτρονικό μοντέλο υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου θα έχει πλήρη πρόσβαση και ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να αξιολογεί απευθείας όποτε ο ίδιος κρίνει την πορεία των υπουργείων. Ο έλεγχος θα γίνει πάνω σε τέσσερα βασικά σημεία.

Τα τέσσερα σημεία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα βασικά σημεία που θα περιέχονται στον «μπλε φάκελο» είναι τα εξής:

Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρακολουθεί μέσω πληροφοριακού συστήματος την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Πρώτον, η κεντρική στοχοθεσία του κάθε υπουργείου έως το τέλος του χρόνου, που θα είναι επικεντρωμένη στο αντικείμενό του. Η στοχοθεσία θα έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δεύτερον, θα περιέχονται οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από την προηγούμενη θητεία. Εξάλλου, πλην της Λίνας Μενδώνη κανένας άλλος υπουργός δεν έχει το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Τρίτον, θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το πώς η στοχοθεσία του κάθε υπουργείου «κουμπώνει» με τους στόχους άλλων υπουργείων που πρέπει να συνεργαστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που είπε χθες ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για ψηφιοποίηση της Παιδείας. Είναι στόχος και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Παιδείας. Ή αντίστοιχα η ίδρυση ΙΕΚ Τουρισμού, που αφορά και το Παιδείας και το Τουρισμού.

“]

Τέταρτον, θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για θέματα όπως οι προσλήψεις που χρειάζονται, οι διαγωνισμοί που είναι σε εκκρεμότητα ή πρέπει να γίνουν, αλλά και για τη δευτερογενή νομοθεσία. Ολα τα παραπάνω θα ελέγχονται από το ηλεκτρονικό σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, που θα αφορά τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα, την επιλογή επιτελικών προσώπων, τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων. Θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τον μεγάλο στόχο να είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων εβδομάδων, που αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην ελληνική οικονομία, κάτι που εικάζεται πως θα αποτυπωθεί σύντομα στην καθημερινότητα των πολιτών λόγω της μείωσης στο κόστος δανεισμού.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου αναμένεται η ορκωμοσία των βουλευτών και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, θα συνέλθει η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, των αντιπροέδρων του σώματος, καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT