Εντός και Εκτός: Πρώτο βήμα Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μετά, βλέπουμε

Εντός και Εκτός: Πρώτο βήμα Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μετά, βλέπουμε

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αν οι Σπαρτιάτες δέχονται Θεσσαλούς να τους κάνουν τα ρεπό, η στήλη προτείνει μια μεταγραφή τώρα, προτού ακόμη κλείσει η περίοδος: τον Θάνο Τζήμερο, που προτιμάει τις γυναίκες στο σπίτι να γεννοβολάνε, ώστε να βαθύνει το αποτύπωμα της φυλής. Τα έχουν πει κι άλλοι αυτά στο παρελθόν, οπότε υπάρχει και το συναφές ιδεολογικό υπόβαθρο. «Ευτυχώς που ιδρύθηκε υπουργείο Οικογένειας, με επικεφαλής άγαμη άτεκνη για να αρχίσουμε να γεννάμε. Η δεύτερη τετραετία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», είπε ο Θάνος Τζήμερος, αναφερόμενος –προφανώς– στη νέα υπουργό Σοφία Ζαχαράκη. Υποθέτω ότι η κ. Ζαχαράκη θα συγκινήθηκε πολύ από ακόμη μια κακόγουστη έμπνευση του Θάνου Τζήμερου, ο οποίος –πάντως– όποιον έχει πιάσει στο στόμα του, έπειτα από λίγο καιρό εκτοξεύεται.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Με την απόφαση του Σπύρου Πνευματικού να παραιτηθεί από την έδρα που κατέλαβε στην Εύβοια μαζεύτηκαν τα τελευταία απόνερα μιας προεκλογικής σύγκρουσης. Λίγο πριν από τις εκλογές ο κ. Πνευματικός είχε ουσιαστικά υπονοήσει πως σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, ίσως ορισμένες ιατρικές πράξεις να πρέπει να περιορίζονται για λόγους οικονομίας. «Ενας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων», είχε πει μεταξύ άλλων τότε. Στη χθεσινή ανάρτησή του ο κ. Πνευματικός λέει ότι «μετά τον θόρυβο και την ανησυχία που προξένησε σε συνανθρώπους μου μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία της επιστημονικής και ιατρικής μου υπόστασης, με αφορμή μιαν ατυχή αποστροφή δημόσιας συνομιλίας μου, ξεκαθάρισα ότι δεν θα συνεχίσω τη θητεία μου στη Βουλή». Την έδρα του στην Εύβοια θα καταλάβει από τη λίστα της Ν.Δ. η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα πέσει από νωρίς στα βαθιά και επικίνδυνα νερά των ελληνοτουρκικών επαφών. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου) θα διεξαχθεί χωρίς προκαθορισμένη ατζέντα και σε πολύ στενό κύκλο. Συνολικά έξι άτομα: δηλαδή ηγέτες, υπουργοί Εξωτερικών και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι. Το κλίμα πάντως ήταν καλό στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος φαίνεται ότι είναι να εμπεδωθεί ακριβώς αυτή η ατμόσφαιρα νηνεμίας στο Αιγαίο, προκειμένου να καλλιεργηθεί και το έδαφος για τις όποιες επαφές. Ενα βήμα κάθε φορά. Χθες πάντως ακολούθησε ένα ακόμη τηλεφώνημα, αυτή τη φορά υπερατλαντικό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και –σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου– ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι η συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και διμερώς, θα συνεχιστεί. Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, με την ολοκλήρωση των εκλογικών εκκρεμοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, μένει να φανεί και πώς –τελικά– θα εκφραστεί η αμερικανική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο εγγύς μέλλον.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Χειμάρρα. Παρά την επικαιρότητα της ημέρας, η Αθήνα δεν ξεχνάει την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, στον οποίο δεν επετράπη χθες καν να ορκιστεί. Η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, υπενθύμισε χθες –με τη φυσική παρουσία της στη Χειμάρρα– στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα ότι η Αθήνα θα επιμείνει. Και διά της πρέσβειρας διεμήνυσε στα Τίρανα ότι η υπόθεση Μπελέρη αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας. «Θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κάνει η Αλβανία στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε. να χάσει το δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων του ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, ο οποίος ούτε καν του έχουν αποδοθεί κατηγορίες ούτε έχει δικαστεί ούτε έχει καταδικαστεί», είπε η κ. Καμίτση από τη Χειμάρρα. Ο νοών νοείτο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τον τρόπο τον ξέρουμε, το σχέδιο το έχουμε, τη γνώση την κατέχουμε. Ελενα, ξεκινάμε δουλειά!», είπε η νέα υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, αντικρίζοντας τη νέα υφυπουργό Τουρισμού Ελενα Ράπτη. Oι δύο βουλευτίνες Α΄ Αθηνών και Α΄ Θεσσαλονίκης ήταν χθες ίσως το πιο επικοινωνιακό ντουέτο στις τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων της νέας κυβέρνησης. Για το φετινό καλοκαίρι –παρά τις τιμές που φλερτάρουν με την ανοησία– στα νησιά, μπορούν να κοιμηθούν ήσυχες. Αλλά με τον πληθωρισμό να σαρώνει παγκοσμίως, δεν είναι βέβαιο ότι οι τουρίστες θα επιστρέψουν του χρόνου. Ας το δουν. Δεν φτάνει το «branding».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT