ΚΕΔΕ: Το παρασκήνιο μιας διαδοχής

Ποιος θα καλύψει τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας - ποια η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικά αναμένεται να κινηθεί η διαδοχή στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) με τον αντιπρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, να αναλαμβάνει πρόεδρος της Ενωσης ως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Ενδεχομένως μάλιστα η θητεία του να παραταθεί και για λίγο καιρό έως ότου συγκροτηθεί πλήρως σε σώμα η ΚΕΔΕ υπό την νέα σύστασή της που θα προκύψει από τις εκλογές. Την επιλογή του Λάζαρου Κυρίζογλου στήριζε εξαρχής σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου, θέση η οποία κοινοποιήθηκε στους εμπλεκόμενους μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.   

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δεν θα διεκδικήσει τη θέση τελικά μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Χωρίς ο ίδιος επισήμως να έχει μιλήσει, πληροφορίες έως σήμερα το μεσημέρι τον ήθελαν να θέτει υποψηφιότητα στις εσωτερικές εκλογές για την προεδρία της ΚΕΔΕ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντικατασταθεί ο δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα οι γνωρίζοντες τόνιζαν ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων επέμενε να θέσει υποψηφιότητα παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του Κυρίζογλου.

«Ετοιμος από καιρό»

Ο δήμαρχος Μενεμένης, είχε διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ και στις εσωτερικές εκλογές του διοικητικού συμβουλίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, απέναντι στον Δημήτρη Παπαστεργίου. Τότε το κόμμα είχε υποστηρίξει εμμέσως τον δήμαρχο Τρικαίων. «Ετοιμος από καιρό» λοιπόν αυτή τη φορά απέστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ενδεχόμενη παράκαμψή του καθώς κατέχει τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου, θα σήμαινε κήρυξη ενδοκομματικού πολέμου, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Από την άλλη πολλά στελέχη της ΚΕΔΕ ανέφεραν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης καθ’ όλο το διάστημα της τετραετίας δεν ασχολήθηκε επισταμένα με τα θέματα της ΚΕΔΕ δεδομένων και των προβλημάτων τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν στην πρωτεύουσα μετά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή ωστόσο κύκλοι του δημάρχου Αθηναίων επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό ο δήμαρχος της Αθήνας να έχει και την προεδρία της ΚΕΔΕ καθως αυτό θα δώσει δύναμη σε ένα βασικό όργανο της αυτοδιοίκησης που θα εξασφαλίσει ισχυρότερη θέση για την αυτοδιοίκηση στη συνεργασία με την κεντρική εξουσία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT