Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε: Απειλούν με «αδιέξοδο» για το μεταναστευτικό Ουγγαρία και Πολωνία

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε: Απειλούν με «αδιέξοδο» για το μεταναστευτικό Ουγγαρία και Πολωνία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονταν έως τα μεσάνυχτα οι συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό, ενώ λίγο πριν τις 12 ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών, που είχε προγραμματιστεί για τις 21.00 (ώρα Βρυξελλών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ουγγαρία και Πολωνία «μπλοκάρουν» το κείμενο των συμπερασμάτων, που αφορούν ανάμεσα σε άλλα, στην εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού και τους μηχανισμούς οικονομικής ενίσχυσης της.

Τις προθέσεις της η πολωνική κυβέρνηση πάντως τις είχε εκφράσει από νωρίς, όταν ο επικεφαλής της Ματέους Μοραβιέτσκι είπε το πρωί ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα αποδεχθεί την πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ενώ ανέφερε ότι θα προτείνει στο Συμβούλιο «σχέδιο για ασφαλή σύνορα». 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «καινοτόμες» πολιτικές καταπολέμησης διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Μίλησε, εξάλλου, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, εξαιτίας –όπως σημείωσε- της βελτιωμένης συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. 

Στην ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία σε σχέση με το μεταναστευτικό προσβλέπει και η Γερμανία και για τον λόγο αυτό μάλιστα πίεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προστεθεί ειδική παράγραφος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ένα σχεδόν μήνα μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν

Νωρίτερα, πάντως υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα για την Ουκρανία και την περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική ενίσχυσή της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT