ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα

Ο μοναχικός δρόμος προς την παραίτηση από την προεδρία του κόμματος και ο πλήρης αιφνιδιασμός στην Κουμουνδούρου

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης ήρθε η ενημέρωση πως θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο. Ηταν η πρώτη σύσκεψη μετά την εκλογική συντριβή, την οποία ανέμεναν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Οταν ο πρόεδρος ενημέρωσε χθες το πρωί τους στενούς του συνεργάτες πως θα κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο, στην Κουμουνδούρου «πάγωσαν» τα πάντα. Κανείς, ούτε στο γραφείο Τύπου, δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Δεν ήταν μια συνηθισμένη κίνηση, με δεδομένο πως σε λίγο θα ξεκινούσε μια κρίσιμη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στο όργανο –παρουσία των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ολγας Γεροβασίλη, Εφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Ανδρέα Ξανθού, Πάνου Σκουρλέτη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη– ήταν ιδιαιτέρως συγκινησιακό. Απουσίαζαν δικαιολογημένα η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Αμετάκλητη»

«Κάποιες αποφάσεις τις παίρνεις με το μαξιλάρι σου. Δεν είναι προς διαβούλευση. Είναι μια αμετάκλητη απόφαση», ανέφερε ο πρόεδρος με το που βρέθηκε μαζί με τους συνεργάτες του. Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να είναι μεταξύ των στελεχών που λύγισαν, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή για το γεγονός ότι επέλεξε να μην επικοινωνήσει με κανέναν τις τελευταίες ώρες. «Το σκέφτηκα τρεις ημέρες. Μέτρησα τι συμφέρει το κόμμα, την Αριστερά και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να διευκολυνθούν οι εξελίξεις», τους απάντησε. Δυο μέλη μόνο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», του μετέφεραν σε ήπιους τόνους τη διαφωνία τους με την απόφασή του. «Καταλαβαίνω ότι επηρεάζει και όλους σας αυτή η απόφαση και έχει ρίσκο, αλλά θα δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να το ελαχιστοποιήσουμε», τους απάντησε. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει για τρία 24ωρα να παραμείνει στο σπίτι του, με τους δικούς του ανθρώπους προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

«Το σκέφτηκα τρεις ημέρες. Μέτρησα τι συμφέρει το κόμμα και την Αριστερά», ανέφερε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου κράτησε μόλις 40 λεπτά και δεν έγινε καμία πολιτική συζήτηση.

Η τελευταία πράξη

Αρκετοί που συμπορεύτηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα από το 2008, αλλά και αργότερα, θυμήθηκαν την πρώτη τους επαφή και κάποια σημεία που σημάδεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του χρόνου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και είπε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου πως θα μετέχει στις συνεδριάσεις του οργάνου προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σε λίγα λεπτά βρέθηκε στο Ζάππειο συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα. Τον περίμενε στο αυτοκίνητο, όταν εκείνος έγραφε την τελευταία πράξη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν έφθασαν ο Μιχάλης Καλογήρου, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Μπάμπης Παπαδάκης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν από τα πρόσωπα με τα οποία είχε συγκρουστεί εσωκομματικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι ο επικεφαλής της «Ομπρέλας». Βρέθηκε στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή της ήττας της 21ης Μαΐου, στηρίζοντας την προσπάθεια ανασύνταξης: ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο facebook: «Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. Ολους αυτούς τους λόγους περηφάνιας τούς πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση».

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα ΣΥΡΙΖΑ»

Της Δώρας Αντωνίου

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες ενσωμάτωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, για άλλη μια φορά ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε την αυτοκριτική, αποδίδοντας την απόφασή του να αποχωρήσει και την ανάγκη «να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ» στην εντολή που έδωσε το εκλογικό σώμα στις πρόσφατες εκλογές προς το κόμμα «να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση».

Τα μηνύματα Τσίπρα στη δήλωση παραίτησης και η δέσμευση ότι θα είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά» τη διαδικασία διαδοχής.

Ο κ. Τσίπρας έκανε έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων, στον οποίο συμπεριέλαβε όσα ο ίδιος αποτιμά ως επιτεύγματα για τα οποία δήλωσε «περήφανος»: «Την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους», «τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε», «την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών». Και αναφέρθηκε γενικόλογα σε «συμβιβασμούς, δύσκολες αποφάσεις και τραύματα».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές με το μήνυμά του ότι ο ίδιος δρομολογεί τις εξελίξεις. «Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει». Οτι θα επιδιώξει να μη δοθεί χρόνος για εσωστρέφεια και για να αναπτυχθούν ετερόκλητες και αντιμαχόμενες δυνάμεις: «Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα». Προδιέγραψε, δε, μια διαδικασία για την οποία έχει κατηγορηθεί ότι δεν επέδειξε την αναγκαία τόλμη να ολοκληρώσει ο ίδιος ως επικεφαλής: «Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, είναι άμεση προτεραιότητα», είπε. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτή τη διαδικασία. «Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά», πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές ότι δεν αποχωρεί ολοκληρωτικά αλλά βάζει υποθήκη για ενεργό ρόλο και στην επόμενη μέρα του κόμματος. «Μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα», πρόσθεσε. Ενώ απευθυνόμενος στα μέλη και στους φίλους του κόμματος τόνισε ότι «θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας. Να σας αισθάνομαι δίπλα μου. Το ταξίδι συνεχίζεται». Και τοποθέτησε αυτόν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης του τόπου, θέτοντας ως στόχο να μην αφεθεί χώρος για να διεκδικήσουν αυτόν τον ρόλο άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT