Εστησε κόμμα από τη φυλακή

Με τους δικηγόρους που επικοινωνούσε από τον Δομοκό οργάνωσε ο Κασιδιάρης την παράκαμψη του Αρείου Πάγου

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σουν Τζου στην τέχνη του πολέμου λέει ότι η στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Αυτό έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης το βράδυ της 25ης Ιουνίου, όταν πλέον είχε βεβαιωθεί για την πανηγυρική είσοδο του κόμματος Σπαρτιάτες στη Βουλή. Μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, το σχέδιο που εφάρμοσε ο πρωτόδικα καταδικασμένος χρυσαυγίτης για να πετύχει την είσοδο των Σπαρτιατών στο Κοινοβούλιο έχει αποκαλυφθεί. Οπως και τα πρόσωπα που βοήθησαν στην υλοποίησή του.

Δύο είναι τα σημεία «κλειδιά» στην υπόθεση. Το πρώτο είναι η τροποποίηση την 29η Μαΐου του καταστατικού του Δικτύου Κοινωνικής Δράσης και Αλληλεγγύης – Σπαρτιάτες και η μετεξέλιξή του σε κόμμα. Και το δεύτερο η πρόταση – αντιπερισπασμός που κατέθεσε στις 2 Ιουνίου ο Ηλίας Κασιδιάρης για τη συμμετοχή του στις εκλογές ως μέλος ενός συνασπισμού 29 ανεξαρτήτων υποψηφίων.

Ο συνδυασμός «κόπηκε» όπως ήταν αναμενόμενο από τον Αρειο Πάγο με το σκεπτικό ότι σε αυτόν συμμετείχαν μέλη της Χρυσής Αυγής, όχι όμως και το κόμμα Σπαρτιάτες, βασικό όχημα του Ηλία Κασιδιάρη για τη διά αντιπροσώπων είσοδό του στη Βουλή. Οι περισσότεροι άλλωστε από τους 12 βουλευτές των Σπαρτιατών ήταν ενεργά μέλη του κόμματος «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και μεταγράφηκαν στους Σπαρτιάτες παραμονές των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Οταν στις 8 Ιουνίου ο Αρειος Πάγος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιτρέψει στον συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων (με ονομασία «Ελληνες για την πατρίδα και την ελευθερία») να μετάσχει στις εκλογές, ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσω της συνηγόρου του, Βάσως Πανταζή, ανακοίνωσε ότι «θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα Σπαρτιάτες».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου. Την 11η Απριλίου ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία που απαγόρευε τη συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων –έστω πρωτόδικα– για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Για να ξεπεράσει το νομικό εμπόδιο, ο Ηλίας Κασιδιάρης αποπειράθηκε να κατέβει στις εκλογές ορίζοντας ως επικεφαλής του κόμματός του τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Σύντομα, ωστόσο, επήλθε ρήξη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι άνθρωποι από το περιβάλλον του εξοργίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Κανελλόπουλος επιδίωξε να συνεργαστεί πολιτικά και με ορισμένα πρώην στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), όπως για παράδειγμα ο Κωστής Αϊβαλιώτης.

Τελικά, Κασιδιάρης και Κανελλόπουλος ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Ο Αρειος Πάγος στις 2 Μαΐου απαγόρευσε, δυνάμει του νέου νόμου, στο κόμμα Ελληνες να μετάσχει στις εκλογές, ενώ αντιθέτως επέτρεψε στον κ. Κανελλόπουλο να πάρει μέρος στη διαδικασία, με το κόμμα του ΕΑΝ πάντως να αφήνει τρεις εβδομάδες αργότερα ένα ισχνό εκλογικό αποτύπωμα. Στις 3 Μαΐου, την επομένη δηλαδή της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο Ηλίας Κασιδιάρης με ανάρτηση στο Twitter έκανε γνωστή την απόφασή του να μην πάρει μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου ούτως ώστε «να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες στη δεύτερη και απείρως κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση». Σημείωσε ακόμη το εξής προαναγγέλλοντας την ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων και στρατηγικών: «Δεν θα αποκαλύψω ακόμα τη στρατηγική μου, γιατί το καθεστώς μπορεί να δημιουργήσει και άλλα νομικά τερατουργήματα. (…) Θα περιμένω το πέρας των πρώτων εκλογών και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για να προβώ σε σχετικές ανακοινώσεις».

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο ίδιος και οι συνεργάτες του κινήθηκαν αθόρυβα. Εκαναν κάποιες σύντομες διερευνητικές συζητήσεις με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – Τ.Ρ.Α.Μ.Π. που δεν τελεσφόρησαν, πριν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα για την είσοδο στη Βουλή τους Σπαρτιάτες. Ο ίδιος ο ιδρυτής τους, εξάλλου, Βασίλης Στίγκας είχε στο παρελθόν πολιτικούς δεσμούς και με άλλους πρωτόδικα καταδικασμένους χρυσαυγίτες όπως ο Γιάννης Λαγός, ενώ από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα ξεκίνησε η συμπόρευσή του με τον Κασιδιάρη, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του σημείωμα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «Ελληνες».

Σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της προσπάθειας είχαν, μεταξύ άλλων, ο ποινικολόγος Χάρης Κατσιβαρδάς, στέλεχος των Ελλήνων και πλέον βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου των Σπαρτιατών, ο δικηγόρος και πρώην υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή Σωτήρης Μεταξάς, καθώς και ο

στενός συνεργάτης του Ηλία Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας, βουλευτής πλέον με τους Σπαρτιάτες, Γιάννης Δημητροκάλλης. Τα ονόματα των δύο πρώτων άλλωστε ήταν στη λίστα με τους συνολικά 11 δικηγόρους που ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε δώσει στη διεύθυνση της φυλακής Δομοκού προκειμένου να μπορεί να επικοινωνεί ανεμπόδιστα μαζί τους. Μια τέτοια κλήση από το τηλέφωνο της φυλακής προς τον κ. Κατσιβαρδά έγινε και το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Το Plan B του Ηλία Κασιδιάρη ενεργοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου. Στις 29 του μήνα τροποποιήθηκε το καταστατικό του Δικτύου Κοινωνικής Δράσης και Αλληλεγγύης – Σπαρτιάτες προκειμένου να μετεξελιχθεί σε κόμμα και να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή. Τέσσερις ημέρες αργότερα, οργανώθηκε ο αντιπερισπασμός, με τον Ηλία Κασιδιάρη να ηγείται πρωτοβουλίας συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου συνδυασμού 29 ανεξάρτητων υποψηφίων. Μία εβδομάδα αργότερα, ο στόχος επετεύχθη. Ο Αρειος Πάγος «έκοψε» τους 29 ανεξάρτητους υποψηφίους αλλά επέτρεψε στο κόμμα Σπαρτιάτες να πάρει μέρος στις εκλογές. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του δικηγόρου Χάρη Κατσιβαρδά με την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος έγινε στις 11 Ιουνίου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλι με επωνυμία «Αγωγή» στο YouTube. «Υπήρξε ουσιαστικά η βούληση του κ. Ηλία Κασιδιάρη να στηρίξει με σθένος το κόμμα Σπαρτιάτες», δήλωσε ο κ. Κατσιβαρδάς, μην παραλείποντας να χαρακτηρίσει «κατάφωρα άδικη» τη φυλάκιση του εντολέα του. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν με έναν υποψήφιο σε κάθε μία από τις συνολικά 60 εκλογικές περιφέρειες. Συνολικά 19 από τους υποψηφίους προέρχονται από το κόμμα Ελληνες, ενώ οι περισσότεροι από τους 12 νεοεκλεγέντες βουλευτές υπήρξαν ενεργά μέλη και ορισμένοι υποψήφιοι με τους Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT