Θεωρείο: Η Αννα που έπαιξε για υπουργός

Θεωρείο: Η Αννα που έπαιξε για υπουργός

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπήρξε μια Αννα που έφτασε μια ανάσα από το να μπει στο υπουργικό, αυτή δεν ήταν η Διαμαντοπούλου, αλλά η Ασημακοπούλου. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. για κάποια 24ωρα ήταν φαβορί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θυμίζω πως, εκτός των άλλων, έχει υπό την εποπτεία του και τον φράχτη στον Εβρο, που αποτελεί και ευρωπαϊκό σύνορο. Οι καραμπόλες λίγο μετά την έφεραν και κοντά στο Δικαιοσύνης, με την επιλογή τελικά του πρωθυπουργού να είναι η παραμονή της στις Βρυξέλλες, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε ευρωεκλογές και η Αννα – Μισέλ κρίθηκε πως είναι περισσότερο απαραίτητη εκεί παρά εδώ. Βέβαια, μόλις τελειώσουν οι ευρωεκλογές κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κάθοδό της στην Αθήνα, καθώς πολλοί δεν αποκλείουν η Ν.Δ. να χρειαστεί ενίσχυση στη δεξιά της πλευρά που παραβιάστηκε εις τριπλούν στις εκλογές.

Ο μόνιμος

Μένω στο υπουργικό καθώς υπάρχει ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: Ποιο μέλος του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει μείνει ποτέ εκτός κυβέρνησης; Η απάντηση είναι ο Νότης Μηταράκης που κατέχει αυτό το περίεργο ρεκόρ. Από το 2012, οπότε εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, έως και σήμερα δεν έχει μείνει ποτέ εκτός υπουργικού με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, καταφέρνοντας πάντα να τρυπώσει στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν το λες και εύκολο.

Πρόταση του Βαληνάκη

Στη σελίδα 8 μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για το νέο «διευθυντήριο» του Μαξίμου στο οποίο ο Σταύρος Παπασταύρου θα έχει κεντρικό ρόλο. Λίγοι θυμούνται ωστόσο πως ο νέος υπουργός Επικρατείας, εκτός από την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της οποίας έγινε γνωστός, είχε υπηρετήσει και την κυβέρνηση Καραμανλή, ως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, ενώ κατήλθε δύο φορές υποψήφιος ευρωβουλευτής με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, ως πρόταση τότε του Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος τον εκτιμούσε πολύ.

Από σπόντα

Αρκετοί είναι οι νομοί που δεν έχουν «εκπρόσωπο» στην κυβέρνηση. Η Ηλεία ωστόσο ξεχωρίζει καθώς όσοι εξελέγησαν έλεγαν ότι θα είναι στο επόμενο σχήμα και τελικά ουδείς μπήκε. Μάλιστα, αυτός που μπορεί να μπει στην κυβέρνηση από τον νομό μπορεί να είναι αυτός που δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ο λόγος για τον Νίκο Καλάκο που πληροφορίες λένε πως μπορεί να αξιοποιηθεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας και έτσι η Ηλεία θα αποκτήσει το δικό της πρόσωπο αναφοράς στην κυβέρνηση.

Το αριστερόμετρο

Σας πάω στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα με ένα παλιό αλλά άγνωστο παρασκήνιο από το δύσκολο βράδυ της 21ης Μαΐου. Στα γραφεία της Κουμουνδούρου, αυτόπτης μάρτυρας της βραδιάς, μου είπε πως η ένταση εκείνων των ωρών και τα όσα ειπώθηκαν μπορούν να γεμίσουν ένα βιβλίο. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως βουλευτής του κόμματος φεύγοντας είπε μάλλον απηυδισμένος: «Φεύγω γιατί εδώ μέσα έχουν βγει τα αριστερόμετρα και μας μετράνε όλους».

Ψάχνουν υποψήφιο

Σε αναζήτηση υποψηφίου βρίσκεται η κίνηση μελών –οι «προεδρικοί» δηλαδή– που στο προηγούμενο συνέδριο είχαν σχεδόν το 75%, καθώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται το νέο πρόσωπο που θα κατέλθει από την πλευρά τους. Ισως (και) γι’ αυτό να έχει νεύρα ο Χρήστος Σπίρτζης του οποίου οι σχέσεις με πολλούς συντρόφους του είναι εσχάτως τεταμένες.

Θεσσαλονικιώτικη στροφή

Σας πάω στο ΠΑΣΟΚ τώρα, καθώς η εκλογή του Δημήτρη Μάντζου ως βουλευτή Επικρατείας αφήνει κενή τη θέση του εκπροσώπου, την οποία, εκτός απροόπτου, θα πάρει ο Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος βγήκε μεν πρώτος στη Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε εκεί έδρα. Το κόμμα της Κεντροαριστεράς ούτως ή άλλως χρειάζεται ενίσχυση στη Θεσσαλονίκη καθώς ούτε στην Α΄ ούτε στη Β΄ κατάφερε να πάρει διψήφιο ποσοστό, μένοντας στο 8,14% και 9,85% αντίστοιχα. Εξ ου και ο πρόεδρος Ανδρουλάκης θα κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης αφήνοντας εκτός τον Χάρη Καστανίδη και ενισχύοντας προσωπικά το κόμμα στα βόρεια.

Εφυγε ανάμεσα στις δύο εκλογές

Μένω στο ΠΑΣΟΚ με ένα κουίζ. Βουλευτής του κόμματος που εξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έριξε μαύρη πέτρα στο ενδιάμεσο καθώς αποχώρησε από την εκλογική του περιφέρεια για αρκετές μέρες. Ο Ανδρουλάκης το έμαθε με καθυστέρηση και όπως ήταν λογικό έγινε πυρ και μανία.

3 του Σεπτέμβρη το «νέο ΠΑΣΟΚ»

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μπει σε έντονη φάση εσωκομματικής περιδίνησης μετά την παραίτηση Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ έχει κατά πολλούς τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να επιστρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν αποκλείω μάλιστα το επόμενο διάστημα να δούμε, σε συνέχεια της ρητορικής που υπήρχε πριν από τις εκλογές, τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει κάλεσμα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς ώστε να «επιστρέψει» στο ΠΑΣΟΚ. Η πληροφορία της στήλης, πάντως, είναι πως το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για τις 3 του Σεπτέμβρη. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί το «νέο σύγχρονο ΠΑΣΟΚ», όπως μου το έθεσε πηγή, που θα μιλάει για το μέλλον και την επόμενη ημέρα, σε μια συμβολική ημέρα που θα λειτουργεί ως γέφυρα με τις ιστορικές καταβολές. Σε αυτήν τη λογική θα «παίξει» πολύ το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος, καθώς έχει αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται γερή ανανέωση λόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT