Τεμπονέρας για ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα θα εξαϋλωθεί αν συνεχίσουμε με τις συνταγές του παρελθόντος»

Τεμπονέρας για ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα θα εξαϋλωθεί αν συνεχίσουμε με τις συνταγές του παρελθόντος»

«Αν θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαμε μέρος του προβλήματος», δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως σκληρή σε επίπεδο όχι μόνο αυτοκριτικής αλλά και κριτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύνης Τεμπονέρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Κεντρικής Επιτροπής του οποίου είναι μέλος.

Ο κ. Τεμπονέρας μίλησε για «εκλογική συντριβή, η οποία απαιτεί εις βάθος ανάλυση».

«Οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη για να εκφράσουν την πολιτική δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τιμωρώντας τον για την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια», σημείωσε.

«Πέρα όμως από τα αίτια της ήττας, αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο είναι γιατί δεν προβλέψαμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ίσως αυτή να είναι και η βασική αιτία της ήττας. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαι μακριά από τις διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «αν θέλουμε (σ.σ. ως ΣΥΡΙΖΑ) να γίνουμε μέρος της λύσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαμε μέρος του προβλήματος». 

Σύμφωνα με όσα ανάφερε κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία σήμερα ο κ. Τεμπονέρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας» και «η Αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης για την άνοδο την ακροδεξιάς στη χώρα, όχι μόνο γιατί δεν την αντιμετώπισε στα ίσα, μέσα στην κοινωνία, αλλά και γιατί θεώρησε τη μάχη αυτή δευτερεύουσα».

«Η “από τα πάνω” θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή “ελίτ” που λίγη σχέση είχε με το μαζικό χώρο, στέρησε την δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας. Η ανυπαρξία στο συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική. Δεν υπήρξαμε ποτέ κόμμα των εργατών, της νεολαίας, των επιστημόνων, των αγροτών και της διανόησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τεμπονέρας.

«Πρέπει να λάμψει η δημοκρατία. Τα μέλη να πάρουν τον νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας κλειστής γραφειοκρατίας μηχανισμών και συσχετισμών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα “fast track” συνέδριο, ούτε αντίστοιχα σε μια εκλογή προέδρου από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και να “κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί”», σημείωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο σήμερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε την κατάθεση προεδρικών υποψηφιοτήτων τον Ιούλιο και την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT