ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης προς τη «μετά Τσίπρα» εποχή

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης προς τη «μετά Τσίπρα» εποχή

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολιτική Γραμματεία της Κυριακής ήταν αναμφίβολα μια ιστορική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τις διεργασίες της μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, αλλά και οι πρωτόγνωρες νέες συνθήκες που φέρνουν για πρώτη φορά, ύστερα από 15 χρόνια, τον -πολλαπλώς μετασχηματισμένο από το 2008- ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία «διαδοχής» έδωσαν το στίγμα της πολύωρης συζήτησης, η οποία, παρά τις αντεγκλήσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακούστηκαν, έβγαλε τελικά «λευκό καπνό» για τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας.

Τα επερχόμενα εσωκομματικά ορόσημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εντοπίζονται στις ακόλουθες ημερομηνίες.

Στις 15 και 16 Ιουλίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητας για την ηγεσία του κόμματος.

Εκτοτε, με δεδομένα και τα πρόσωπα που θα μπουν στη μάχη της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το διαρκές συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου. Η σύνθεση του διαρκούς συνεδρίου θα απαρτίζεται από το σώμα του προηγούμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην επερχόμενη ΔΕΘ από τη νέα ηγεσία του.

Δεν τελειώνει, όμως, εκεί η μακρά -όπως φαίνεται- πορεία για τη διαμόρφωση της «μετά Τσίπρα» εποχής.

Τον Νοέμβριο, δηλαδή μετά τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο με νέους συνέδρους, το οποίο θα αποφασίσει την ιδεολογική φυσιογνωμία, την πολιτική ταυτότητα και τους στρατηγικούς στόχους του κόμματος, αλλά και θα αποτιμήσει τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας του Μαΐου και του Ιουνίου.

Διαφωνίες

Οσον αφορά τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, αίσθηση στο σώμα προκάλεσε η πρόταση Σπίρτζη -η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίχτηκε από τον Παύλο Πολάκη και την Κατερίνα Νοτοπούλου– να παραιτηθούν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Η δική μου πρόταση ήταν να πάει η εκλογή του προέδρου και οι προσυνεδριακές διαδικασίες αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές», είχε σημειώσει, επίσης, ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της «Ομπρέλας» περιελάμβανε την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου για μέσα στον Ιούλιο, κάτι το οποίο που πλέον έχει βγει εκτός κάδρου.

Οσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, ο Σωκράτης Φάμελλος αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού επικεφαλής της Κ.Ο., ο Διονύσης Καλαματιανός τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη θα προταθεί για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής.

Εντονες διαφωνίες φέρεται να υπήρξαν όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη θα είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη νέα Βουλή.

Ομως, σύμφωνα με πηγές, υπήρξε σοβαρή αντίδραση της «Ομπρέλας» σχετικά με την επιλογή της Θ. Τζάκρη. Πληροφορίες αναφέρουν πως αντιπροτάθηκε το όνομα της Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά όμως δεν υπερψηφίστηκε.

«Αινιγματική», χαρακτηρίστηκε από πολλούς η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος δημοσιοποίησε στα social media την τοποθέτησή του στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία.

«Πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας» ήταν η εναλλακτική πρόταση του κ. Τεμπονέρα, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι, «αντιλαμβανόμενος το μειοψηφικό της άποψής μου, οφείλω να αναφέρω ότι δεν μπορώ να υποχωρήσω από τις αρχές μου και θέτω θέμα προσωπικής συνείδησης, υποβάλλοντας σε ψηφοφορία τη συγκεκριμένη πρόταση τόσο στην Π.Γ. όσο και στην Κ.Ε.». Μάλιστα, καταλήγοντας, ο κ. Τεμπονέρας επισήμανε πως δηλώνει «προκαταβολικά ‘παρών’ σε όλες τις διεργασίες», θέτοντας τον «όρο» αυτές οι διεργασίες να «συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

Ενώ η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου μέσα στην εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει πλέον και επισήμως σε μια «νέα φάση», με «αγκάθια» και αντικειμενικές δυσκολίες.

Οι πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας έχουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε παρατεταμένη προσυνεδριακή περίοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αφού πρώτα το κόμμα δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT