Ορκωμοσία και νέα χωροταξία για τα κόμματα στη Βουλή

Ορκωμοσία και νέα χωροταξία για τα κόμματα στη Βουλή

Χαμόγελα, εκφράσεις αμηχανίας, πολλά σχόλια ακόμη και για τις ενδυματολογικές επιλογές ορισμένων, αλλά και παρασκηνιακές αντιδράσεις για ζητήματα χωροταξίας, «χρωμάτισαν» τη χθεσινή, πρώτη, πανηγυρικού χαρακτήρα, συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Χαμόγελα, εκφράσεις αμηχανίας, πολλά σχόλια ακόμη και για τις ενδυματολογικές επιλογές ορισμένων, αλλά και παρασκηνιακές αντιδράσεις για ζητήματα χωροταξίας, «χρωμάτισαν» τη χθεσινή, πρώτη, πανηγυρικού χαρακτήρα, συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας, με τη σύνθεση που ανέδειξαν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Σήμερα η νέα Βουλή μπαίνει σε βαθύτερα νερά, καθώς η συνεδρίαση δεν θα αφορά τελετουργικά θέματα όπως χθες με την ορκωμοσία των 300, αλλά ζητήματα ουσίας και συγκεκριμένα με την εκλογή προεδρείου, ενώ από μεθαύριο Πέμπτη το Κοινοβούλιο θα εισέλθει στην κανονικότητά του, με την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στη διαδικασία αυτή, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ονομαστική ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αναμένεται να αναδειχθούν οι διαφορές μεταξύ των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων και, φυσικά, οι διαθέσεις των «επτά» τόσο έναντι της πλειοψηφίας όσο και μεταξύ τους. Οι πρώτες αναταράξεις στις σχέσεις αυτές έκαναν κιόλας από χθες την εμφάνισή τους, ενώ θεωρείται πιθανότατο να γνωρίσουν και σήμερα κλιμάκωση.

Ορκωμοσία και νέα χωροταξία για τα κόμματα στη Βουλή-1
Από εκείνους που για πρώτη φορά αποκτούν τη βουλευτική ιδιότητα και των οποίων οι ενδυματολογικές επιλογές συζητήθηκαν αρκετά, ήταν ο Σπ. Μπιμπίλας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η αρχή έγινε με αφορμή την τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης: τα θεωρούμενα ακροδεξιά σχήματα δεν τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τη σχετική παράδοση, δηλαδή στα δεξιά της αίθουσας της Ολομέλειας: Οι υποστηριζόμενοι από τον έγκλειστο Κασιδιάρη και πρώην χρυσαυγίτες Σπαρτιάτες κάθονται στα «ορεινά» και προς τα αριστερά, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου βρισκόταν κατά την προηγούμενη περίοδο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25.

Οι χειραψίες της Ντόρας Μπακογιάννη και η «αυτοαπομόνωση» Τζανακόπουλου.

Επίσης στα «ορεινά» και πίσω από τους βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκε η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ στο κεντρικό τμήμα –ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και στην Ελληνική Λύση, η οποία διατήρησε τα έδρανα που διέθετε και την προηγούμενη τετραετία– κάθονται τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νίκης. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα καταλαμβάνουν ακριβώς τα έδρανα που κατείχαν και στο παρελθόν, δηλαδή μπροστά και δεξιά του προεδρείου η Ν.Δ. και κατά σειρά προς τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αυτό προκάλεσε κατ’ αρχάς την αντίδραση του νέου προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλου, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Κ. Τασούλα ζήτησε να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο οι Σπαρτιάτες, καθώς εκτός των άλλων προκαλείται χωροταξική πολυδιάσπαση των βουλευτών της Κουμουνδούρου, ορισμένοι εκ των οποίων βρέθηκαν πίσω και από τους Σπαρτιάτες και από την Πλεύση Ελευθερίας. Ανάλογο πρόβλημα καταγράφηκε και με το ΠΑΣΟΚ, αφού βουλευτές του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αναγκάστηκαν να καθίσουν πίσω από τη Νίκη.

Ορκωμοσία και νέα χωροταξία για τα κόμματα στη Βουλή-2
Το στιγμιότυπο που ξεχώρισε χθες στη Βουλή ήταν το χειροφίλημα με το οποίο υποδέχθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης την Ολγα Γεροβασίλη. [INTIME NEWS]

Στα «πράσινα» έδρανα για πρώτη φορά κάθισε ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε κατά την είσοδό του μια (τυπική, όπως χαρακτηρίστηκε) χειραψία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Ο αντικατασταθείς, με εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας, από τον κ. Φάμελλο, Αλ. Τσίπρας, αρχικώς κάθισε στο έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας στο πλευρό του την Ολγα Γεροβασίλη. Στα αξιοπρόσεκτα είναι και πως ο κ. Τσίπρας επέλεξε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο από διπλανή πόρτα, ώστε να αποφύγει την έκθεση στις κάμερες και στα μικρόφωνα που βρίσκονταν στη θύρα εισόδου όλων των υπόλοιπων, παλαιών και νέων βουλευτών.

Θερμότατες ήταν οι χειραψίες που είχε με κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ περίσσεψαν τα χαμόγελα ικανοποίησης μεταξύ των «γαλάζιων», με τους οποίους είχε σύντομες συζητήσεις και χειραψίες ο κ. Μητσοτάκης.

Από όλα τα στιγμιότυπα, πάντως, ξεχώρισαν: το χειροφίλημα με το οποίο υποδέχθηκε ο «γαλάζιος» ευγενής Διον. Χατζηδάκης την Ολγα Γεροβασίλη, η θερμή αγκαλιά της Ραλλίας Χρηστίδου στον Αλ. Τσίπρα και η «αυτοαπομόνωση» σε ένα από τα τελευταία έδρανα της Ολομέλειας, μακριά από όλους, του Δημ. Τζανακόπουλου.

Οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο όρκο: θρησκευτικό στη Βίβλο και στο Κοράνι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι, αντιστοίχως, και πολιτικό αρκετοί κυρίως από την Αριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT