Κυβέρνηση: Σταθερή η στόχευση στο Κέντρο

Κυβέρνηση: Σταθερή η στόχευση στο Κέντρο

Μέσω του κυβερνητικού έργου θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ. την αντισυστημική ψήφο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Σπαρτιάτες θα αντιμετωπιστούν στη Βουλή κοινοβουλευτικά και πολιτικά», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αποκλείοντας τα σενάρια που ήθελαν τη Ν.Δ. να κινείται νομικά για τον αποκλεισμό του εθνικιστικού κόμματος με την αιτιολογία πως η πραγματική ηγεσία του είναι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

Η αποστροφή του εκπροσώπου της κυβέρνησης δεν πρέπει να αναγνωσθεί μεμονωμένα, αλλά αποτυπώνει μια γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης. Το προηγούμενο διάστημα πράγματι υπήρξαν φωνές εντός της κυβέρνησης που έλεγαν να ακολουθηθεί η δικαστική οδός έναντι των Σπαρτιατών, κάτι που τελικά δεν προκρίθηκε. Η τακτική που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί είναι, όχι μόνο απέναντι στους Σπαρτιάτες αλλά εν γένει στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., η πολιτική αντιμετώπιση.

Οι αιτίες

Η ανάγνωση που κάνουν στο Μαξίμου είναι πως δεξιά της Ν.Δ. διαμορφώνεται ένα πολύ αντιφατικό σύνολο που για να αντιμετωπιστεί με ορθό τρόπο θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που οδήγησαν σχεδόν 700.000 πολίτες να επιλέξουν αυτά τα κόμματα. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο: αίσθημα απομόνωσης από την «πίτα της ανάπτυξης», μεγαλύτερες ευαισθησίες, όπως είχε πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εθνικά θέματα, ενώ οι πολίτες αυτοί ιεραρχούν ψηλά και ζητήματα όπως η Υγεία και η Παιδεία.

«Οι Σπαρτιάτες θα αντιμετωπιστούν στη Βουλή κοινοβουλευτικά και πολιτικά», είπε χθες ο κ. Π. Μαρινάκης με αφορμή τα σενάρια περί κινήσεων σε νομικό επίπεδο.

Η πολιτική απάντηση λοιπόν που ανέφερε και ο κ. Μαρινάκης θα εδράζεται στο τρίπτυχο: ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης, συνέχιση της ίδιας «καθαρής γραμμής» στα εθνικά θέματα και ακόμη περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Το νεοσυσταθέν υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει ακριβώς αυτή τη στόχευση.

Με απλά λόγια, στην κυβέρνηση θεωρούν πως μέσω της πολιτικής που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να αποδυναμώσουν αυτά τα κόμματα, ενώ η δικαστική οδός περιείχε και το ρίσκο της αύξησης της αντισυστημικότητας, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς σε ένα χρόνο από τώρα έχουμε και τις ευρωεκλογές. Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στις συνταγματικές αλλαγές ώστε να αποκλειστούν εγκληματικές οργανώσεις, θεωρήθηκε πως «εξάντλησε τα περιθώρια». Αυτό ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το προηγούμενο διάστημα εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που μας έδινε το Σύνταγμα και οι νόμοι έτσι ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα νομικά σε εγκληματικές οργανώσεις ή σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα να αποτελούν αρχηγούς κομμάτων τα οποία θα εισέλθουν στη συνέχεια στη Βουλή». Η φράση «εξαντλήσαμε τα περιθώρια» δείχνει σαφώς πως στην κυβέρνηση βάζουν φρένο σε οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.

Η «νέα Δεξιά»

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που επιλέχθηκε η πολιτική από τη δικαστική μάχη. Οπως προειπώθηκε, σε ένα χρόνο θα λάβουν χώρα οι ευρωεκλογές και στο Μαξίμου θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα να υπάρξει σοβαρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες. Η δικαστική οδός μπορεί να λειτουργούσε «ανάποδα» και να ενδυνάμωνε τέτοιους είδους κόμματα, που πλέον στηρίζονται στον «αντισυστημισμό» πολύ περισσότερο από τον εθνικισμό, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αυτή η τάση μιας «νέου τύπου» Δεξιάς επικρατεί σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο και όπως έχει αποδειχθεί είναι πιο δύσκολο από το παρελθόν να αντιμετωπιστεί. Συνεπώς χρειάζεται και προσεκτικότερες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT