Σύγκρουση των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τον επόμενο πρόεδρο

Σύγκρουση των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για τον επόμενο πρόεδρο

Ενας μικρός «εμφύλιος» φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουλίου.

«Προεδρικοί» και «Ομπρέλα» συνεδριάζουν πρακτικά σε καθημερινή βάση, για να καταλήξουν στον υποψήφιο που θα στηρίξουν και στη στάση που θα τηρήσουν σε σχέση με την ανασύνταξη στο εσωτερικό.

Ενας μικρός «εμφύλιος» φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χρήστος Σπίρτζης σκοπεύει να κάνει μια ύστατη προσπάθεια, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία.

Η διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου και οι εκλογές για πρόεδρο στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη αποφασιστεί, και μένει να επικυρωθούν από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.

Ωστόσο, ο Χ. Σπίρτζης επιμένει πως η κοινωνία πρέπει να γνωρίσει τους υποψήφιους αρχηγούς και συνεπώς οι fast track διαδικασίες δεν χρειάζεται να προκριθούν. Μέλος των «Προεδρικών», που μίλησε στην «Κ», διαφωνεί κάθετα με αυτή την τοποθέτηση σχολιάζοντας πως το κόμμα δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο για ένα πεντάμηνο και να περιμένει την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πρώην τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, έδειξε για άλλη μια φορά προς την πλευρά της «Ομπρέλας» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να λιάζονται στην Ομόνοια ούτε να είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι, αυτό όμως έχει περάσει». Η απάντηση ήρθε από την Πάνο Σκουρλέτη που μιλώντας στο «Naftemporiki TV» υπενθύμισε την επιτελική θέση που είχε ο κ.Σπίρτζης μέσα στο κόμμα: «Για να λέμε και “τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη”, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στην μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα».

Η «Κίνηση Μελών» περνά δύσκολες ημέρες κάτι που αναγνωρίζουν και τα μέλη της. Δεν μπορεί να εξαργυρώσει το 75% που έλαβε στο Συνέδριο τον Απρίλιο του 2022 στην πιο κρίσιμη φάση. Πέρα από το ρήγμα που υπάρχει στις τάξεις της ψάχνει – μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα – πρόσωπο που θα μπορούσε να στηρίξει για τη διαδοχή. Παρά τις εισηγήσεις που έδειχναν ως την πιο ενδεδειγμένη λύση την Όλγα Γεροβασίλη η αντιπρόεδρος της Βουλής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται. Ούτε, όμως για τον νέο προέδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, υπάρχει κάποια συζήτηση που να είναι σε εξέλιξη. Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου και αναζητείται παράλληλα και κάποιο πρόσωπο «έκπληξη».

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της πλειοψηφίας φαίνεται σχεδόν αδύνατον να στήριξουν την πιθανή υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. «Δίνει λάθος γραμμή, δίνει μόνο σήματα για την Αριστερά», τόνισε άλλο μέλος της πλειοψηφίας στην «Κ».

Στο πλευρό τόσο της Εφης Αχτσιόγλου όσο και του Αλέξη Χαρίτση στέκεται και η κίνηση «6+6+» των Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει ως πρόταση στο τραπέζι από την «Ομπρέλα», που εμφανίζεται συμπαγής. Βλέπουν πάντα θετικά τους δυο πρώην εκπροσώπους του κόμματος. Από την κούρσα της διαδοχής βγήκε ο Διονύσης Τεμπονέρας με αρκετούς μέσα στο κόμμα να το θεωρούν αναμενόμενο καθώς δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT