Κυβέρνηση: Βασικός αντίπαλος τα προβλήματα

Κυβέρνηση: Βασικός αντίπαλος τα προβλήματα

Στο κυβερνητικό έργο και όχι στη σύγκρουση με τα κόμματα εστιάζει ο Μητσοτάκης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο σημαντικά σκέλη κάθε νέας κυβερνητικής θητείας ξεκινάει αύριο με τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 8 Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, με την τριάδα Σταύρου Παπασταύρου, Ακη Σκέρτσου και Γιάννη Μπρατάκου να εργάζεται πυρετωδώς ώστε όσα πει ο κ. Μητσοτάκης να μην είναι μια απλή ανάγνωση μέτρων, αλλά να δίνουν το πολιτικό στίγμα για την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, ουκ ολίγοι υπουργοί έχουν περάσει το κατώφλι του Μαξίμου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Παιδείας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει πως θα ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη στήριξη των πιο ευάλωτων, ενώ θα δοθεί παράταση για ακόμη έξι μήνες στο «καλάθι του νοικοκυριού». «Δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί, θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις μου στη Βουλή, όπου θα μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συσκέψεις που γίνονται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τέσσερις βασικούς άξονες: καλύτερους μισθούς, ενίσχυση του συστήματος υγείας, που αποτελεί ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο στοίχημα της τετραετίας όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες επισκεπτόμενος το υπουργείο Υγείας, καλύτερο και ισχυρότερο κράτος, και βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι προγραμματικές θα διακατέχονται από αυτό το πνεύμα των τεσσάρων πυλώνων, που αποτελούν την κεντρική φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης.

Κυβέρνηση: Βασικός αντίπαλος τα προβλήματα-1
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και πολιτικά μηνύματα κατά την ομιλία του και στους δικούς του υπουργούς. «Λίγα λόγια, πολλή δουλειά» είναι το κεντρικό μήνυμα, ενώ στελέχη του Μαξίμου επισημαίνουν πως «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών» και όχι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων. Οσον αφορά τα νομοθετήματα που αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα είναι κατά κύριο λόγο τρία, που αφορούν οικονομία, κράτος και υγεία. Συγκεκριμένα:

Ειδική αναφορά στα μέτρα κατά της ακρίβειας αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός αύριο, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

α) Ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος.

β) Η ΠΝΠ για τα επείγοντα ζητήματα υγείας.

γ) Τα οικονομικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και η μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT