ΝΑΤΟ: Η Αθήνα εμμένει στο «όχι» για διπλή ονομασία των Στενών

ΝΑΤΟ: Η Αθήνα εμμένει στο «όχι» για διπλή ονομασία των Στενών

Με έντονες προετοιμασίες αλλά και επιφυλάξεις κινείται η ελληνική διπλωματία ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Στις απαιτούμενες προετοιμασίες προχωράει η ελληνική διπλωματία αναμένοντας και τα αποτελέσματα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου).

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα υποδείξουν αν το επόμενο χρονικό διάστημα οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση λειτουργίας των υφιστάμενων διαύλων (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές επαφές).

Προς το παρόν, πάντως, από την Αθήνα τηρείται στάση αναμονής, καθώς ακόμα και αυτή καθαυτήν η τυπολογία των ελληνοτουρκικών διαύλων επικοινωνίας δεν είναι αποδεκτή με τον ίδιο τρόπο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Κατ’ αρχάς αποκλείστηκε –προς το παρόν– το ενδεχόμενο να αρθούν οι επιφυλάξεις για τη διπλή ονομασία των Στενών (στη βάση, όπως αποκάλυψε η «Κ» το περασμένο Σάββατο, των αμερικανικών προτάσεων που θα επέτρεπαν την απεμπλοκή από το αδιέξοδο έκδοσης των νέων περιοχικών χαρτών του ΝΑΤΟ), ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τουρκικές προτάσεις.

Μέχρι τώρα η μορφή της συνάντησης έχει καθοριστεί ως 3+3.

Από πλευράς Ελλάδας, αυτό σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και είτε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είτε η διπλωματική σύμβουλος Αννα-Μαρία Μπούρα.

Στο Βίλνιους, πάντως, θα βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, το πρόγραμμα του οποίου τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση.

Αρνητική παραμένει η Αθήνα αναφορικά με την πρόταση για διπλή ονομασία των Στενών.

Στη Λευκωσία

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γεραπετρίτης πραγματοποίησε χθες την πρώτη επίσκεψή του ως υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο, συνοδευόμενος και από την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο ρόλος της οποίας ήδη φαίνεται και στην πράξη πόσο διαφορετικός είναι από τους προκατόχους της σε αυτό το πόστο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συμμερίστηκε την άποψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την ανάγκη να γίνει μια ακόμα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. «Νομίζω ότι είναι ακόμη μία ιστορική ευκαιρία να δοκιμάσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε., η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο χάρη και στις δικές σας προσωπικές προσπάθειες και στη στήριξη του πρωθυπουργού της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι καιροί θα δείξουν ότι είναι μεγάλη η πρόκληση αλλά και μεγάλη η ευκαιρία», είπε ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη.

ΝΑΤΟ: Η Αθήνα εμμένει στο «όχι» για διπλή ονομασία των Στενών-1
Την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο ως υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε την ανάγκη να γίνει μια ακόμα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «είναι μεγάλη η πρόκληση αλλά και μεγάλη η ευκαιρία». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Από τη Λευκωσία ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε και την ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα να κάνει την προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών (που αναγνωρίζει η Ελλάδα), καθώς η χρονική συγκυρία το επιτρέπει. «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το τρέχον θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να διαμορφώσουμε συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο δίκαιο της θάλασσας, με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «μένει να διαπιστώσουμε αν και η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT