Ελληνοτουρκικά: Το τηλεφώνημα που δεν έγινε και οι νέες ισορροπίες

Ελληνοτουρκικά: Το τηλεφώνημα που δεν έγινε και οι νέες ισορροπίες

Στις απαιτούμενες προετοιμασίες προχωράει η ελληνική διπλωματία αναμένοντας και τα αποτελέσματα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπήρχε ένας ιδιαίτερος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας, ο οποίος ενεργοποιούνταν όχι μόνο όταν έπρεπε να αποκλιμακωθεί η ένταση αλλά και σε κοινωνικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα, η ανάληψη των καθηκόντων ενός νέου υπουργού. Είθισται λοιπόν, ο υπουργός που αναλαμβάνει να δέχεται τα συγχαρητήρια του ομολόγου του. 

Αν και έχει περάσει μια εβδομάδα από την ημέρα που ο Νίκος Δένδιας παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ δεν έχει στείλει συγχαρητήρια επιστολή, ούτε έχει καταγραφεί κάποια πρόθεση για επικοινωνία από την τουρκική πλευρά. Η «αφωνία» της Άγκυρας δεν περνάει απαρατήρητη στην Αθήνα, ειδικά από τη στιγμή που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Συνάντηση στο Βίλνιους

Σε τελείως διαφορετική γραμμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, κάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να τον συγχαρεί την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στην περίπτωση των υπουργών Άμυνας, βεβαίως, δεν εφαρμόζεται το διπλωματικό πρωτόκολλο όπως στους υπουργούς Εξωτερικών, ωστόσο, όλα στην πολιτική είναι συμβολισμοί και η στάση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, αναμφίβολα, εκπέμπει κάποιο μήνυμα

Φυσικά, πέρα από τις αβρότητες, η Αθήνα ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο. Μετά από μία δύσκολη περίοδο διαδοχικών εντάσεων, με αποκορύφωμα την κρίση του «Όρουτς Ρέις» το καλοκαίρι του 2020, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να παραμείνουν οι χαμηλοί τόνοι και οι δύο χώρες να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ένα πρώτο βήμα για να σπάσει ο «πάγος» θα μπορούσε να γίνει στο Βίλνιους αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία για συνάντηση, έστω και σύντομη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Από την Αθήνα πάντως, επισημαίνεται ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικοινωνήσουν οι δύο υπουργοί και να οριστεί ένα τετ α τετ «γνωριμίας» στη Λιθουανία.

Η επόμενη μέρα 

Πηγές του Πενταγώνου, περιγράφουν τον Γιασάρ Γκιουλέρ ως έναν σχετικά δυσπρόσιτο άνθρωπο, ο οποίος έχει καλύτερη χημεία με τους στρατιωτικούς καθώς και ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως άλλωστε και ο προκάτοχος του, Χουλουσί Ακάρ. Παρόλα αυτά, μια από τις βασικές προτεραιότητες του Νίκου Δένδια, έχοντας τεράστια εμπειρία ως πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είναι να «χτίσει» διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του ώστε να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι και το παράθυρο του διαλόγου να παραμείνει ανοιχτό. 

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει προ ολίγων μηνών την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία «πάγωσαν» τον Απρίλιο του 2022. Όσο όμως η Τουρκία δεν παραιτείται των διεκδικήσεων της και δεδομένου ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι αμετάβλητες, η ισορροπία στα ελληνοτουρκικά παραμένει εύθραυστη.

Η Αθήνα αναγνωρίζει την απουσία παραβιάσεων και υπερπτήσεων και γενικότερα το κλίμα ηρεμίας που καταγράφεται στο πεδίο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και οι γνωστές «παραφωνίες» από την πλευρά της Άγκυρας, όπως οι πρόσφατες αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα», η αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, ο αναθεωρητισμός και η απόπειρα αμφισβήτησης των διεθνών Συνθηκών. Είναι δεδομένο ότι Ελλάδα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη συγκυρία όμως, οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας αναμένεται να φανούν μετά τη Σύνοδο του Βίλνιους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT