Στίγκας – Κασιδιάρης: δύο ξένοι με περικεφαλαία

Στίγκας – Κασιδιάρης: δύο ξένοι με περικεφαλαία

Ο δρόμος προς τις δημοτικές εκλογές είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για το ΠΑΣΟΚ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Θέμα

Ο δρόμος προς τις δημοτικές εκλογές είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκρότησε μεν μια επιτροπή έμπειρων στελεχών με συντονιστή τον «παλιό» Κώστα Σκανδαλίδη, είναι ασαφές δε πώς θα κινηθεί το κόμμα σε επίπεδο υποψηφίων. Με δεδομένο τις καλές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και στα «πέτρινα χρόνια», δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μια αγωνία όχι απλά να συνεχιστεί αυτή η παράδοση, αλλά να ενισχυθούν τα ποσοστά σε μεγάλους δήμους. Και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει μια διχογνωμία ανάμεσα στους νέους υποψηφίους και στους δοκιμασμένους. Και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «χτυπήσει» μεγάλους δήμους.

Η Σύγκρουση

Ανάμεσα στην πεζή πραγματικότητα και στη μηχανή παραγωγής επικαιρότητας που ονομάζεται ΚΚΕ. Πάντα κερδίζει το ΚΚΕ, ακόμη και όταν τα στελέχη του δεν είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση της επικαιρότητας. Ετσι λοιπόν χθες το πρωί ένας άνδρας με τσεκούρι και βαριοπούλα εμφανίστηκε έξω από τα γραφεία του ΚΚΕ στη λεωφόρο Ηρακλείου στον Περισσό και άρχισε να βανδαλίζει μια παλιά ξύλινη σκοπιά που υπάρχει στην είσοδο του κόμματος. Ψύχραιμα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην είσοδο του ΚΚΕ επικοινώνησαν με την αστυνομία, αφού νωρίτερα έκαναν προσπάθεια να τον ηρεμήσουν. Μιας και ο δράστης ήταν ξεκάθαρα εκτός εαυτού και κρατούσε, μάλιστα, ένα τσεκούρι και μια βαριοπούλα, οι άνθρωποι του ΚΚΕ προσπάθησαν να τον πείσουν να τα αφήσει για να μη βλάψει κάποιον περαστικό, αλλά και τον εαυτό του. Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις, συνέλαβαν τον υπαίτιο και εν συνεχεία τον ανέκριναν. Το επεισόδιο δεν σηκώνει περισσότερη συζήτηση, ήταν μεμονωμένο και φαίνεται ότι για τον δράστη υπήρχε ήδη εισαγγελική παραγγελία.

Το Πρόσωπο 

Ο Οτο Ρεχάγκελ (φωτογραφία). Ισως ο μοναδικός Γερμανός ο οποίος αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό. Και τούτο διότι πριν από 19 χρόνια ήταν ο οδηγός εκείνης της ελάχιστα εντυπωσιακής ομάδας που σχεδόν υπνωτίζοντας τους αντιπάλους της που δεν μπορούσαν να σπάσουν την άμυνα-ταμπούρι, κατόρθωσε να σηκώσει τον ένα και μοναδικό τίτλο που η Εθνική Ελλάδος είχε καταφέρει να κερδίσει στις 4 Ιουλίου 2004, στη Λισσαβώνα, απέναντι στη διοργανώτρια Πορτογαλία. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2004). Αν και δεν τον είδαμε τον 85χρονο προπονητή, την Τρίτη που πέρασε, επέτειο της ελληνικής 4ης Ιουλίου, οι ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν σε εκείνη την ομάδα, πήγαν το τρόπαιο βόλτα στην Πλάκα και πόζαραν με φόντο την Ακρόπολη. Σχεδόν δύο δεκαετίες δεν είναι λίγος χρόνος και οι άλλοτε υποτιμημένοι «ήρωες» του Οτο Ρεχάγκελ φωτογραφήθηκαν ενθυμούμενοι ένα βράδυ που τότε είχε οδηγήσει όλη την Ελλάδα στους δρόμους. Καφές, Χαλκιάς, Κατσουράνης, Τσιάρτας, Καραγκούνης, Νικολαΐδης, Παπαδόπουλος, Λάκης, Φύσσας, Μπασινάς, Γκούμας, Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που φωτογραφήθηκαν. Αν και έλειπαν αρκετοί από το ενσταντανέ, οι λίγο μεγαλύτεροι θυμήθηκαν μια από ελάχιστες φωτεινές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτοτε δεν έχει να επιδείξει και πάρα πολλά. Οχι ότι έχει καμία σημασία. Αλλωστε, οι Ελληνες γνωρίζουν ότι τα θαύματα κρατάνε πάντα λίγο.

Ο Τόπος

Το Κερατσίνι, όπου ρυμουλκήθηκαν χθες τα πρώτα δύο (από τα τέσσερα) παράκτια περιπολικά τύπου «Island» που θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Με την ευκαιρία το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο προχώρησε στην ονοματοδοσία και των τεσσάρων. Το πρώτο λαμβάνει το όνομά του από τον υποκελευστή Β΄ Ιωάννη Μαντούβαλο, ο οποίος σκοτώθηκε από τον τορπιλισμό του ευδρόμου «Ελλη» στις 15 Αυγούστου 1940 στην Τήνο. Το δεύτερο λαμβάνει το όνομα του υποκελευστή Α΄ Γεωργίου Γαλάνη, του αρχαιότερου υπαξιωματικού του «Αδρία», που σκοτώθηκε όταν αυτό προσέκρουσε σε νάρκες κοντά στην Κάλυμνο, με αποτέλεσμα την αποκοπή της πλώρης του. Το τρίτο ονομάζεται «Υποκελευστής Β΄ Αντώνιος Λιάσκος», ο οποίος σκοτώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 όταν το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Ολγα» υπέστη γερμανική αεροπορική επιδρομή στη Λέρο. Και το τέταρτο λαμβάνει το όνομα του πεσόντος στα Ιμια, αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού.

Η Ατάκα

«Θέλω να γνωριστούμε με τον Ηλία Κασιδιάρη, έχει καλές ιδέες και δεν σκότωσε τον Φύσσα». Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας έκανε (ANT1) την ιδεολογική γέφυρα με τον άνθρωπο στον οποίο –όπως φάνηκε πριν από λίγες ημέρες– το συγκεκριμένο κόμμα οφείλει ότι μπήκε στη Βουλή. Δεν χρειαζόταν η δήλωση του κ. Στίγκα για να καταλάβουμε ότι οι Σπαρτιάτες είναι μια Χρυσή Αυγή με κοινοβουλευτική λεοντή. Ο ίδιος, βέβαια, επιμένει ότι δεν έχει συναντηθεί με τον Κασιδιάρη και λέει ότι ο τελευταίος δεν είχε ανάμειξη με το κόμμα των Σπαρτιατών. Μπορεί και να λέει αλήθεια. Με κλειστά τα μάτια βρίσκονται όλοι αυτοί οι… ομοϊδεάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT