ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου, Παππάς και Τσακαλώτος αποφασίζουν για την κούρσα διαδοχής

ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου, Παππάς και Τσακαλώτος αποφασίζουν για την κούρσα διαδοχής

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε περιδίνηση και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει φουντώσει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα έχει φουντώσει. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την απουσία του κατά την πρώτη ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων έκανε σαφές πως δεν επιθυμεί ούτε τα φώτα της δημοσιότητας να στρέψει πάνω του, αλλά ούτε να εμπλακεί ή να φανεί πως εποπτεύει τα δρώμενα στο κόμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζεται γρήγορα να προχωρήσει σε ανασύνταξη δυνάμεων και αυτό φάνηκε και από την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου από τη θέση της εκπροσώπου τύπου. Κατά πολλούς ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη με βάση το γεγονός πως ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Κανείς, πάντως δεν της επέρριψε ευθύνη για τα άσχημα αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε περιδίνηση και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει φουντώσει. Η εικόνα των προεδρικών παρουσιάζει ρωγμές με αποκλίνουσες απόψεις. Αναζητούσαν από την πρώτη στιγμή της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα μια ισχυρή πρόταση για τη διαδοχή, αλλά δεν έβρισκαν. Χθες συνεδρίασε η «Κίνηση Μελών» και όλα δείχνουν πως ο Νίκος Παππάς προσανατολίζεται στο να είναι η υποψηφιότητα της τάσης που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προηγούμενου συνεδρίου κατέχει το 75% της πλειοψηφίας.  Αναμένεται τι θα πράξει η Ρένα Δούρου, αλλά και ο Παύλος Πολάκης που το αφήνει ανοιχτό όλο το τελευταίο διάστημα.

Η τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας» άναψε, όπως αναμενόταν, «πράσινο φως» στη υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δεν το απέκλεισε μιλώντας στους συντρόφους του, ωστόσο δεν έχει πει το τελικό «ναι». Από τη στιγμή, μάλιστα που οι «Προεδρικοί» μετά την αυτονόμηση του Χρήστου Σπίρτζη εμφανίζονται τουλάχιστον διχασμένοι η κάθοδος του πρώην υπουργού Οικονομικών στις εσωκομματικές κάλπες θα έδινε την ευκαιρία στην Αριστερή πτέρυγα να δείξει την αλλαγή των συσχετισμών. Πως μετά τις εκλογές δεν αντιπροσωπεύει μόνο το 25% του κόμματος με τα μέλη της Κουμουνδούρου να αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μη χαθεί ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσακαλώτος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή τόνισε: «κάνουν λάθος και θα τους εκπλήξουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μία δυνατή αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να παλεύει».

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» και οι υποψήφιοι να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους πριν βρεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

H άλλη υποψηφιότητα που φαίνεται να «κλειδώνει» είναι της Έφης Αχτσιόγλου. Η κίνηση «6+6» των Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου τη στηρίζουν, στην «Ομπρέλα» μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την πρώην υπουργό Εργασίας, ενώ υπάρχουν και μέλη της «Κίνησης Μελών» που περιμένουν να δουν το χαρακτήρα που θα έχει η υποψηφιότητά της. Η κ.Αχτσιόγλου έχει την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Χαρίτση με τον οποίο βρίσκεται σε κοινό βηματισμό όλο το τελευταίο διάστημα.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» και οι υποψήφιοι να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους πριν βρεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής. Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί στη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου με το βλέμμα στραμμένο στον Χρήστο Σπίρτζη που επιθυμεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και η εκλογή του προέδρου μαζί με το Συνέδριο να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για το θέμα αυτό η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον REAL FM ανέφερε: «θεωρήσαμε ότι αυτό που προέχει, είναι το κόμμα να ανταποκριθεί άμεσα στο ρόλο του ως μια δύναμη της κυβερνώσας Αριστεράς, κι ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT