ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοφορία με «ανοικτούς» καταλόγους

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοφορία με «ανοικτούς» καταλόγους

Μεγάλη συμμετοχή στην ανάδειξη νέου προέδρου θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψήφιοι για την προεδρία «κλειδώνουν» και το ενδιαφέρον έχει αρχίσει ήδη να στρέφεται στις λεπτομέρειες της διαδικασίας, που θα καθορίσουν έως έναν βαθμό τον νικητή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Δευτέρας φέρεται να ειπώθηκε πως δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τους κανόνες που ίσχυσαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.

Για να ψηφίσει κάποιος τον εκλεκτό του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να εγγράφεται μέλος ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας. Είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου επιθυμούν ο αριθμός των μελών που θα προσέλθει στις κάλπες να πλησιάσει, όσο είναι δυνατόν, τους 150.000, που με συντριπτικό ποσοστό είχαν επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022. Με αυτή τη λογική εκτιμάται πως κανένα στέλεχος δεν θα πάει κόντρα στην επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας.

Τέσσερις με πέντε υποψηφιότητες θα ήταν ιδανικές να «κλειδώσουν» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού ο κάθε εν δυνάμει νέος πρόεδρος, τόσο μέσω των τάσεων όσο και μέσω των προσωπικών του επαφών έχει το δικό του κοινό και συνεπώς μπορεί να φέρει και νέα μέλη στην κάλπη.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα αναμετρηθούν τρεις προτάσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Η βασική εισήγηση δεν έχει αλλάξει για τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και εκλογές στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου. Η συμβιβαστική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι ο Νίκος Παππάς, προκειμένου η καλοκαιρινή ραστώνη να μην πλήξει τη διαδικασία, είναι η εκλογή προέδρου να μετατεθεί για τις 24 Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου αν χρειαστεί. Το «μείον» αυτής της πρότασης είναι πως το κόμμα στη ΔΕΘ δεν θα εμφανιστεί με το «νέο του πρόσωπο» και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αρκετοί στο κόμμα θεωρούν πως πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά. Η τρίτη πρόταση που υποστηρίζει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παύλος Πολάκης και η ΡΕΝΕ φαίνεται να μην κερδίζει έδαφος, καθώς προβλέπει τη μετάθεση όλων των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται ως μέλη ακόμη και την ημέρα της εκλογής, με στόχο ο αριθμός τους να υπερβεί τους 150.000 που ψήφισαν τον Αλ. Τσίπρα.

Από τον αριθμό των υποψηφίων θα κριθούν και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Αν οι διεκδικητές της ηγεσίας είναι τρεις και πάνω απαιτείται από το στέλεχος που θα «κόψει πρώτο το νήμα» να έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε έναν επαναληπτικό γύρο. Αντικείμενο συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από τις 6 Ιουλίου, θα είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να προσπεράσει τη διαδικασία του Σαββάτου και να υποβάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο που θα προηγηθεί των εκλογών. Το καταστατικό, άλλωστε, αυτό ορίζει. Δεν είναι λίγοι όσοι θα ήθελαν η συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου σε τρεις ημέρες να αποτελέσει την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεδρία.

Η Εφη Αχτσιόγλου ανακοινώνει σήμερα την κάθοδό της στην κούρσα διαδοχής. Επιθυμεί να είναι μια διατασική υποψηφιότητα και ήδη αρκετά στελέχη έχουν εκφραστεί πολύ θετικά υπέρ της. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, που ανήκει στο μπλοκ των προεδρικών, το οποίο έχει διαρραγεί, μιλώντας στον Status FM έκανε λόγο για «μια πάρα πολύ καλή επιλογή», συμπληρώνοντας πως τελική αξιολόγηση θα γίνει αφού κατατεθούν όλες οι υποψηφιότητες. Ο Γιώργος Βαρεμένος στο Open ανέφερε πως «έχει μια συγκρότηση και γιατί όχι να μη γίνουμε η Δανία του νότου και να βγάλουμε και πρωθυπουργό γυναίκα».

Ο κ. Τσακαλώτος

Ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιλέξει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές σε κάλεσμα που αναμένεται να κάνει στους εκπροσώπους του Τύπου. Αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Παύλος Πολάκης θα επιχειρήσει να καταγράψει τις δυνάμεις του. Αυτό ίσως να έδειξε στη συνεδρίαση της Π.Γ. που άσκησε κριτική στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας για το θέμα της διαπλοκής: «Δόθηκε ένα εξαιρετικά λάθος μήνυμα στην κοινωνία, όταν 2-3 μήνες πριν από τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας με απομάκρυνε από τον Τομέα Διαφάνειας».

Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα

Από την πρώτη στιγμή αρκετοί στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν την Εφη Αχτσιόγλου «φαβορί» για την ηγεσία του κόμματος και είχαν προκαταλάβει την κάθοδό της στην κούρσα
της διαδοχής. Η 38χρονη βουλευτής κέρδισε πολύ νωρίς την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα όταν την κάλεσε να αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας τον Νοέμβριο του 2016. Τα διαπιστευτήριά της τα είχε δώσει ένα χρόνο πριν. Ως διευθύντρια του
γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, είχε αναλάβει επικεφαλής της
διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τις συντάξεις και τα εργασιακά.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη Νομική. Πήρε με άριστα το πτυχίο της το 2006 και το 2008 εργάστηκε στο Κέντρο
Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη συμπρωτεύουσα. Εκπόνησε το πρώτο μεταπτυχιακό της στο Δημόσιο Συνταγματικό Δίκαιο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Εργατικό Δίκαιο.

Εξελέγη βουλευτής το 2019, καθώς ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είχε τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Βγήκε πρώτη σε σταυρούς στο συνέδριο του 2022, αλλά και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας στις πρόσφατες εκλογές. Σύντροφός της είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και έχουν έναν γιο δύο ετών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT