«Ευκαιρία επανεκκίνησης μετά από 4 δύσκολα χρόνια», χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι «το καλό κλίμα» ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον ίδιο «ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο» όσων συζητήθηκαν, εκτιμώντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή, όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ».
«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και σαν φίλοι κι όχι στα κόκκινα, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας αλλά της Τουρκίας», τόνισε και υπογράμμισε: «Η διαφύλαξη του καλού κλίματος, να μην έχουμε εντάσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις, θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα». Και πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη του καλού κλίματος «είναι σημαντική κατάκτηση και των δύο χωρών».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει «να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», ενώ για τη Χάγη τόνισε ότι «ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Η μεγάλη μας διαφορά εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μεγάλο πρόβλημα ή και ευκαιρία. Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, δεν είναι μια απλή υπόθεση».
Ερωτηθείς για το αν εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν, ανέφερε ότι «εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις», για να συμπληρώσει: «Δεν είμαστε αφελείς, αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο».
«Το καλοκαίρι του ’20 φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας» δήλωσε ο πρωθυπυοργός, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «πάντα μιλάμε με την Τουρκία, με βάση την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά» και πρόσθεσε «πάντα θέλουμε απέναντι στην Τουρκία να έχουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».
«Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία».
«Υπήρχε πρόβλημα βίας κι ανομίας στα πανεπιστήμια, τώρα μετά από 2 χρόνια η κατάσταση είναι καλύτερη», είπε και υπενθύμισε ότι «βάλαμε μέσα την κανονική αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια όποτε χρειάστηκε, με αποτέλεσμα η κατάσταση πλέον να είναι πιο καλή», κάνοντας λόγο για εκκένωση καταλήψεων, κλπ.
Υπογράμμισε ότι εξ αρχής ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν επικουρικός, λέγοντας ότι τώρα «συζητάμε με τους πρυτάνεις πόσο έντονη πρέπει να είναι η παρουσία της αστυνομίας». Τόνισε ότι οι περιπολίες στα πανεπιστήμια από την πανεπιστημιακή αστυνομία θα παραμείνουν, βεβαιώνοντας ότι «θα αξιολογούμε συνεχώς τις ανάγκες».
Παραδέχθηκε ότι «μας δύσκολευσε στην υλοποίηση του αυτός ο θεσμός», σημειώνοντας ότι ο ρόλος αυτής της δύναμης είναι συμπληρωματικός, «αυτοί θα ειδοποιήσουν την κανονική αστυνομία». Καταλήγοντας στο θέμα, εξέφρασε την ευχή «να φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση».
Κληθείς να σχολιάσει το «όχι» του στη σύσταση έφιππης αστυνομίας, είπε ότι «διορθώνουμε όποια λάθη και αρρυθμίες», τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε έφιππη αστυνομία αυτή τη στιγμή». Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, είπε ότι πήγε καλά στην προηγούμενη θητεία του, σημειώνοντας «έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς».
«Η κανονικότητα είναι ευκαιρία για τη χώρα»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την παραίτηση Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «προσφέρει στο κόμμα του ευκαιρία για μια ανασυγκρότηση». Και πρόσθεσε: «Αν μπορεί να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μια ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, ο χρόνος θα το δείξει».
Κλήθηκε να εκφράσει πιθανή προτίμηση στα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει ότι «οι προτιμήσεις μου δεν αφορούν σε πρόσωπα αλλά τον πολιτικό λόγο».
Αφησε μάλιστα μια αιχμή, αναδιατυπώνοντας μια φράση που παλαιότερα είχε πει η Έφη Αχτσιόγλου: «Η κανονικότητα μερικές φορές είναι ευκαιρία για τη χώρα». Και συμπλήρωσε ότι «ορισμένες φορές, όταν τα πράγματα είναι βαρετά, είναι καλό για τη χώρα».
«Παρεμβάσεις για την αισχροκέρδεια»
Κληθείς να σχολιάσει τη φοροδιαφυγή, είπε ότι «δεν είναι 60 δισ. είναι δεκάδες δισ. Δέσμευσή μας η αντιμετώπισή της. Είναι ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι, όπως η μεσαία τάξη, ενώ άλλοι φοροδιαφεύγουν».
«Έχουμε τη βούληση στην πράξη. Έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και περισσότερα εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής», τόνισε.
Ερωτηθείς για το αν τα market pass βοηθούν στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, είπε ότι «ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι παγκόσμιο φαινόμενο» και προανήγγειλε «παρεμβάσεις για την αισχροκέρδεια», καθώς επίσης ελέγχους για τη διαφάνεια στην αγορά.
Πρόσθεσε δε ότι «το “Καλάθι του Νοικοκυριού” και το market pass δούλεψαν και τα αντιγράφουν άλλες χώρες με καθυστέρηση ενός έτους».
«Μέλημα μου, αυτή η τετραετία να είναι καλύτερη από την πρώτη», είπε ο κ. Μητσοτάκης δεσμευόμενος πως «όταν χρειάζεται και γίνονται λάθη, θα ζητάμε συγγνώμη». Και συμπλήρωσε ότι «θα κρινόμαστε συνεχώς από τους πολίτες για την υλοποίηση του σχεδίου μας», καθώς «έχουμε βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά».
Ερωτηθείς για το αν θα διεκδικήσει και 3η τετραετία, είπε «Θα μου κάνετε σε 2 χρόνια αυτή την ερώτηση». Κι όταν αναφέρθηκε ότι ήδη ξεπέρασε σε χρονική παρουσία τον πατέρα του στον πρωθυπουργικό θώκο, είπε ότι «είναι δύσκολο να συγκρίνεσαι όταν μεγάλωσες σε μία πολιτική οικογένεια».