Φάμελλος: «Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία» για τα ελληνοτουρκικά

Φάμελλος: «Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία» για τα ελληνοτουρκικά

Την ώρα που οι ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα εντείνονται, ο προσωρινός πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος αποπειράθηκε να εξηγήσει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα εντείνονται, ο προσωρινός πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Κόκκινο, αποπειράθηκε να εξηγήσει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα του κόμματος. 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε μία σειρά από ερωτήματα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου και της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας», διερωτήθηκε, για να προσθέσει με νόημα ότι «αυτά δε λέγονται πριν την διαπραγμάτευση». Επίσης, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αν η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F 16 στην Τουρκία;», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», επανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική». «Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θέλουμε να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αυτή τη χρονική περίοδο η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος δεν ήταν προετοιμασμένοι», σημείωσε ο κ. Φάμελλος τονίζοντας ότι «την κοινωνία την ενδιαφέρουν οι απαντήσεις» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σε επίπεδο αυτοκριτικής ο κ. Φάμελλος παραδέχτηκε ότι «δεν μας βοήθησε το πως εκφράζεται η εσωκομματική δημοκρατία», κάνοντας λόγο για «συσκότιση της εικόνας». 

Εκτίμησε, πάντως, πως μετά την εκλογική ήττα «έχω δει μεγαλύτερη σοβαρότητα» και στάθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να αναβαθμίσει τις πολιτικές διαδικασίες του», αφού «δεν έχει λυθεί αυτό το πολιτικό ζήτημα». 

«Δεν μπορείς να παρουσιάσεις μια πρόταση αν δεν έχει ερείσματα στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη μόνο οπαδούς, αλλά και από γείωση. Καλή η έμπνευση, αλλά δεν φτάνει. Θα πρέπει να δομηθεί αυτή η πολιτική σχέση. Είμαστε υπέρ της κοινωνίας των πολιτών», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος προτίθεται να βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος είπε: «Αναλάβαμε μια πολύ σημαντική ευθύνη στην ΚΟ. Εχω επιλέξει να μην την «σκοτεινιάσω» με οποιαδήποτε εμπλοκή σε αξιώματα. Θα ήθελα αυτή τη χρονική στιγμή, να βάζω στο δημόσιο βήμα όλες τις επιλογές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνω έξω την προσωπική συζήτηση», απάντησε ο κ. Φάμελλος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT