Κρίσιμη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κ.Ε. θα αποφασίσει για τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου – Οι διαφωνίες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «αποκαλυπτήρια» των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος θα γίνουν σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή και σε γενικές γραμμές αναμένεται μια «ζωηρή» συνεδρίαση. Το βασικό επίδικο παραμένει ο χρόνος εκλογής του νέου αρχηγού. Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσονται υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Λένε «ναι» στον ορισμό ενός έκτακτου συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να ανοίξει μια αναλυτική κουβέντα για τις εκλογικές ήττες, τον προσανατολισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Επιμένουν, ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μείνει ακέφαλος τόσο ενόψει της ΔΕΘ όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, τα μέλη της ΡΕΝΕ, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να επιμείνουν πως όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν» μετά τις κάλπες για τους ΟΤΑ. «Ο στόχος ανασύνταξης δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από “fast track” διαδικασίες», τονίζουν. Στο τραπέζι θα μπει και η πρόταση του Νίκου Παππά για μικρή μετάθεση των ημερομηνιών. Διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η εκπροσώπηση του κόμματος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο.

Οι παραδοσιακές τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πλέον αναδιαταχθεί.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν με την εισήγηση της Ράνιας Σβίγκου και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των μελών του οργάνου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των υποψηφίων προέδρων, Εφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, που θα σκιαγραφήσουν το πολιτικό τους στίγμα καταθέτοντας την πλατφόρμα των θέσεών τους. Την κάθοδό του στην «κούρσα» διαδοχής αναμένεται να ανακοινώσει και ο Νίκος Παππάς και από εκεί και πέρα το «παιχνίδι» παραμένει ανοιχτό.

Τα «καρφιά» ξεκίνησαν από χθες, καθώς με μια ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος σε έναν νόμο της περιόδου 2015-2019, που κατάργησε εργολαβίες στα νοσοκομεία, φέρεται να απευθύνθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στου Ψυρρή για έναν ΣΥΡΙΖΑ με «αυτοπεποίθηση». «Οχι με θολούρες, με δηθενιές και υποτιθέμενη “αστική αυτοπεποίθηση”…», ανέφερε στην ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων, που αναμένεται σήμερα να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Η αναδιάταξη των τάσεων, αλλά και το πώς θα τοποθετηθούν τα στελέχη με βάση τις υποψηφιότητες, θα προκαλέσουν τις περισσότερες συζητήσεις στη συνεδρίαση. Τα μπλοκάκια θα πάρουν «φωτιά» προκειμένου να καταγραφούν οι δυναμικές των προσώπων που διεκδικούν την προεδρία. Η «Κίνηση μελών» έχει διασπαστεί και στην πλειοψηφία μετρούν πλέον τα «κουκιά» ένα ένα. «Πασοκογενείς» και εκπρόσωποι της «Γέφυρας» έχουν κι αυτοί χαράξει μια διαφορετική γραμμή, «κλείνοντας το μάτι» προς την Εφη Αχτσιόγλου. Ενιαία δεν εμφανίζεται ούτε η «Ομπρέλα» στις προτιμήσεις της. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει την επιθυμία των υποψήφιων προέδρων να διεισδύσουν σε όλους τους χώρους, εντάσσοντας παράλληλα στο δυναμικό τους και ανένταχτα μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT