Θεωρείο: Οι επικοινωνίες Μητσοτάκη – Νίκα

Θεωρείο: Οι επικοινωνίες Μητσοτάκη – Νίκα

Μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία είναι η Πελοπόννησος, με την «απόσυρση» του Παναγιώτη Νίκα μόνο ανέφελη να μην είναι

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία είναι η Πελοπόννησος, με την «απόσυρση» του Παναγιώτη Νίκα μόνο ανέφελη να μην είναι. Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάστηκε να παρέμβει δύο φορές ο πρωθυπουργός που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νυν περιφερειάρχη. Το μήνυμα που μετέφερε ο πρωθυπουργός στον περιφερειάρχη ήταν σε γενικές γραμμές «ευχαριστώ, αλλά διευκόλυνε την παράταξη», με τον περιφερειάρχη να το αποδέχεται αλλά να μην είναι προφανώς καθόλου ικανοποιημένος. Μάλιστα λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα, καθώς δεν αποκλείεται να αφήσει αιχμές.

Η δυσκολία του Πτωχού

Υποψήφιος πάντως ο κ. Νίκας δεν πρόκειται να είναι, καθώς, όπως υπενθυμίζει και ο ίδιος με κάθε ευκαιρία, «εγώ ήμουν η πρώτη υπογραφή από τις 50 για τον Μητσοτάκη», όταν ο βουλευτής τότε της Ν.Δ. μάζευε υπογραφές για να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα βάλει «πλάτη» και για τον Πτωχό που ξεκινάει την προσπάθειά του με δύο ντεζαβαντάζ: τη χαμηλή αναγνωρισιμότητά του στην Πελοπόννησο και το κακό εσωκομματικό κλίμα όπως σας το περιέγραψα παραπάνω.

Η αποκάλυψη του Νίκου Παππά

Με διάθεση για αποκαλύψεις πήγε ο Νίκος Παππάς σε εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες τον συνδυασμό του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο πρώην υπουργός, όπως ήταν λογικό, δέχτηκε καταιγισμό ερωτημάτων για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, και για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Μάλιστα πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, άφησε να εννοηθεί πως θα ήθελε ακόμα πιο στενές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρω-σοσιαλιστές, επιτείνοντας τη φήμη που τον θέλει να εκφράζει την «κεντρώα» τάση του κόμματος.

Νέες υποψηφιότητες

Μιας και ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ να σας πω τι μου είπε πληροφοριοδότης μου, που δεν ανήκει όμως στην «κομματική καμαρίλα» του 3%-4%, αλλά είναι πιο νεοφερμένος στο κόμμα. Μου είπε λοιπόν πως «μετά τις 20 Αυγούστου μην αποκλείεις να έχουμε και άλλες υποψηφιότητες που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα, όπως η Αχτσιόγλου, ο Παππάς και ο Τσακαλώτος». Για να μου το κάνει μάλιστα πιο σαφές, μου είπε πως οι πιθανές νέες υποψηφιότητες μπορεί να επιχειρήσουν να εκφράσουν ευρύτερες δυνάμεις.

Μία φορά

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ και πάω στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου. Είχε ενδιαφέρον πως η πρώην υπουργός είπε μόλις μία φορά το όνομα Αλέξης Τσίπρας, όταν αναφέρθηκε «σε δύο κορυφαίες στιγμές του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα». Πολλοί το σημείωσαν ως πρώιμη διαχωριστική γραμμή, που κάθε νέος υποψήφιος έχει ανάγκη να χαράξει από τον παλιό. Σε άλλους δεν άρεσε. Ο καθένας με την άποψή του.

«Ξεκούρδισμα»

Τα δύο ήδη «φάουλ» που κατέγραψε ο Νότης Μηταράκης, το ένα με την πανεπιστημιακή αστυνομία και το άλλο με την… έφιππη αστυνομία, αποκαλύπτουν ένα ευρύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης: αντιπολίτευση μέχρι νεωτέρας είναι ο εαυτός της. Και επειδή αυτό δεν είναι φυσιολογικό και σύνηθες, όπως μου είπε παλιά κομματική καραβάνα, «αυτό μπορεί να την ξεκουρδίσει».

Διπλή αποστολή

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε εντός της εβδομάδας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με την επίτροπο κ. Γιόχανσον. Μία από τις «δουλειές» που καλείται να κάνει ο νέος υπουργός –εξ ου και το ταξίδι– είναι να καλύψει το χαμένο έδαφος από την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπου ελλείψει πολιτικής ηγεσίας, υπήρξε ένα όργιο προπαγάνδας και δημοσιευμάτων που δυσφημούσε τη χώρα σε σχέση με το μεταναστευτικό. Και σήμερα ο Καιρίδης, πλην της επί της ουσίας δουλειάς που έχει να κάνει, πρέπει να δουλέψει και στο επικοινωνιακό σκέλος καθώς αυτή τη μάχη η Ελλάδα την έχει χάσει.

Δεν θέλουν χρίσμα

Αρκετοί πάντως κεντροαριστεροί υποψήφιοι, έχοντας δει καταγεγραμμένη τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δεν θέλουν να πάρουν το «χρίσμα» του κόμματος ακόμα και αν η Κουμουνδούρου τους το… δίνει. Ο λόγος προφανής: θεωρούν πως χωρίς επίσημη στήριξη μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις και να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις τον στόχο της δημαρχίας. Αυτό βέβαια δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στη Ν.Δ., που είναι ακριβώς αυτό που απεύχεται: συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Τρία ονόματα

Να σας πω και ένα «καυτό», όπως οι μέρες που διανύουμε, νέο από το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαρ. Τρικούπη σκέφτονται τρία ονόματα για τον Δήμο της Αθήνας: τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζιο και τον βουλευτή Παύλο Χρηστίδη. Μεταξύ αυτών θα γίνει και η τελική επιλογή.

Ενόχληση

Και ένα ακόμα αυτοδιοικητικό κουίζ για κλείσιμο. Γνωστό στέλεχος της αυτοδιοίκησης γκρινιάζει, λέγοντας παντού πως από το Μαξίμου του μιλάνε σαν να είναι… υπάλληλός τους.

Πρόσωπο-έκπληξη στο ραντάρ του Μαξίμου

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι σταθερά ο χώρος της Υγείας που θέλει εκ βάθρων αλλαγές και ο πρωθυπουργός θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον χώρο. Ενα τέτοιο, που μου λένε πως είναι στα ραντάρ, είναι ο Αρης Αγγελής, επίκουρος καθηγητής στα Οικονομικά της Υγείας στο Τμήμα Ερευνας και Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Πρόκειται για ένα στέλεχος που στο Μαξίμου εκτιμούν ιδιαίτερα, γνωρίζει προσωπικά ο Ακης Σκέρτσος και θα ήταν θετική εξέλιξη να αναλάβει τη νέα γενική γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού που έχει δημιουργηθεί στο Υγείας. Περισσότερα από βδομάδα που αναμένεται να ανακοινωθεί το σύνολο των νέων γενικών γραμματέων που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT