ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες και «μέτωπα» στη μάχη των τεσσάρων

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες και «μέτωπα» στη μάχη των τεσσάρων

Ο κύβος ερρίφθη. Στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου (εφόσον χρειαστεί) τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, αφού πρώτα συγκληθεί στις 3 Σεπτεμβρίου το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα προσθέσει τις τελικές τεχνικές «πινελιές» της εκλογικής διαδικασίας

7' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη. Στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου (εφόσον χρειαστεί) τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, αφού πρώτα συγκληθεί στις 3 Σεπτεμβρίου το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα προσθέσει τις τελικές τεχνικές «πινελιές» της εκλογικής διαδικασίας που και επίσημα θα εκκινήσει την μετά-Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφωνίες και ενστάσεις μέχρι τη «συντριπτική» υπερψήφιση της εισήγησης

Οι 4 «μονομάχοι» – Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζουμάκας και Παππάς (με τη σειρά που ο καθένας επέλεξε χρονικά να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του) – είχαν ήδη γίνει γνωστοί από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Παρόλα αυτά οι σημερινές εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά διεκπεραιωτικές θα χαρακτηρίζονταν. Αντιθέτως, δυνητικά θα μπορούσαν να ανακατέψουν κι άλλο την τράπουλα των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι Πολάκης και Τεμπονέρας είχαν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση της προεδρίας (ο πρώτος ξεκάθαρα, ο δεύτερος πιο έμμεσα), υπό την προϋπόθεση να άλλαζε ο «οδικός χάρτης». Για τους προαναφερθέντες, αλλά και για άλλους «προεδρικούς» ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εκλέξει αρχηγό μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εφόσον πρώτα είχε διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο το οποίο θα χάραζε την ιδεολογική, πολιτική και στρατηγική «γραμμή» του κόμματος.

Βαδίζοντας προς το τέλος της σημερινής διαδικασίας, οι δύο αυτές προτάσεις φαινόταν πως θα έρχονταν σε «σύγκρουση» με το σώμα να καλείται να ψηφίσει ονομαστικά το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Τελικώς η πρόταση Σβίγγου – ελαφρώς τροποποιημένη καθώς μετέθεσε τις εξελίξεις κατά μια εβδομάδα – υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και 160 ψήφους. Αντίθετα η πρόταση διεξαγωγής Διαρκούς Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, Εκτάκτου Συνεδρίου στις 24 Οκτωβρίου και εκλογής νέου προέδρου στις 26 Νοεμβρίου έλαβε λίγο παραπάνω από τις μισές ψήφους (88) σε σχέση με εκείνη της Πολιτικής Γραμματείας.

Η «έκπληξη» Βούτση και η παραίτηση Σπίρτζη

Με μια έκπληξη, αλλά και την επιβεβαίωση μιας προαναγγελθείσας κίνησης ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία. Ως προς την «έκπληξη», η επιλογή του Νίκου Βούτση να εκφράσει τη στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου δεν θα φάνταζε καθόλου παράδοξη, αν ο ίδιος δεν είχε συνδεθεί με την «Ομπρέλα», της οποίας ηγείται ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Χρειάζεται η τολμηρή ανάδειξη με την αναγκαία βεβαίως στήριξη από όλους μας, μιας νεότερης γενιάς στελεχών στην εικόνα και την καρδιά αυτής της προσπάθειας», σημείωσε –μεταξύ άλλων- ο κ. Βούτσης εξηγώντας, ότι «η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων».

Πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Κι αν η παρέμβαση Βούτση έχει τα χαρακτηριστικά μιας μικρής ανατροπής, η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία, θεωρούνταν θέμα χρόνου για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός, άλλωστε, αμέσως μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είχε καταθέσει πρόταση να παραιτηθούν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Ο χρόνος, βέβαια, από αυτή την πρόταση μέχρι σήμερα δεν ήταν ουδέτερος. Ο κ. Σπίρτζης, εκτός της διαφοροποίησης του σε σχέση με τον «οδικό χάρτη» εκλογής προέδρου, κατέθεσε πρόταση σύγκλησης μιας άτυπης επιτροπής μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, η οποία θα καθόριζε τους υποψηφίους του κόμματος για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόταση η οποία δεν συνάντησε κάποια ανταπόκριση. 

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, η σημερινή παραίτησή του συνοδευόταν και από την προτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ να «μετακομίσει» στην οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών, αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο Αριστερά και Σοσιαλιστές δεν καταλήξουν σε συνεργασία. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Σπίρτζης παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σκληρή κριτική από Φίλη και Λάμπρου: «Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο»

Στο πλαίσιο των σημερινών τοποθετήσεων, σκληρή κριτική στις στρατηγικές επιλογές της «εποχής-Τσίπρα» άσκησαν τα μέλη της «Ομπρέλας», Νίκος Φίλης και Πάνος Λάμπρου κατά την εισήγησή τους. «Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο. Χάσαμε μάλιστα εκεί που πλεονεκτούσαμε κοινωνικά, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Το έλλειμμα αξιοπιστίας επιδεινώθηκε από την υποβάθμιση της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας από τον αρχηγισμό και τα υλικά της δεκαετίας του ‘80» σημείωσαν μεταξύ άλλων, προειδοποιώντας: «Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στην συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος».

Τα «καλλιστεία» που άνοιξαν «μέτωπο» του Π. Πολάκη με τον διευθυντή της «Αυγής»

Στον απόηχο των χθεσινών εξελίξεων στην Κ.Ε., κόντρα σε υψηλούς τόνους ξέσπασε ανάμεσα στον διευθυντή της «Αυγής», Σπύρο Ραπανάκη, και τον Παύλο Πολάκη, με αφορμή ορισμένες αναφορές στην ομιλία του δεύτερου.

«Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε γυναίκα υποψήφια οι αθλιότητες περί καλλιστείων και διαδικασιών life style δεν θα ακούγονταν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο διευθυντής της «Αυγής», συμπληρώνοντας ότι «την επόμενη μέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, τον σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριες».

Σε σχόλιο στην ανάρτηση του Σπύρου Ραπανάκη ήρθε η οργισμένη απάντηση του Παύλου Πολάκη: «Διευθυντή της Αυγής ,αυτό άκουσες από την ομιλία μου;;;Τα αλλά δεν τα άκουσες; Η απλά δεν μπορείς να αρθρώσεις κιχ και ΤΟΛΜΑΣ να με λες λούμπεν!! Εσυ ,εμένα!!! Μόνο για φτύσιμο είναι οι χαρακτηρισμοί σου. Πράγματι είναι καιρός να μπουνε κατακόκκινες γραμμές,στην δηθενια ,στη θολούρα ,στον δικαιωματισμο του περιθωρίου,στα άκαπνα και ακίνδυνα κομ ιλ φω ,ανασηκωμένα φρυδακια που νομίζουν πως είναι ο ορισμός της αριστεράς».

Εκτός της παραπάνω ανάρτησης του κ. Ραπανάκη, πάντως, η «Αυγή» βρέθηκε στο στόχαστρο και από άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το γεγονός πως στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, υπήρχαν όλα τα πρόσωπα των υποψηφίων πλην του Στέφανου Τζουμάκα. Ο διευθυντής της «Αυγής» σε ανάρτηση του εξήγησε ότι  «οι κυριακάτικες εφημερίδες πάνε στο τυπογραφείο το βράδυ της Παρασκευής» και ότι «η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα ανακοινώθηκε το Σάββατο. Έως τότε ουδείς το γνώριζε, ούτε είχε περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας ως πρόθεση ή πληροφορία». Μάλιστα, κάλεσε μέλη και φίλους του κόμματος «να μην ψάχνουν για φαντάσματα» προσθέτοντας ότι είναι «προφανές ότι η Αυγή θα φιλοξενήσει ισότιμα τις θέσεις και την πλατφόρμα του Στέφανου Τζουμάκα στα προσεχή φύλλα».

Το πρώτο στίγμα των τεσσάρων «μονομάχων»

Για την πλειοψηφία, πάντως, των στελεχών με γνώση της εκρηκτικής «παράδοσης» αντίστοιχων διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, η διήμερη Κεντρική Επιτροπή – παρά τις επιμέρους εντάσεις και ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες που εκφράστηκαν– κινήθηκε, μάλλον, σε κλίμα ενότητας. Ταυτόχρονα, όμως, σκιαγράφησε και τις στρατηγικές, αλλά και το ιδεολογικό στίγμα που θα προτάξουν οι «4» στη διαδρομή προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Η Εφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της – με εμφανώς αυξημένη αυτοκριτική διάθεση – επανέλαβε ότι το δίλημμα της στροφής προς στην «Αριστερά ή προς το Κέντρο» είναι ψευδεπίγραφο, θέτοντας το εξής ερώτημα ως πρωτεύον:  «Ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της; Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο;».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε έμφαση στην «αριστερή ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια», διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει «έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα».

Ο Νίκος Παππάς, από την άλλη, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακερδίσει «τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές», εμμένοντας έτσι επί της ουσίας στη λογική της διεύρυνσης σε άλλα πολιτικά ακροατήρια πέραν της αριστεράς. «Κάθε αναδίπλωσή μας στη ‘’φωλιά’’ της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος», σχολίασε.

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας στο «μανιφέστο» που μοίρασε στους δημοσιογράφους ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».

Το «τρέξιμο» τώρα αρχίζει

Όπως να ‘χει το «τρέξιμο» για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζει. Η επόμενη μέρα φέρνει το κόμμα ενώπιον της περίπλοκής εξίσωσης των αυτοδιοικητικών εκλογών και των συμμαχιών τις οποίες το κόμμα θα επιλέξει (ή θα απορρίψει). Παράλληλα, όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερα στελέχη αναμένεται να παίρνουν δημόσια θέση για τον ποιον από τους 4 υποψήφιους στηρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία.

Μένει, επίσης, να φανεί αν ο αριθμός «4» θα μείνει αμετάβλητος μέχρι τις 10 Σεπτέβρη, όταν και θα ανοίξουν οι κάλπες. Μιλώντας για ημερομηνίες, μεγάλο ερωτηματικό και πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη, η οποία διεξάγεται από τις 9 ως τις 17 Σεπτμεβρίου – ακριβώς δηλαδή εν μέσω των εσωκομματικών εκλογών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT