Επιτροπές Βουλής με πολλά ηχηρά ονόματα

Επιτροπές Βουλής με πολλά ηχηρά ονόματα

Ντόρα Μπακογιάννη και Δημ. Αβραμόπουλος στην Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας – Οι Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλ. Τσακαλώτος και Ν. Παππάς στην Οικονομικών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Τρεις πολιτικοί αρχηγοί, τρεις υποψήφιοι αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλά πρόσωπα των οποίων είτε οι θέσεις και παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής έχουν βαρύνουσα σημασία για κρίσιμα ζητήματα είτε η δράση τους έχει συζητηθεί για διάφορους λόγους είναι μεταξύ των μελών των επτά κεντρικότερων επιτροπών του Κοινοβουλίου, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσες και όχι πάντα ήρεμες συνεδριάσεις. Οι επιτροπές αυτές, των οποίων η σύνθεση οριστικοποιήθηκε χθες κατόπιν σχετικών επιλογών των οκτώ κομμάτων, καλούνται σήμερα, στην εναρκτήρια συνεδρίασή τους, να εκλέξουν τα προεδρεία τους.

Πολλαπλώς σημαντική θεωρείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Κρίσιμες υποθέσεις του δημόσιου βίου βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των συνεδριάσεών της, τακτικών και έκτακτων. Υπενθυμίζεται πως αντικείμενό της «είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και επί των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και η επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής». Από τη «γαλάζια» πλειοψηφία, μέλη της είναι για τη νέα περίοδο οι Ι. Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου, Στ. Καλαφάτης, Κ. Καραγκούνης, Ι. Λαμπρόπουλος, Αθ. Μπούρας, Α. Νικολακόπουλος, Στ. Πέτσας, Αθ. Πλεύρης, Ευρ. Στυλιανίδης και ο Ι. Τραγάκης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Θ. Ξανθόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη και ο γνωστός για τις «εκρηκτικές» παρεμβάσεις του Δημ. Τζανακόπουλος. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Π. Δουδωνής και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ), ο εμφανισθείς κατά το παρελθόν ως νομικός σύμβουλος του Ηλ. Κασιδιάρη βουλευτής των Σπαρτιατών Π. Δημητριάδης, οι Π. Σαράκης (Ελλ. Λύση), Γ. Αποστολάκης (Νίκη), ενώ από την Πλεύση Ελευθερίας θα μετέχει η πρόεδρος του κόμματος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πάντως, επέλεξε να είναι μέλος σε ακόμη δύο επιτροπές: στη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπως επίσης και στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην τελευταία αυτή επιτροπή επέλεξε να μετέχει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος.

Οι εξελίξεις ειδικά στα ελληνοτουρκικά, με τη μορφή που αυτές προσέλαβαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, πυροδοτώντας ήδη έντονες συζητήσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, αναπόφευκτα το προσεχές διάστημα θα στρέψουν το ενδιαφέρον σε αυτή την κοινοβουλευτική επιτροπή. Από πλευράς της κυβερνώσας πλειοψηφίας, μεταξύ άλλων μετέχουν σε αυτήν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δημ. Αβραμόπουλος, Κ. Δαβάκης, Τ. Θεοδωρικάκος, Ευρ. Στυλιανίδης, Διον. Χατζηδάκης. Οσον αφορά τους Σπαρτιάτες, όπως και στη Θεσμών έτσι και στην ειδικού ενδιαφέροντος αυτή επιτροπή αποφασίστηκε να οριστεί μέλος ο Π. Δημητριάδης. Τρίτος πολιτικός αρχηγός που αποφάσισε να είναι μέλος σε κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι ο πρόεδρος της Νίκης. Ο Δημ. Νατσιός επέλεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων –στην οποία μέλη εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας ορίστηκαν οι Δ. Καραναστάσης και Σπ. Μπιμπίλας–, καθώς και εκείνη των Οικονομικών. Στην επιτροπή που θα ασχολείται με θέματα και νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών είναι που μετέχουν κατά την έναρξη της λειτουργίας της στη νέα περίοδο και οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς και Ευκλ. Τσακαλώτος.

Εξ εκείνων που εισήλθαν για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις των Ελενας Ακρίτα και Αθηνάς Λινού (ΣΥΡΙΖΑ) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια για τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και της Τζώρτζιας Κεφαλά (Πλεύση Ελευθερίας) στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT