Το σχέδιο του ΓΕΣ για την αξιοποίηση των νέων UAV Patroller

Το σχέδιο του ΓΕΣ για την αξιοποίηση των νέων UAV Patroller

Τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που «ξεκλειδώνει» η προμήθεια των μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου Patroller αναλύουν στην «Κ» ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που «ξεκλειδώνει» η προμήθεια των μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου Patroller αναλύουν στην «Κ» ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Η ένταξη τους στο ελληνικό οπλοστάσιο πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων ενώ οι προηγμένοι αισθητήρες τους μπορούν να εντοπίσουν κινούμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η βάση των τεσσάρων UAV θα βρίσκεται στο Καστέλι Ηρακλείου και από εκεί θα επιτηρούν όλες τις περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος από τον Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Η επιχειρησιακή ακτίνα δράσης των Patroller φτάνει τα 150 – 200 χιλιόμετρα, ωστόσο, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εμβέλεια τους, το ΓΕΣ εξετάζει την τοποθέτηση ενδιάμεσων σταθμών στη Ρόδο, τη Σκύρο και τον Εβρο ώστε ο έλεγχος των UAV να περνάει από τον έναν σταθμό στον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ένα Patroller που απογειώνεται από την Κρήτη θα μπορεί να επιχειρήσει στον Εβρο μέσω ενός  μηχανισμού «hand-over» καθώς θα ελέγχεται από διαδοχικούς σταθμούς μέχρι να φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Σταθμοί ελέγχου μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, δίνοντας στα Patroller τη δυνατότητα να πετάξουν σε περιοχές πολλά μίλια μακριά από τη βάση τους, καλύπτοντας τις θαλάσσιες ζώνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η ένταξη τους σε υπηρεσία θα «ελαφρύνει» το έργο των ισραηλινών UAV HERON που σε καθημερινή βάση μεταφέρουν εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων του Λιμενικού, του ΓΕΕΘΑ και της Frontex ενώ θα προσφέρει περισσότερα «μάτια» στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τη δυνατότητα ανάθεσης συγκεκριμένων αποστολών όπως η έρευνα και διάσωση και η αναγνώριση/κατάδειξη στόχων.

Το σχέδιο του ΓΕΣ για την αξιοποίηση των νέων UAV Patroller-1
 Πηγή φωτό: Safran Electronics & Defense

Ο ρόλος της NSPA

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέθεσε στην Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) το πρόγραμμα αναβάθμισης των Sperwer του Στρατού Ξηράς. Η NSPA ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με τη γαλλική Safran, απαλλάσσοντας τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Στις 19 Ιουνίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τη γαλλική εταιρεία για την αγορά τεσσάρων UAV, με το κόστος του προγράμματος να μην ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράδοση του πρώτου συστήματος Patroller αναμένεται στα τέλη του 2024, ωστόσο το ΓΕΣ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το γαλλικό Επιτελείο ώστε το προσωπικό, χειριστές και τεχνικοί, να εκπαιδευτούν στα συστήματα που θα αποκτήσουν νωρίτερα οι Γάλλοι. Στόχος της ηγεσίας είναι το σύστημα να καταστεί επιχειρησιακό το συντομότερο δυνατόν και να αξιοποιηθεί το σύνολο των δυνατοτήτων του επ’ ωφελεία όχι μόνο του Στρατού Ξηράς αλλά συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρόγραμμα «τρέχει» με μέριμνα της ηγεσίας, ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την πολυτυπία των μέσων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλωστε, υπάρχει επίσημο αίτημα για την αγορά των ισραηλινών HERON, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος μίσθωσης, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για τα αμερικανικά MQ-9B Sea Guardian.

Οπλισμένα UAV

Στο «μικροσκόπιο» των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται και η οπλισμένη έκδοση του Patroller, με την ανάρτηση διπλών εκτοξευτών ρουκετών σε πυλώνες κάτω από τις πτέρυγες αλλά και λύσεις από τη διεθνή και την εγχώρια αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Αναλύοντας τα δεδομένα που έρχονται από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, το ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την απόκτηση και την επιχειρησιακή αξιοποίηση οπλισμένων αυτόνομων συστημάτων και περιφερόμενων πυρομαχικών (Loitering Munition). Ταυτόχρονα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προχωρά η εγκατάσταση «ομπρέλας» κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα νησιά και σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT