Πρεμιέρα ελέγχου στη Βουλή χωρίς πολλά «μποφόρ»

Πρεμιέρα ελέγχου στη Βουλή χωρίς πολλά «μποφόρ»

Γεμάτη και «καυτή» είναι η ατζέντα του κοινοβουλευτικού έργου από σήμερα και έως τουλάχιστον τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, πριν δηλαδή από το κλείσιμο της Βουλής για το θερινό διάλειμμα των εργασιών της

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Γεμάτη και «καυτή» είναι η ατζέντα του κοινοβουλευτικού έργου από σήμερα και έως τουλάχιστον τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, πριν δηλαδή από το κλείσιμο της Βουλής για το θερινό διάλειμμα των εργασιών της.

Οι διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου άρχισαν χθες, σε μάλλον ήρεμα νερά, και σχεδιάζεται να συνεχιστούν με συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων αύριο και την επόμενη Παρασκευή. Ως προς το νομοθετικό έργο, περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 2. Ιδιαίτερης σημασίας, επίσης, θεωρούνται οι τέσσερις συνεδριάσεις –δύο σήμερα και δύο αύριο–, με την ολοκλήρωση των οποίων τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων καλούνται να εκφράσουν γνώμη για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίες κενώθηκαν στις 30 Ιουνίου. Της έκφρασης γνώμης θα προηγηθεί ακρόαση έξι αντιπροέδρων, δέκα αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και 22 αρεοπαγιτών.

Κατά την, όπως προαναφέρθηκε, ήρεμων τόνων χθεσινή συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, ξεχώρισε η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Σπαρτιατών Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, που διαμαρτυρόταν κάνοντας λόγο για «ρητορική μίσους», ειδικά από μέσα ενημέρωσης κατά του κόμματός του.

«Ο πολιτικός σας μπαμπάς είναι ο Κασιδιάρης», είπε απευθυνόμενος στους Σπαρτιάτες ο Μ. Βορίδης – Διαμαρτυρίες από Ζωή Κωνσταντοπούλου για την απουσία του υπουργού Ανάπτυξης.

«Δεν θέλετε να σας λένε ότι είστε ρατσιστές και φασίστες, σωστά;», είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον ερωτώντα και τους υπόλοιπους παρόντες συναδέλφους του από το ίδιο σχήμα. Για να συνεχίσει: «Εσείς δεν ευχαριστήσατε τον Κασιδιάρη που σας βοήθησε για την εκλογή σας; Ο Κασιδιάρης είναι με βούλα δικαστηρίου νεοναζιστής και καταδικασμένος για πράξεις οι οποίες από το δικαστήριο αναγνωρίζονται ότι ως κίνητρο είχαν τη ναζιστική ιδεολογία. Δηλαδή, να σας λένε ναζιστές και ρατσιστές δεν θέλετε, στενοχωριέστε γι’ αυτό, αλλά ο πολιτικός σας μπαμπάς να είναι ο Κασιδιάρης». Και ο κ. Βορίδης πρόσθεσε: «Πολύ χαίρομαι εάν θέλετε να απόσχετε αύριο το πρωί από τη στήριξη που σας έχει δώσει ο Κασιδιάρης. Περιμένω να πείσετε ότι αυτό είναι ειλικρινές. Αλλά μέχρι χθες λέγατε ότι ο Κασιδιάρης είναι ο πολιτικός σας μπαμπάς και τον ευχαριστείτε και μετά στενοχωριέστε γιατί τα ΜΜΕ σας λένε ναζιστές. Αυτό να το ψάξετε εσείς, όχι τα μέσα ενημέρωσης».

Νέα «καθήκοντα»

Δεν πέρασε απαρατήρητη, πάντως, και μια γενικότερη επισήμανση που έκανε ο κ. Βορίδης, καθώς πέραν των άλλων ουσιαστικά «προαναγγέλλει» πως πιθανότατα να τον δούμε «αντ’ αυτού» μελλοντικά κάποιες Παρασκευές στην «Ωρα του πρωθυπουργού»: «Ο υπουργός Επικρατείας, ο υποφαινόμενος», είπε, «αντικαθιστά και αναπληρώνει τον πρωθυπουργό στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα όταν αυτός κωλύεται ή όταν αυτός κρίνει. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αναπληρώσει τον πρωθυπουργό σε ερωτήσεις που απευθύνονται στον πρωθυπουργό».

Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, τέλος, και με αφορμή τη «λόγω αναρμοδιότητας» μη συζήτηση ερώτησης που είχε απευθύνει στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα για τους πλειστηριασμούς, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε τη διαμαρτυρία της: «Εστάλη ένα mail από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, που λέει ότι είναι αναρμόδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα που αφορούν τις τράπεζες και τα funds. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό είναι ανήκουστο», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι αρμόδιος, θα έπρεπε να είναι εδώ, το ζήτημα είναι μείζον. Την ξανακατέθεσα την ερώτηση και στον υπουργό Οικονομικών, που είναι συναρμόδιος και όχι αποκλειστικά αρμόδιος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT