Πυρκαγιές: Κόκκινος συναγερμός διαρκείας

Πυρκαγιές: Κόκκινος συναγερμός διαρκείας

Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και οι φόβοι για τις επόμενες ημέρες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς απόλυτης ετοιμότητας βρίσκονται κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός, καθώς και εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, παρότι οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καθιστούν έως τώρα ατελέσφορη την προσπάθεια πλήρους ελέγχου των καταστροφικών πυρκαγιών. Η μάχη για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανούς έκτασης και έντασης πύρινη λαίλαπα είναι τιτάνια, ενώ η εξέλιξή της χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη δεδομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών που συνδιαμορφώνουν οι υψηλές θερμοκρασίες, οι θερμοί άνεμοι και η μείωση της υγρασίας στη γη. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή επικαλούμενη τις μετεωρολογικές προβλέψεις. «Ειδικά το Σαββατοκύριακο, με το θερμόμετρο στους 45 βαθμούς και υγρασία κάτω από 14%, ό,τι υπάρχει στο έδαφος είναι καύσιμη ύλη», συμπληρώνει.

Σαφή εικόνα της κατάστασης στο πεδίο, καθώς και πλήρη ενημέρωση επί του σχεδιασμού για την εν εξελίξει επιχείρηση σε όλα τα μέτωπα, είχε για δεύτερη ημέρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας. Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν την επιλογή του πρωθυπουργού να μην προβεί σε κάποια δήλωση στο πλαίσιο αυτών των έκτακτων και ειδικών ενημερώσεων. «Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη δύσκολες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει χώρος για δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός δεν πηγαίνει στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας για να κάνει κάποιο σόου ή για να εκμεταλλευθεί πολιτικά την κατάσταση», σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με όλες τις προβλέψεις να συγκλίνουν στο ότι ο ισχυρός καύσωνας διαρκείας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όλα τα εθνικά μέσα και οι δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί στον ανώτατο βαθμό, ενώ στη μάχη εντάσσονται και δυνάμεις φιλικών χωρών.

Με πυροσβεστικά αεροπλάνα και εξειδικευμένο προσωπικό θα συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η κεντρική στρατηγική έχει τους ακόλουθους βασικούς άξονες: Πρώτον, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεύτερον, προστασία των περιουσιών των πολιτών και των υποδομών, ειδικά δε των κρίσιμων. Τρίτον, προστασία όλων των εκτάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση κάθε στιγμή δίνεται –όπως χαρακτηριστικά λέγεται– στη διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων και οργανισμών.

«Εχουμε μπροστά μας ένα δεκαπενθήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με περιόδους είτε έντονων ανέμων είτε άπνοιας που εναλλάσσονται, κάτι που καθιστά τη διαχείριση δύσκολη και μη προβλέψιμη», ανέφερε χθες (Παραπολιτικά 90,1) ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και μεταξύ άλλων σημείωσε πως «επίκειται ακόμη μία επένδυση σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό Σώμα, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ».

Δεδομένων των δεκάδων δασικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Ε.Ε. γνωστοποίησε ότι αποστέλλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία μαζί με τρεις ομάδες πυρόσβεσης από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία με συνολικά 220 πυροσβέστες και 65 οχήματα. Επιπλέον, τρεις προεγκατεστημένες επίγειες πυροσβεστικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. και του σχεδίου ετοιμότητας για την περίοδο των πυρκαγιών.

Με πυροσβεστικά αεροπλάνα και εξειδικευμένο στην προστασία προσωπικό θα συμβάλει και η κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ελι Κοέν. «Θα παράσχουμε βοήθεια με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για τους Ελληνες», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT