Κυβέρνηση: Γενικοί γραμματείς με άρωμα ανανέωσης

Κυβέρνηση: Γενικοί γραμματείς με άρωμα ανανέωσης

Οι τοποθετήσεις στα υπουργεία – Κανείς δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό χαρακτηριστικό τη συνέχεια και την ανανέωση, καθώς παρέμειναν στη θέση τους σχεδόν οι μισοί από την προηγούμενη περίοδο, ενώ άλλοι τόσοι αποτελούν νέα πρόσωπα, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην ανακοίνωση των ονομάτων των προσώπων που τοποθετούνται στις κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

«Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των 63 γενικών και ειδικών γραμματέων που στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική τους διαδρομή», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. «Δεν επελέγησαν με βάση την κομματική τους ταυτότητα», σημείωναν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως «κανείς από τους γ.γ. δεν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές».

Ως προς την παράμετρο «κομματική ιδιότητα», σημειώνονται ενδεικτικά οι περιπτώσεις στελεχών που δεν είναι «γαλάζια»: α) Η Ζέφη Δημαδάμα, που τοποθετήθηκε γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Η ίδια σε ανάρτησή της αμέσως μόλις έγινε η ανακοίνωση, δήλωσε πως παραιτείται της έως χθες κομματικής ιδιότητάς της, ενώ την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωνε τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ. β) Ο Νίκος Μηλαπίδης, νέος γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προέρχεται από το Ποτάμι – ήταν διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος που είχε ιδρύσει ο Στ. Θεοδωράκης. γ) Ο Γιώργος Μαυρωτάς, που παρέμεινε στη θέση του γ.γ. Αθλητισμού, επίσης προέρχεται από το Ποτάμι.

«Από το σύνολο των 63 γενικών και ειδικών γραμματέων, οι 34 (54%) παραμένουν στη θέση που κατείχαν, ενώ οι 29 (46%) είναι νέες τοποθετήσεις. Από τις 29 νέες τοποθετήσεις οι 12 (41%) είναι γυναίκες», τονίζεται χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα σημειώνεται και ότι «έχουν αξιοποιηθεί έμπειρα στελέχη από τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς». Αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

Η Εύη Δραμαλιώτη, γ.γ Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Είναι στέλεχος της γ.γ. Συντονισμού, νομικός και από το 2019 έχει αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Η Νάγια Κόλλια, στέλεχος ΤΑΙΠΕΔ, τοποθετήθηκε γ.γ Δημόσιας Περιουσίας. Η Φωτεινή Καλύβα, στέλεχος υπ. Υγείας τοποθετήθηκε γ.γ Δημόσιας Υγείας.

Η Παυλίνα Καρασιώτου, στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στη θέση της γ.γ Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Ο Τέλης Αϊβαλιώτης, νέος γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, από το 1983 είχε ιδρύσει εταιρεία στον κλάδο των χημικών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Ο Αρης Αγγελής, νέος γ.γ Στρατηγικού Σχεδιασμού Υγείας. Είναι βοηθός καθηγητή στα Οικονομικά της Υγείας, στο Τμήμα Ερευνας και Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας, London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Μεταξύ άλλων, επίσης, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας τοποθετήθηκε ο Ηρακλής Μοσκώφ, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics, με εξειδίκευση στην πολιτική κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας, με εμπειρία ως εμπειρογνώμων πρεσβευτής, σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και ως επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Γιώργος Καλαντζής, ο μακροβιότερος

Του Απόστολου Λακασά

Κυβέρνηση: Γενικοί γραμματείς με άρωμα ανανέωσης-1«Μυστήριο πώς… μακροημέρευσα», έλεγε ο Γιώργος Καλαντζής στο «Γεύμα με την “Κ”» στις 9 Ιανουαρίου 2021. Τότε είχε συμπληρώσει δεκαετία –από το 2011– στη θέση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων, έχοντας υπηρετήσει συνολικά υπό την ηγεσία έξι υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ! Ηταν ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης στην ίδια θέση. Πλέον το ρεκόρ παραμονής θα αυξηθεί, καθώς χθες ανακοινώθηκε επισήμως η παραμονή του στην ίδια θέση. Το γεγονός ότι ο 52χρονος Γιώργος Καλαντζής (με πτυχίο από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν. Κρήτης) είναι από τους λίγους που γνωρίζουν καλά τα της Εκκλησίας, σε συνδυασμό με τις έως τώρα επιτυχημένες θητείες του, μάλλον ήταν το εχέγγυο που αποφασίστηκε να συνεχίσει στη θέση.

Στην προσπάθεια να διερευνήσουμε τα μυστικά της μακροημέρευσης, η πρώτη σκέψη είναι μήπως έχει την εύνοια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η απάντησή του διπλωματική: «Μακάρι, αλλά αυτό το ξέρει εκείνος. Εντούτοις, ποιος δεν θα ήθελε να έχει την εύνοιά του;», απάντησε, προσθέτοντας με νόημα ότι «στο υπουργείο υπάγονται θεσμικά όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και η αποστολή μας είναι η εφαρμογή του άρθρου 13 του Συντάγματος. Εκεί όπου πράγματι δοκιμάζονται η δημοκρατική ευαισθησία και η ειλικρίνειά μας είναι στα θέματα των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας επί 12 συναπτά έτη – Η πολιτική πορεία και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε.

Αρα, εντέλει ποιο είναι το μυστικό της μακροημέρευσής του στην ίδια θέση, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων και υπουργών; Εκείνος πιστεύει ότι «είναι ένα μυστήριο», αλλά προσθέτει: «Πάντως, το καθήκον είναι να λες δύσκολες αλήθειες, να κάνεις καλά τη δουλειά σου και να μη θεωρείς ότι η γενική γραμματεία είναι ένα σκαλοπάτι για κάπου αλλού. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να υπηρετήσεις το κράτος, οφείλεις να λες τα δεδομένα, τις λύσεις και μετά να εκτελείς όσο καλύτερα μπορείς τις αποφάσεις του υπουργού, διότι ο υπουργός εκφράζει τη θέληση του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT