Προϋποθέσεις για βελτίωση σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία

Προϋποθέσεις για βελτίωση σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες – Συνάντηση Γεραπετρίτη με Στόλτενμπεργκ.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ο σεβασμός στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση και των ευρωτουρκικών σχέσεων, αποφάνθηκε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε στο ΣΕΥ, σημείωσε χθες ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και για τις προοπτικές που ανοίγονται. Κατά τη συνεδρίαση του ΣΕΥ σημειώθηκε ότι εφόσον η στροφή της Τουρκίας αποδειχθεί ειλικρινής, αυτό θα αποβεί προς όφελος της ίδιας της χώρας, της Ε.Ε. αλλά και των κρατών-μελών. Υπενθυμίζεται ότι βασικά σημεία συζήτησης για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα από την οπτική γωνία της Αγκυρας, είναι η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος παροχής βίζας και η τελωνειακή ένωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνομίλησαν και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, με βασικά θέματα την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στην Κίνα. Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις προς τη Ρωσία μέσα από την Τουρκία.

Ισορροπία εντός ΝΑΤΟ

Νωρίτερα χθες ο κ. Γεραπετρίτης είχε και την πρώτη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε, μεταξύ άλλων, να τηρείται καθεστώς ισορροπίας εντός του ΝΑΤΟ, διότι είναι ωφέλιμη για τη συνολικότερη λειτουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν αρκετά περιγραφικός και κατά τη δήλωση στην οποία προχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ. «Από πλευράς μου, ως υπουργός Εξωτερικών αλλά και υπό την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, εξέφρασα τη σταθερή θέση της Ελλάδας ως προς την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τόνισα επίσης ότι είναι εξόχως σημαντικό, κατά τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού προς κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να εξασφαλίζεται ότι νατοϊκοί εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται κατά νατοϊκών συμμάχων. Επισήμανα ιδιαίτερα την ανάγκη τήρησης, κατά τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ, μιας ισορροπημένης προσέγγισης που να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες όλων των συμμάχων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη την απόφαση της Ελλάδας να συνεχίσει να βοηθάει στον αγώνα του ουκρανικού λαού, ενώ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμβαθύνει περισσότερο στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Και τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι η εμβάθυνση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. έχει ως απαρέγκλιτο όρο την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία αυτή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT