Εντός και Εκτός: Οι αμαρτίες του «Καλλικράτη»

Εντός και Εκτός: Οι αμαρτίες του «Καλλικράτη»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε προχθές στο μέτωπο της φωτιάς, όπου, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την αδυναμία αντιμετώπισης του καταστροφικού φαινομένου. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος του κόμματος το οποίο προ 13 ετών, το 2010, έφερε τον περίφημο νόμο Ραγκούση («Καλλικράτης») που προίκισε τις περιφέρειες και τους δήμους με αρμοδιότητες που καταφανώς αδυνατούν να αναλάβουν. Ανάμεσα σε αυτές, όλες εκείνες οι προληπτικές διαδικασίες μέριμνας και προστασίας των δασών ώστε να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές. Ετυμηγορία των ετών που έχουν περάσει είναι ότι καταφανέστατα οι περιφερειακές και οι δημοτικές διοικήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας δεν μπορεί να αφήνεται ελαφρά τη καρδία στα χέρια περιφερειών και δήμων που έχουν καταλήξει απλώς να συντονίζουν τον διαμοιρασμό εκατομμυρίων προς άγνωστη κατεύθυνση.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ανάμεσα στο παλιό και στο νέο (ό,τι και αν σημαίνει αυτό επί της ουσίας – μάλλον τίποτα), όπως έχει εκφραστεί με πολλές διαφορετικές αφορμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να μην προβλημάτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη πολύ κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών τομέων ευθύνης του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα εκπροσωπήσει, όπως αναμενόταν, το ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ «παλιοί» αναλαμβάνουν τους τομείς Οικονομικών (Πάρις Κουκουλόπουλος), Οικονομίας (Παύλος Γερουλάνος), Ανάπτυξης (Γιώργος Νικητιάδης), Δικαιοσύνης (Μιλένα Αποστολάκη). Από τη νεότερη γενιά ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Ελένη Βατσινά (Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα), ο Παναγιώτης Δουδωνής (Δημόσια Διοίκηση, Κράτος και Θεσμοί), ο Δημήτρης Μάντζος (Εξωτερικών), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (Περιβάλλοντος) και ο Παύλος Χρηστίδης (Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτική Πολιτική). Οι τομείς είναι βεβαίως πολύ περισσότεροι, ωστόσο είναι ήδη σαφές από αυτή τη σταχυολόγηση ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να ρισκάρει στους τομείς που δεν σηκώνουν απειρία (δηλαδή όλα όσα συνδέονται με την οικονομία) και τεστάρει τα νερά στα υπόλοιπα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ζακ Ντελόρ (φωτογραφία). Ζει, είναι 98 ετών και χθες είχε τα γενέθλιά του. Ο γηραιός Γάλλος πολιτικός, ο οποίος υπήρξε ίσως ο τελευταίος ισχυρός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 1985 και 1995. Ενας από τους τελευταίους προέδρους μιας Κομισιόν με πολιτικό περιεχόμενο, πολύ μακριά από τη λογική των τελευταίων ετών, που στη θεσμική κεφαλή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τοποθετούνται πρόσωπα με κύριο κριτήριο τις επικοινωνιακές δυνατότητές τους και μόνον. Στην Ελλάδα ο Ντελόρ έχει ταυτιστεί με τα ομώνυμα «πακέτα» (λες και ήταν χύδην φορτία), ωστόσο η συμβολή του ήταν προφανώς πολύ βαθύτερη από εκείνη που έγινε αντιληπτή στον εγχώριο μικρόκοσμο. Η συμβίωση της αγοράς με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ήταν στο κέντρο της σκέψης του Ντελόρ. Με κάποια σχετική βεβαιότητα μπορεί να υποστηριχθεί ότι εκείνο το μοντέλο πλέον πνέει τα λοίσθια (όπου δεν τα έχει «τινάξει» ήδη), ενώ η (ενωμένη) Ευρώπη συνολικότερα ατενίζει το μέλλον με κάποια αμηχανία. Ο Ντελόρ οικουρεί, ωστόσο ένας άλλος αιωνόβιος, ο Χένρι Κίσινγκερ, βρέθηκε στο Πεκίνο με σκοπό να προβάλει την προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο διάλογος στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Μας θυμίζουν και οι δύο –με διαφορετικό τρόπο– ότι ο σχεδιασμός και η άσκηση πολιτικής, οικονομικής ή εξωτερικής, ξεπερνά τον βραχύ χρόνο των ψηφιακών παρωπίδων που κρατάμε όλοι στα χέρια μας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ρώμη επρόκειτο να είναι το μέρος όπου, μεθαύριο Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητούσε με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, που τον είχε προσκαλέσει σε συνέδριο για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη στο οποίο έχουν προσκληθεί ηγέτες και προσωπικότητες από όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, δεν θα πάει. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αρχικά αποδεχθεί την πρόσκληση της κ. Μελόνι, καθώς Ελλάδα και Ιταλία αντιμετωπίζουν παρόμοιες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις, ενώ έχουν τους βόρειους και ανατολικούς εταίρους στην Ε.Ε. ουσιαστικά αμέτοχους στο πρόβλημα. Η απόφαση του πρωθυπουργού να μην επισκεφθεί τη Ρώμη την Κυριακή οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και στα ενεργά μέτωπα φωτιάς, τα οποία απαιτούν την παραμονή και παρουσία του στην Ελλάδα. Στο συνέδριο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και αυτός το πιθανότερο είναι να μην παραστεί.

Η ΑΤΑΚΑ

«Για να τελειώνουμε με τα fake news περί δήθεν χρίσματος της Ν.Δ. στον Δήμο Χαλανδρίου που διακινούνται από διάφορους γνωστούς ψιθυριστές: Η Ν.Δ. δεν έχει δώσει και δεν θα δώσει στήριξη σε κανέναν υποψήφιο δήμαρχο στον Δήμο Χαλανδρίου σεβόμενη τη βούληση και την ελευθερία επιλογής των ψηφοφόρων της, θεωρώντας άλλωστε ότι υπάρχουν πάνω από μία υποψηφιότητες που αντιπροσωπεύουν τις αξίες της». Τάδε έφη Χάρης Ρώμας, υποψήφιος για τον Δήμο Χαλανδρίου. Οπως συμπλήρωσε, τον διαβεβαίωσε γι’ αυτό και «ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε μιλήσει σχετικά με τον γραμματέα της Π.Ε. του κόμματος (και κυβερνητικό εκπρόσωπο) Παύλο Μαρινάκη». Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT