ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις Τσακαλώτου για τους «φίλους»

ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις Τσακαλώτου για τους «φίλους»

Θετικός στη συμμετοχή τους στις κάλπες φέρεται ο Νίκος Παππάς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράμετρος που δεν απέκλεισε η Εφη Αχτσιόγλου, στις 10 Σεπτεμβρίου να μην ψηφίσουν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι απλοί φίλοι, άνοιξε την κουβέντα για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου. Από το περιβάλλον του Νίκου Παππά δείχνουν θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο το καλύτερο για το κόμμα. Σκεπτικός εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. «Το πιο δεοντολογικό είναι να είναι ίδια η διαδικασία εκλογής που έγινε και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας τις όποιες αλλαγές στο έκτακτο συνέδριο.

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους για το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. O Νίκος Παππάς μιλώντας στο Open ανέφερε: «Χάσαμε σχεδόν τη μισή μας εκλογική δύναμη και αυτή η απώλεια αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματος τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά. Ηταν για δέκα χρόνια στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Το μείζον ζήτημα είναι πώς προσεγγίζεις αυτόν τον κόσμο ξανά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως το στίγμα για το ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «θολό». «Μετά από μια τέτοια ήττα δεν είναι ώρα να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις. Πρέπει να έχεις μια στρατηγική», είπε, προσθέτοντας πως στόχος είναι πού πρέπει να φτάσει το κόμμα το 2026. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από θεματικές δεν γίνονται χωρίς την Αριστερά. Τόνισε, ωστόσο, πως και η Αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται να κάνεις συμμαχίες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία τον χρόνο και το πλαίσιο του μεταξύ τους ντιμπέιτ.

Εν τω μεταξύ, για την τηλεμαχία των υποψηφίων για την ηγεσία ήδη αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις κυρίως για τον χρόνο αλλά και το πλαίσιο που θα τεθεί. Αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία των τεσσάρων την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή πάντως που θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ είτε στις αρχές Αυγούστου είτε λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, η κριτική για τα λάθη που έγιναν στο κόμμα αναμένεται να πάει αρκετά χρόνια πίσω. «Κάναμε κάποια βήματα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει από το 2019, όχι από το 2022. Δηλαδή έπρεπε το 2019 γρήγορα να έχουμε πάρει όλοι μαζί την απόφαση να πάμε σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Σε 50 ημέρες οι κάλπες θα στηθούν και όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια «κρυφή» υποψηφιότητα ή οποιαδήποτε νέα συγκρότηση ομάδας που γεννιέται αυτή την περίοδο ψάχνοντας τον βηματισμό της. Ολα τα θεωρούν πιθανά, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δυναμική που θα μπορούσε να μπει «σφήνα» στην υπάρχουσα κατάσταση. Ο Σωκράτης Φάμελλος εξακολουθεί να τονίζει πως για αυτόν προτεραιότητα είναι η άσκηση των καθηκόντων του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Διονύσης Τεμπονέρας και Παύλος Πολάκης έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί θεωρούν πως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Οι υποψήφιοι εντείνουν τις επαφές τους με στελέχη οργανώνοντας τις καμπάνιες και τις περιοδείες τους. Οι νέες «ομαδοποιήσεις» και οι ανακατατάξεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο πεδίο στην Κουμουνδούρου, εντελώς διαφορετικό. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη, εκτός από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου που τάχθηκε κατά της στήριξης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, περίπου επτά στελέχη διαφώνησαν υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το στηρίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT