Βουλή: «Ναι» με αστερίσκους από τα κόμματα στα μέτρα στήριξης

Βουλή: «Ναι» με αστερίσκους από τα κόμματα στα μέτρα στήριξης

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «εμείς αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε αμέσως»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Την απουσία διαθέσεων για συγκρούσεις, τουλάχιστον σε αυτή την εναρκτήρια κοινοβουλευτική διαδικασία της νέας περιόδου, επιβεβαίωσε και η χθεσινή πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας και για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Σε συνέχεια ανάλογης διαδικασίας, η οποία αφορά την ψήφο των αποδήμων, οι όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν σε όχι υψηλούς τόνους, ενώ «καθαρή» αρνητική ψήφος κατεγράφη άμεσα και ευθέως μόνο από το κομμουνιστικό κόμμα.

«Επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οποιαδήποτε αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών, παρά τον κουτσό, πονηρό και επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο σπεύδετε σήμερα να νομοθετήσετε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαρ. Μαμουλάκης, συμπληρώνοντας με το γενικότερο σχόλιο πως εύχεται «να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρές, αλλά και όσο το δυνατόν πιο δημιουργικές αντιπαραθέσεις, πάντα με κοινό παρονομαστή το όφελος της κοινωνίας».

Αμέσως μετά, ο Π. Κουκουλόπουλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σημείωνε: «Θα ασκούμε αντιπολίτευση συγκεκριμένα, βάσει αρχών και αξιών, όπως κάναμε χθες για την ψήφο των αποδήμων. Είχαμε την πιο τεκμηριωμένη κριτική στο νομοσχέδιο, στον κατεπείγοντα χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει μια άλλη προσέγγιση το θέμα, αλλά προφανώς ψηφίσαμε “Ναι” γιατί δεν φοβόμαστε κανέναν και γιατί έχουμε αρχές και αξίες τις οποίες υπηρετούμε». Από την πλευρά της Νίκης ο Α. Βορύλλας εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του διότι –όπως χαρακτηριστικά σημείωσε– «το οικονομικό νομοσχέδιο εισάγει προς ψήφιση αρκετές ευεργετικές διατάξεις, που δίνουν μια μικρή ανάσα στους δοκιμαζόμενους πολίτες αυτής της χώρας. Λέμε “ναι” επί της αρχής». Με τη σειρά της η Ελένη Καραγεωργοπούλου, εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, μεταξύ άλλων είπε: «Επί της αρχής και με κάθε επιφύλαξη ως προς τα ειδικότερα ζητήματα που αναφύονται από το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε θετικοί σε μέτρα στήριξης των Ελλήνων πολιτών, ρυθμίσεις που ανακουφίζουν τους πολίτες και μας βρίσκουν σύμφωνους».

Στον αντίποδα, ο Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για νομοσχέδιο που «περιλαμβάνει μέτρα κοροϊδία, εξαπάτησης της λαϊκής οικογένειας, ιδίως των νέων ανθρώπων». Αρνητικά σχόλια έκαναν ο εκπρόσωπος των Σπαρτιατών, δίχως να διευκρινίσει ευθέως την τελική στάση του κόμματος, και η Ελληνική Λύση, με τον Β. Βιλιάρδο να δηλώνει, όπως και με το νομοσχέδιο για τους αποδήμους, «επιφύλαξη».

Απάντηση στην κριτική

Απέναντι στην κριτική και τα σχόλια της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης περιορίστηκε να πει πως «η κυβέρνηση αποφάσισε, αμέσως μετά τις εκλογές, να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο για να καταδείξουμε ότι εμείς αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε αμέσως». Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προγραμματίστηκε να εισαχθεί προς ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία την προσεχή Τετάρτη. Θα έχει προηγηθεί η συζήτηση τη Δευτέρα και η ψήφιση –πιθανότατα το απόγευμα της Τρίτης– του νομοθετήματος για την άρση των εμποδίων ως προς το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πρώτη συνεδρίαση, καθώς αναμένεται να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, στην ενδεχομένως τελευταία εμφάνισή τους στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Η εμφάνιση των αρχηγών προσλαμβάνει επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω καύσωνα και των επιπτώσεών του στην κοινωνική ζωή και, φυσικά, υπό το βάρος των κατα-στροφικών πυρκαγιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT