Θερμότερο καλοκαίρι ενόψει κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ

Θερμότερο καλοκαίρι ενόψει κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ποια «όπλα» κατεβαίνουν οι υποψήφιοι

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα ήταν ηττημένοι, αμήχανοι και σε αμυντική στάση. Τώρα καλούνται να περάσουν στην αντεπίθεση και να αποκτήσουν τον αέρα του νικητή. Καθόλου εύκολη δουλειά οι εσωκομματικές εκλογές για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία. Και το γεγονός ότι η όλη διαδικασία δεν είναι στο DNA του κόμματος, δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα. Σαράντα οκτώ ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μπήκαν στον δημόσιο διάλογο και θέματα που απαιτούν αλλαγές στο καταστατικό. Oπως η πιθανότητα οι εκλογείς να μην είναι μόνον μέλη, αλλά και απλοί φίλοι. Και μπορεί η Eφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς να εμφανίστηκαν θετικοί, ωστόσο το διαρκές συνέδριο, που θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, δεν επιτρέπει τέτοιες αλλαγές. H συζήτηση πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει εξαντληθεί ακόμη, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση των «τεσσάρων» την Παρασκευή στην Κουμουνδούρου. Αυτό που ισχύει τώρα είναι πως όποιος επιθυμεί να προσέλθει στις κάλπες θα εγγράφεται μέλος προκειμένου να ψηφίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπως έγινε και τον Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς να γίνει κάποια πιο ειδική συζήτηση, ακούστηκε και η άποψη η ψηφοφορία να γίνει ηλεκτρονικά. Και το ερώτημα είναι απλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ξορκίσει αυτή τη διαδικασία σε σωματεία και συνδικάτα, θα προκρίνει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του; Δύσκολο. To ζητούμενο της μεγάλης συμμετοχής δεν πρέπει να μείνει έξω από την «εξίσωση» των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν. Γι’ αυτό άλλωστε ενδεχομένως να αναζητηθεί συναίνεση και για την πιθανότητα να ψηφίσουν οι φίλοι, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πίεση για κάποια διασταλτική ερμηνεία των κανόνων που διέπουν το κόμμα. Το κλίμα μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είναι πολύ καλό. Το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές έχασε τη μισή του δύναμη, κάτι που σίγουρα σημαίνει πως αρκετοί από τους 150.000 που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα πριν από ενάμιση χρόνο θα απέχουν από τις διαδικασίες. Ο καλοκαιρινός προεκλογικός αγώνας είναι ιδιαιτέρως δύσκολος και υπάρχουν ακόμη θολά σημεία, όπως η διεξαγωγή της τηλεμαχίας, αλλά και ο τελικός αριθμός των υποψηφίων, καθώς οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται.

Στο στρατηγείο της Εφης Αχτσιόγλου ετοιμάζουν την εβδομάδα που έρχεται την πρώτη περιοδεία. Την Τετάρτη προγραμματίζει να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και να πραγματοποιήσει συνάντηση με ακαδημαϊκούς. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί την πόλη της, τα Γιαννιτσά, και Πέμπτη και Παρασκευή θα βρεθεί στην Εδεσσα και την Καβάλα.

Το «στρατηγείο» της έχει ανεβάσει μηχανές, με τον Νάσο Ηλιόπουλο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να έχει αναλάβει επικεφαλής της καμπάνιας. Oπως είχε αναφέρει η «Κ», η πρώην υπουργός συνομιλεί καθημερινά με τον Νίκο Μαραντζίδη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Στον στενό της κύκλο είναι ασφαλώς ο Αλέξης Χαρίτσης, ο δικηγόρος Δημήτρης Λυρίτσης, η Μαριλένα Κοππά, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, η Μάνια Καββαθά και ο Ανδρέας Μπελεγρής. Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Διάνα Βουτυράκου ήταν μερικά από τα στελέχη που ήταν μαζί της από την πρώτη στιγμή, με τις δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης να συνεχίζονται.

Οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας συγκροτούν τις ομάδες τους και ετοιμάζουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τον τελικό αριθμό τους δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Η διείσδυση σε κόσμο που δεν ψήφισε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στην κοινωνία (συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιμελητήρια, σωματεία) είναι οι προτεραιότητές της. Μιλάει συνεχώς για ένα κόμμα που θα έχει δομές, κανόνες, τεχνοκρατισμό και ενότητα. «Το δίλημμα είναι πώς θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο να εκφράσει τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους, να συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παππάς μπήκε κι αυτός δυναμικά στην κούρσα διαδοχής, ζητώντας οι τέσσερις να «συναντηθούν τηλεοπτικά», έτσι ώστε οι πολίτες και τα μέλη του κόμματος να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και να ενισχυθεί η προοπτική αυξημένης συμμετοχής. Συναντήθηκε με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους και δήλωσε πως έκλεισε ο κύκλος της απλής αναλογικής. Ζήτησε, μάλιστα, από τους συνυποψηφίους του να τοποθετηθούν σε αυτό το θέμα. Ετοιμάζει περιοδείες στη Β. Ελλάδα, στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο για να επικοινωνήσει το δικό του στίγμα περί συσπείρωσης του κόσμου από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο.

Κοντά του φέρονται να είναι οι Ρένα Δούρου, Γιώργος Τσίπρας, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Θάνος Μωραΐτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Γιάννης Μουζάλας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κ.ά. Υπεύθυνος της καμπάνιας έχει αναλάβει ο Αγγελος Τόλκας. Με το μότο πως «δεν απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες ως πελάτες. Είναι οργανικό κομμάτι της ταυτότητάς μας, συνδιαμορφωτές και συλλειτουργοί», προσέρχεται στην εκλογική μάχη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκρίνει το αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις συμμαχίες που οφείλει να κάνει με την κοινωνική βάση, έχοντας ανοιχτούς ορίζοντες. Πυρήνας της πλατφόρμας που παρουσιάζει είναι η αποκατάσταση του εργασιακού χάρτη και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οσον αφορά την υποχώρηση της Αριστεράς, υποστηρίζει ότι αυτό που έλειψε είναι ένα σχέδιο με μακροπρόθεσμη πνοή. Δεν αρνείται τα ανοίγματα προς το Κέντρο, σημειώνοντας όμως πως η ταυτότητα του κόμματος μπορεί να εξελίσσεται, αλλά οφείλει να είναι σαφής.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προγραμματίζει να βρεθεί κοντά στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να αναλύσει το σχέδιό του και το κόμμα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Oπως τονίζει, έπειτα από μια μεγάλη ήττα τα πράγματα θα αλλάξουν με αργό ρυθμό. «Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού, να δούμε πού θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος και να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τα βήματα για να φτάσουμε εκεί». Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη θα είναι δύο από τους πρώτους σταθμούς του. Δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να βρεθούν σε αυτή την εκλογική μάχη οι Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Δημήτρης Βίτσας, Βαγγέλης Αποστόλου, Νίκος Συρμαλένιος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Αννέτα Καββαδία που έχει αναλάβει την επικοινωνία με τον Τύπο κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT